Re: Pravopis
Moje dcera, matematický talent, IQ nad 130, píše VYDLIČKA doteď - na základce mi k tomu dala dokonalé odůvodnění - že prý předpona VY od slova DLIČKA. :-)))) Zajímavé je, že VIDLE píše správně. :-)
No tak třeba měl pan Ing. ty vidičky na tvrdé steaky, tak potřeboval tvrdou VYDLIČKU. :-)
Hezký den.
Budiž nám útěchou, že český pravopis a gramatika jsou hodně obtížné, já také hodně čtu a přitom občas čumím, co dokážu napsat. A moje dyslektická dcera kdysi plodila v diktátech super perly, škoda, že jsem si je neschovala. Bohužel úroveň jazyka jde prudce dolů v médiích a i ve školách...
Přesně tak. Navíc mladí nečtou, nemají slovní zásobu a na netu se domlouvají pomocí "jj, nn, btw, rofl" a podobných zkratek.
Občas mi dcera dává přečíst na ksichtoknížce (FB) příspěvky dvanáctileté holčiny, která bydlí naproti nás. Ta se snad ve škole k pravopisu ještě ani nedostala ... a vrcholem jsou příspěvky její matky, NOVINÁŘKY, která ve škole zjevně neměla ani stylistiku, ani pravopis.
A ani korektor (myslím toho pána, co kontroluje články po autorech) nepochytá v článcích místního "plátku", kde zmíněná matka pracuje, všechny hrubky ...
Asi vrchol byl to, co jsem viděla minulý týden. Přišel k nám pán s nabídkou knih, vždycky k tomu přinese také natištěný seznam s cenami. Někdo u nich ve firmě to jen opisuje z názvů knih, ale přesto se mu povedlo napsat¨"Masarik" s měkkým i.
Jinak že vídám u zaměstnanců ve výkazech práce např. "obylí" a jiné perly už mě ani nezarazí, traktoristé holt umí zase jiné věci než pravopis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.