Re: chybná srážka, mzda, bonus - HELP
Srážíte tomu zaměstnanci exekuci pro výživné nebo dlužné výživné ve prospěch těchto dětí? Pokud ne a exekuce se týká něčeho jiného, pak se ve výpočtu exekuční srážky nic nemění. Ty jeho děti, které je povinen vyživovat (ať už s ním žijí nebo ne) přece stále musíte započítávat jako vyživované osoby. Akorát exmanželku už nemáte jako vyživovanou osobu započítávat.
Ještě něco: nepochopila jsem, jestli jste mu chybně vypočítávala daně s tím, že jste mu uplatňovala děti a přitom jste je uplatňovat neměla (protože už s ním nežily ve společné domácnosti) nebo jestli je řeč pouze o vyživovaných osobách při výpočtu exekuce.
Píšete o bonusu, o správci - jde o exekuci nebo o insolvenci?
No to jsem si myslela taky - že byť s ním nežiji, platí výživné= vyživovaná osoba. Tak jsem volala do kanceláře ke správci, zda mají nějaké rozhodnutí, z jakého titulu bude alimenty platit správce a ona mi řekla, že prý ze zákona. Prý to, co se mu strhne, půjde nejdřív na alimenty a zbytek správci a věřitelům (takže nic) víc jsem z nich nevymámila.
Daň je vypočítaná špatně právě kvůli tomu, že jsme mu pořád uplatňovali daňový bonus na 2 děti, které ale po rozvodu šli k matce.
Takže on má neoprávněně čerpaný bonus, neodvedenou daň a chybně vypočtené srážky...všechno špatně.
Mluvila jsem s naší auditorkou a sama říkala, že je to dost složitý případ, úplně nevíme, jak správně to uchopit..
1. otázka: Jde o exekuci nebo o insolvenci? Čili srážky jdou exekutorovi nebo insolvenčnímu správci? Podle toho, co píšete, jde o insolvenci (čili o osobní bankrot). Je to tak?
2. otázka: Takže nejde jen o výpočet srážky, ale Vy jste i špatně vypočítávali daň, protože jste mu stále uplatňovali zvýhodnění na děti?
3. otázka: vypláceli jste mu v některém měsíci daňový bonus? (mám dojem, že slevě na děti říkáte chybně bonus)
4. otázka: máte v ruce usnesení o insolvenci?
5. otázka: pokud jde o insolvenci - je jedním z těch vyčíslených věřitelů to dítě (nebo jeho matka)? Zkrátka - dluží výživné?
Odpovězte mně, prosím, na těchto 5 otázek a napište sem konkrétní příklad jednoho měsíce, tj. hrubou mzdu, čistou mzdu (plus případě bonus) a tu vypočítanou srážku některého měsíce, který podle Vás máte špatně.
>Děkuji za trpělivost, takže:
>1. otázka: Jde o exekuci nebo o insolvenci? Čili
>srážky jdou exekutorovi nebo insolvenčnímu správci? Podle
>toho, co píšete, jde o insolvenci (čili o osobní
>bankrot). Je to tak? INSOLVENČNÍMU SPRÁVCI - TAKŽE OSOBNÍ BANKROT
>2. otázka: Takže nejde jen o výpočet srážky, ale Vy
>jste i špatně vypočítávali daň, protože jste mu stále
>uplatňovali zvýhodnění na děti? ANO,
>
>3. otázka: vypláceli jste mu v některém měsíci daňový
>bonus? (mám dojem, že slevě na děti říkáte chybně
>bonus)
>ANO, PROTOŽE MÁ ZM 12.000
>4. otázka: máte v ruce usnesení o insolvenci?
>ANO
>5. otázka: pokud jde o insolvenci - je jedním z těch
>vyčíslených věřitelů to dítě (nebo jeho matka)? Zkrátka
>- dluží výživné?
>NENÍ
>
>
>Odpovězte mně, prosím, na těchto 5 otázek a napište
>sem konkrétní příklad jednoho měsíce, tj. hrubou mzdu,
>čistou mzdu (plus případě bonus) a tu vypočítanou
>srážku některého měsíce, který podle Vás máte špatně.
NAPŘ. DUBEN HM=12.000, SHM=16080,ZÁLOHA NA DAŇ PO SLEVĚ 345, DAŇOVÉ ZVÝHODNĚNÍ=2434, ČM=10680, DAŇOVÝ BONUS 2089,SRÁŽKA=0(odpo. část na manželku+2vyživované osoby)
Čistá mzda tedy byla vypočítaná špatně, nemělo být uplatněné zvýhodnění na děti. Takže správně mělo vyjít čistého 10.335,- Kč.
Podle mého názoru má mít uplatněnou nezabavitelnou částku na povinného, tj. na sebe (6.178,67 Kč) a na 2 vyživované osoby = děti (2x 1544,67 Kč), protože on je povinen je vyživovat a není jejich dlužníkem. Takže kdyby bývala byla čistá mzda vypočítaná správně, tak by insolvenční srážka vyšla 710,- Kč.
Nebo je v tom insolvenčním usnesení psáno něco o tom, že při výpočtu insolvenční srážky nemáte ty děti považovat za vyživované osoby?
No, to jsem si myslela taky, jenže paní z ins. kanceláře mě vyvedla z omylu, takže záloha na daň 345, ČM 10.335 a srážka 2.771 (protože neuplatňuje děti jako vyživované osoby) Tak teď kapku nevím, mám na to stejný názor jako vy. To usnesení je už z r. 2014 z doby, kdy byl ještě ženatý, v insolvenčním rejstříku žádné doplňující informace, usnesení, nejsou (protože na jeho spolupráci už se opravdu nespoléhám :-()
Oni jsou úplní neználci, mám s tím své zkušenosti.
Pokud není v insolvenčním usnesení napsán nějaký jiný způsob výpočtu srážky (např. já mám jednoho, co má platit měsíčně dle vypočítané srážky, ale maximálně 6000 Kč), tak se insolvenční srážka počítá stejně jako srážka pro přednostní pohledávku. Tzn. uplatní se nezabavitelná částka na povinného a vyživované osoby. Vyživované osoby jsou ty osoby, které je povinen vyživovat.
Vyživovací povinnost má ke svým vlastním dětem, ať už s ním žijí nebo nežijí. Ony s ním nežijí, takže daňové zvýhodnění na ně uplatnit nemůže, ale vyživovací povinnost k nim má stále, čili jsou jeho vyživovanými osobami. Zdůvodňovat nemožnost uplatňování dětí jako vyživovaných osob tím, že si na ně nemůže uplatňovat zvýhodnění, je nesmysl.
Pokud si správkyně přeje, že mu děti jako vyživované nemáte počítat, ať Vám dá ten pokyn a od teď bych srážku počítala pouze s uplatněním nezab.částky na povinného, ale zpětně bych srážky přepočítala a srazila jen tak, jako by byly ty čisté mzdy počítány správně (tj. ne zvýhodnění) a srážka počítána s uplatněním vyživovaných osob (protože jim to výživné nedluží). A navíc špatně vypočítané mzdy jsou jeho vina, když Vám neoznámil, že děti už nesmí uplatňovat. Jestli od něj chce víc, ať si to vymůže od něj. Vy se musíte vyrovnat v FÚ - srazit mu daně a bonusy.
Teď si uvědomuji, že tu také jeden takový případ mám a nechala jsem si napsat, že děti jako vyživované nemám uplatňovat - a tak je neuplatňuji. Ale jak říkám, děti, uplatňované jako vyživované osoby při výpočtu srážky nijak nesouvisí s tím, zda ty děti jsou nebo nejsou uplatňované při výpočtu daně.
Ať Vám řekne odkaz na zákon a §, který říká to, na čem ona trvá.
Ona mi přímo do mailu napsala:,,....Dlužník je od 9.3.2016 rozvedený a na děti má hradit výživné v celkové výši 4.000,- Kč, které by měl matce zasílat ze srážek insolvenční správce. Dlužníkovi by tak neměla být pro výpočet srážek ze mzdy započítávána žádná vyživovaná osoba.....´´
Asi to vyznělo špatně, oni se nedovolávali na to, že neuplatnění daňového bonusu=nepatří do vyživovaných osob, to jsme se asi špatně pochopili.
I po konzultaci s auditorkou jsem stejného názoru jako vy=hradí výživné=vyživovaná osoba. Ale dle jejich sdělení jsem to přepočítala bez vyživovaných osob. Takže jsme vyčíslili rozdíly, napsali dohodu o srážkách a budeme srážet dle dohody...moc možností stejně nemáme.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.