Re: Končí mi mat.dovol. kam sehlásit?
V první řadě musíte svého zaměstnavatele požádat o poskytnutí rodičovské dovolené, zaměstnavatel Vám také vydá potvrzení, kterým dnem přestáváte pobírat peněžitou pomoc v mateřství. Na státní sociální podpoře si požádáte o rodičovský příspěvek, doložíte rodný list dítěte a potvrzení od zaměstnavatele. Pokud by chtěli ještě něco jiného, tak to dodáte.
Ne o proplacení, ale o vyčerpání. Máte možnost požádat zaměstnavatele ještě před rodičovskou dovolenou požádat o řádnou dovolenu. Toto čerpání Vám je povinen povolit. Po jejím vyčerpání ho pak požádáte o rodičovskou dovolenou na dobu, kterou si sama určíte, nejdéle do 3 let dítěte. O rodičovský příspěvek si však požádáte ihned po skončení mateřské dovolené, té která Vám teď končí.
Ano, pokud máte dva zaměstnavatele a nechcete u nich momentálně pracovat, musíte zažádat o rodičovskou dovolenou u obou.
O přídavky na děti jste si mohla zažádat hned po narození dítěte, pokud jste tak neučinila, tak zažádat můžete max. 3 měsíce zpětně, na starší dávky nárok zaniká. K tomu budete potřebovat potvrezní o příjmech, u dávek do konce září za rok 2003, od října za rok 2004 (tedy pokud zažádáte zpětně, musíte doložit oba roky).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.