Re: PROSÍM exekuce a výživné dohodou
Jinak pro upřesnění:
Od 1. 1. 2014 není zaměstnavatel povinen žádné srážky na základě dohody uzavřené mezi zaměstnancem a třetí stranou provádět, pokud k nim nedal předem souhlas. To platí i pro dohodu o úhradě výživného. Srážky na základě dohody lze podle § 2045 NOZ uzavřít nejvýše do poloviny hrubé mzdy. Při provádění srážky na základě dohody (viz. § 148 odst. 2 zákoníku práce) se musí uplatnit postup dle občanského soudního řádu (dále jen „OSŘ“) a poté se ještě výše srážky porovná s polovinou hrubé mzdy. Pokud by bylo možné dle OSŘ zabavit více než polovinu hrubé mzdy, je nutné srážku snížit a provést ji jen do poloviny hrubé mzdy.
>
>>>>>Paní Líbo, pokud by ta dohoda s manželkou o výživném
>>>>>měla dřívější datum, než byl kdy nějakému
>>>>>zaměstnavateli doručen exekuční příkaz, tak by ta
>>>>>dohoda o výživném
>>>>>měla 1. pořadí.
>>>>
>>>>Jenomže my pořadí neznáme. Takže "co by, kdyby". Spíš
>>>>to vypadá, že dohodu sepsali, až když začaly chodit
>>>>exekuce.
>>>
>>>Jasně, však píšu "pokud by". To si musí zjistit
>>>tazatelka, co bylo dřív a co později.
>>
>>Já si myslím, že pokud je to jen jejich dohoda, tak
>>ji
>>vůbec nebudete srážet (nebudete s ní vůbec počítat,
>>to
>>je jejich věc) - není to exekuce. Ať si to posílá z
>>účtu sám. Já bych srážela pouze exekuce a dala dítě
>>jako vyživovanou osobu.
>
>Jinak pro upřesnění:
>Od 1. 1. 2014 není zaměstnavatel povinen žádné srážky
>na základě dohody uzavřené mezi zaměstnancem a třetí
>stranou provádět, pokud k nim nedal předem souhlas. To
>platí i pro dohodu o úhradě výživného. Srážky na
>základě dohody lze podle § 2045 NOZ uzavřít nejvýše do
>poloviny hrubé mzdy. Při provádění srážky na základě
>dohody (viz. § 148 odst. 2 zákoníku práce) se musí uplatnit
>postup dle občanského soudního řádu (dále jen „OSŘ“) a
>poté se ještě výše srážky porovná s polovinou hrubé
>mzdy. Pokud by bylo možné dle OSŘ zabavit více než
>polovinu hrubé mzdy, je nutné srážku snížit a provést ji
>jen do poloviny hrubé mzdy.
Já myslím, že je to tak, že pokud by si tu srážku se zaměstnavatelem dohodl a samozřejmě doložil, že ji má dohodnutou s manželkou a toto všechno by bylo ještě dříve, než na něj dorazí nějaká exekuce (jestli už dorazila nějakému zaměstnavateli dříve, to zjistí ze ZL), tak že by ta dohoda měla přednost a tím pádem by byla ta dohoda na 1. místě.
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1433628
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1433628
>
Děkuji všem za odpovědi. Dohodu v ruce nemám, zatím nedodal, ale v rozsudku je, že výživné počíná 1.10.2015. Exekuční příkaz(y) ještě také ne, nastoupil teprve v pondělí, ale tohle nám hned sdělil atd. Mně spíš šlo o to, zda dohoda sepsaná mezi rodiči má přednost před exekucemi. Co jsem to konzultovala s jinou mzdovkou, tak ta mi právě říkala, že ne. Ať mu strhnu, co se exekučně má a tohle ať si posílá sám z toho, co mu zbude. Děkuji a omlouvám se, byla na mě hozena ze dne na den mzdová agenda, protože mzdovka vážně onemocněla a tak se teprve orientuji a učím a učím a učím :-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.