Re: Čerpání dovolené po mateřské dovolen
Tak hlavně nepíšete, jestli jste po skončení druhé MD čerpala dovolenou (za rok 2013) - pokud ne, tato dovolená se vám bude krátit za dobu RD od 1.1. do 18.6.2013, a to za prvních 100 zameškaných dnů o 1/12 a za každých dalších 21 zameškaných dnů rovněž o 1/12 - to si snad spočítáte sama (navíc nepíšete, jak máte rozvrženou pracovní dobu, bez této informace vám to tady nikdo nespočítá). V případě, že nějakou nevyčerpanou dovolenou máte, zaměstnavatel vám měl nařídit její čerpání po skončení RD, tedy počínaje dnem 1.9.2016.
Pracovala jsem v třísměnném provozu (7,5 hod čistého času), nárok na 20 dní dovolené. Po první mateřské jsem si dovolenou vybrala v návaznosti na mateřskou, tedy nekrácenou. Že je to možné i u druhé mateřské, o tom jsem samozřejmě nevěděla. A jak by mi mohl zaměstnavatel nařídit čerpání dovolené, když tvrdí, že na ni nemám nárok.
A když jsme již u těch dotazů, lze čerpat dovolenou i za více let? Aby jste mě dobře pochopili, spolupracovnice ze stejného podniku si nevybrala dovolenou ani po první mateřské, také měla dvě děti v návaznosti za sebou. Mezi dětmi do práce nenastoupila. Přesné terminy samozřejmě nevím, jen mne zajímá, jestli lze ještě čerpat i za rok, kdy měla první mateřksou dovolenou nebo je to již nějak promlčené. Nastupuje do práce až nyní 1.10.2016. Děkuji
Doba mateřské dovolené se pro určení nároku na řádnou dovolenou považuje za dobu odpracovanou. Po 1. MD píšete, že jste si dovolenou vybrala, pak jste byla do 18.6.2013 na RD a od 19.6.2013 zase na MD, po které jste si dovolenou už nevybrala. Za rok 2013 Vám vznikl nárok na celoroční výměru dovolené, která se pokrátí v důsledku RD v r.2013 o 1 nebo 2 dvanáctiny (nemám před sebou kalendář). Dovolená už myslím od roku 2009 nepropadá, ale zůstává schovaná a vybírá se po návratu do práce. Nebo se v případě skončení pracovního poměru proplácí.
p.Líba má pravdu, bylo to novelizováno od 2012. V r.2009 se ještě mohl být zbytek dovolené tam,kde měli více než 4 týdny s písemným souhlasem čerpána až do konce přespříštího roku. U 4 týdenního nároku zůstatek propadl, ne však u toho kdo neměl odprac.celý rok.
Nojo, máte pravdu. Někdy mám dojem, že k nějaké změně došlo nedávno a ona přitom už platí dlouho a někdy zase naopak mám dojem, že ke změně došlo dávno, a ono to nebylo tak dávno (i když leden 2012 už je vlastně taky "dávno"). To je pořád změn a ten čas tak letí...
Dobrý den, mohu mít také dotaz, tohoto se týkající? Do těch neodpracovaných dnů se počítají i svátky? A dny se krátí po prvních dnech jednou dvanáctinou a hned další následující den také jednou dvanáctinou nebo až když jich je 21? Děkuji
Krácení dovolené
§ 223
(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu. Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.
Svátky, které padly na pracovní den a které promarodil nebo v nich byl na rodičovské dovolené nebo na neplaceném volnu nebo na OČR, se počítají jako neodpracované směny. Svátky, které byly v pracovních dnech a zaměstnanec byl sice kvůli svátku doma, ale nebyl nemocný, neměl OČR, ani RD ani NV anebo v nich byl(a) na mateřské dovolené se počítají jako dny odpracované.
Neodpracované směny se načítají za celý rok (tedy ta absence nemusí být jedním tahem). A až tento součet v tom kal. roce dosáhne 100, pak se nárok krátí o 1/12. Za každých dalších celých 21 o další dvanáctiny. K takovémuto krácení se ale může sáhnout až v případě, že zaměstnanec má odpracovaných v tom roce aspoň 60 směn. Dokud neodpracuje 60 směn, tak mu jednoduše náleží 1/12 za každých 21 odpracovaných směn. A teprve po odpracování 60ti směn se nárok na dovolenou přehodnocuje.
Já si vždycky říkám, že hodím jen odkaz na diskuzi, ve které to vysvětluju, ale pak se mně ten odkaz nechce ani hledat, tak to vždycky naklapu znova :-)
Stejně tak už jsem mockrát psala pravidla danění - podepsané - nepodepsané - zálohová - srážková - RZD možno či nemožno - přiznání musí - nemusí atd. A stejně se na to budou ptát znovu. I když - je fakt, že v těch daních už taky neplatí to, co platilo třeba před třemi lety. A s tou dovolenou se taky chystaly nějaké změny. Budou?
Myslím, že je to schválené, ale mělo by to platit až od roku 2018, protože konečně asi někdo dostal rozum, že v průběhu roku je to totální nesmysl. I když pořád jsem nenašla nikde žádné vzory výpočtu po novém, vždy jen učebnicový příklad, kde není ani nemoc, md, rd atd. A krom toho jsem také nepochopila, zda se bude všechna nepřítomnost sčítat - tedy všechny návštěvy doktorů atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.