Re: Podnikání - účetní práce
zkusit to či nezkusit?
Prvního klienta jsem získala úplnou náhodou v okamžiku když jsem se dozvěděla, že do konce týdne budu bez práce. Nová slečna, která mě měla v zaměstnání nahradit mi chtěla pomoci a tak mně poslala ke svému příteli, který hledal novou účetní. Další dva klienty jsem postupně získala na inzerát, který jim vyšel v novinách. Jednoho klienta jsem získala přes známého. A pak to už šlo samospádem. Některé firmy, pro které jsem účtovala, se "okotily". Ale většinu klientů jsem získala přes osobní doporučení.
Rok jsem nabírala zkušenosti od kamarádky která byla účetní-OSVČ a která mi byla ochotná pomoci. Hlavně s tím, co všechno vlastně musí externí účetní dělat oproti interní účetní.
Cca 10-15 let jsem hlavně jezdila do kanceláří klientů, pracovala jsem v jejich SW. Po-čt práce u klientů, pá+víkendy práce doma. Pak se to začalo měnit. Moji klienti už nemají velké kanceláře, nemají potřebu mít u sebe šanony s doklady ani mít u sebe účetní každý týden. A hlavně - většina komunikace dnes probíhá přes mail. Dnes jezdí klienti za mnou. Někdo jezdí raději ráno, jiný večer. Kancelář ve městě by se mi nevyplatila, samostatná pracovna doma je pro mně fajn řešení. Práce z domova ale není pro každého.
Jako OSVČ mám po zdanění a odvodu pojištění vyšší "zisk", než bych měla jako zaměstnanec svého s.r.o. Na druhou stranu odpovídám za případnou škodu, která by vznikla klientovi z důvodu chyb v účetnictví, celým svým majetkem. Což vlastně znamená, že si nemohu dovolit spolupráci s "problémovým" klientem.
A ještě praktická část
Bydlíte v okrese, kdy by Vám mohli z Úřadu práce přispět na vybavení a na začátky podnikání?
Počáteční náklady na základ cca / PC 25.tis.Kč, druhý monitor 5.tis.Kč, tiskárna+scanner 5.tis.Kč, účetní a mzdový SW pro malé firmy 15.tis.Kč, základní balíček SW Office 6.tis.Kč, stůl 1.tis.Kč, židle kancelářská 5.tis.Kč, regály na šanony,..)
Určitě, já začínala 1992, celá 90. léta jsem musela klienty odhánět, nechtěla jsem zaměstnávat další lidi, chtěla jsem zůstat OSVČ, za celou dobu odešel 1 klient= s.r.o. ostatní mám stále , jen jsem některé musela "odejít", s věkem jde práce pomaleji, jsem v důchodu a chci mít trochu volněji. Vždy jsem pracovala doma, s docházkou ke klientům, kteří na tom trvali. Ve věku papírovém to bylo o běhání, dnes díky internetu a elektronizaci je to pohodlnější ( i když byrokracie a úřední šiml řehtá o dost víc ) a překvapivě mně to stále baví!
>zkusit to či nezkusit?
>
Všem vám moc děkuji že jste se mi sdělili vaše zkušenosti s podnikáním i další informace. Vůbec mě nenapadlo, že by mi Úřad práce mohl přispět na vybavení kanceláře. Taky mě tahle práce stále baví a ráda bych u ní zůstala. Snad se na mě štěstí usměje a bude mi to dopřáno.
Jako OSVČ máte určitě sjednáno nějaké pojištění, snad by mi v pojišťovně našli něco rozumného.
Re: OT. Pojištění odpovědnosti účetní
Pojistku u ČP jsem teď ukončila a zatím se mi nepodařilo najít dobrý produkt. Nemluvě o tom, že jsem se snažila přes rok od ČP získat aktuální pojistné podmínky a měla jsem smolíka. Žádná reakce.
Zatím všechny chyby a škody, které jsem udělala, byly ve výlukách.
Rozbitá konvice v kanceláři u klienta - škoda se nevztahovala k účetnictví
Pozdě jsem klienta upozornila na zaplacení zálohy na daň - nespadá pod zpracování účetnictví
Chybně započtená záloha daně v podkladech pro DPPO - nespadá pod zpracování účetnictví
A za chybu typu zaúčtování nákladu na účet 518 namísto na účet 548 po mě ještě žádný klient náhradu škody zatím nechtěl.
Tím ale neříkám, že bych dobré pojištění pro klid duše nechtěla.
.....
V materiálu Greco jsem se dočetla, že ani zpracování kontrolního hlášení nespadá podle nich pod Pojištění odpovědnosti za újmu z
činnosti účetních poradců
"Pojištění se tak nevztahuje na škodu, ke které došlo nad rámec pojištěné činnosti (např. z důvodu nesprávného daňového posouzení,
při zpracování daňového přiznání, chybně sestaveného kontrolního hlášení nebo jeho včasné odeslání)."
http://www.svazucetnichov.cz/uploads/Stanovisko-Tema-danove-priznani-a-kontrolni-hlaseni.pdf
.....
>>>>zkusit to či nezkusit?
>>>
>>>>
>>>Všem vám moc děkuji že jste se mi sdělili vaše
>>>zkušenosti s podnikáním i další informace. Vůbec mě
>>>nenapadlo, že by mi Úřad práce mohl přispět na
>>>vybavení
>>>kanceláře. Taky mě tahle práce stále baví a ráda bych
>>>u ní
>>>zůstala. Snad se na mě štěstí usměje a bude mi to
>>>dopřáno.
>>>Jako OSVČ máte určitě sjednáno nějaké pojištění, snad
>>>by mi v pojišťovně našli něco rozumného.
>>
>>
>>A za chybu typu zaúčtování nákladu na účet 518
>>namísto
>>na účet 548 po mě ještě žádný klient náhradu škody
>>zatím nechtěl.
>>Tím ale neříkám, že bych dobré pojištění pro klid
>>duše
>>nechtěla.
>>.....
>>
>>V materiálu Greco jsem se dočetla, že ani zpracování
>>kontrolního hlášení nespadá podle nich pod Pojištění
>>odpovědnosti za újmu z
>>činnosti účetních poradců
>>"Pojištění se tak nevztahuje na škodu, ke které došlo
>>nad rámec pojištěné činnosti (např. z důvodu
>>nesprávného daňového posouzení,
>>při zpracování daňového přiznání, chybně sestaveného
>>kontrolního hlášení nebo jeho
>>včasné
>>odeslání)."
>>http://www.svazucetnichov.cz/uploads/Stanovisko-Tema-danove-priznani-a-kontrolni-hlaseni.pdf
>Tečko, no to je právě to - toto jsou všechno
>záležitosti pojištění daňových poradců. Tak nevím, co bychom
>museli udělat za chybu ...
>Toto vidím taky jako jeden z problémů externích
>účetních - co nejsou daň. poradci. No není to lehké.
Teda tak to mě docela překvapilo, má bývalá kolegyně, když jsem upozornila že má špatně přiznání k DPH, reagovala slovy: Však mám pojistku tak co. Tak teď by mě zajímalo co to měla za pojištění. Bohužel už to nezjistím, ukončili jsme s ní spolupráci.
Pojištění účetních se vždy bohužel vztahuje jen na zpracování účetnictví, ne na věci spojené se zpracováním daňových přiznání.
Problém pojištění daňových poradců byl dříve opačný, nekrylo škody způsobené nesprávným zaúčtováním, nyní je kryje, ale pouze u toho poradce, který to účetnictví firmy, které sestavuje přiznání , také sám zpracovává. Přitom oboje je velmi provázáno a divím se, že nějaká pojišťovna se toho ještě nechytla ( jedině snad proto, že by pojistné muselo být dost vysoké ). A to já zažila dobu, kdy účetní žádná pojišťovna nechtěla pojistit vůbec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.