Re: Přeúčtování internet a telefon PDP?
Jestli jim telefon a internet fakturujete v souvislosti a nájmem, tak dle mého jde o vedlejší plnění a není předmětem PDP:
Režim přenesení daňové povinnosti se nepoužije zejména v případě:
-přeprodeje vybraných služeb elektronických komunikací, při kterém plátce: - pořizuje danou službu elektronických komunikací:
- která je vedlejším plněním k plnění hlavnímu, např. telefonní poplatek fakturovaný společně se službou ubytování či nájmu,
- za účelem vlastní spotřeby, např. v souvislosti s nájmem.
zrovna dnes mi přišla fa od O2 za telefon a internet s poznámkou, že pokud jsme čeští plátci DPH a vykonáváme ek.činnost,může se na nás vztahovat nové ustanovení o PDP, ale jelikož podle smlouvy nepředpokládají, že bychom tyto služby dále přeprodávali nebo je užívaly 3.osoby a jsme tudíž konečnými zákazníky, tento režim se na nás nevztahuje a budou nám i nadále vystavovat fa s DPH. a je zde odkaz na jejich stránky: www.o2.cz/zmena-dph-podnikatel
tak zkuste nakouknout, třeba se zde lépe orientujete. hezký den
Já už to našemu operátorovi dva měsíce oznamuji, ale oni stále fakturují s DPH. Nejsem schopna z nich vyrazit přenesenou daňovou povinnost A teď mi ještě napsali, že odpovědnost jde za nimi. Ale to je samozřejmě nesmysli, jelikož já si přece nemohu uplatnit odpočet. Jak to s nimi řešit, to už fakt nevím
Jinak po přečtení jejich infostránky - hl. poslední body ohledně fakturace - jsem znovu podrobně koukla na došlou fakturu a na 1. stránce, kde je celková suma včetně daně je dole malým písmem uvedeno "daňový doklad", na dalších stránkách-které jsou detailní rozúčtování jednotlivých linek a tarifů, je uvedeno "příloha k vyúčtování-nejedná se o daňový doklad" - jinak vizuelně faktura vypadá stejně jako před 1.10. :)
dávají nám naši zákonodárci zabrat, že - snad by bylo jednodušší mít PDP na vše, takhle člověk neví, co dřív hlídat..........
hezký den všem
Děkuji za zkušenost.
Telefony máme u jiného operátora, tam to je rozdělené, co jsou čísla zaměstnanců a co "jde ven". Faktura je až koncem měsíce.
Pak máme ještě internet od jiné firmy, taky se fakturuje dál.
S režimem na vše souhlasím, takhle to smrdí průšvihem, že bude špatně posouzeno. A dohadovat se s odběrateli, že to mám opravdu dobře už mě přestává bavit.
Jen se trochu bojím, jak by vypadaly doklady z nákupů v maloobchodu, jestli nejen prodavači ale i někteří kupující (např. i majitelé naší firmy, kteří už teď mají problémy) správně odliší nákupy spadající do PDP od ostatních. Snad jedině nějaký finanční limit, jako je dnes 100 tis. na některé komodity do PDP spadající. Když by se mi např. u PHM objevily sušenky, noviny atd., tak by nešlo tuto položku jen vyškrtnout nebo naúčtovat kupujícímu. Celý doklad by byl špatně.
A ještě jedna nedávná perlička - zaměstnanec si chtěl sám vybrat u Alzy služební telefon, ale při objednávce spletl DIČ. Sice jsem se ihned snažila přimět ho, aby to opravil (Alza to chtěla jen z jeho zákaznického profilu), ale nakonec mu sdělili, že už je pozdě, fakturu mají zaúčtovanou a už s tím nikdo nehne. Teď můžeme spletený doklad dát alespoň do nákladů včetně DPH, ale co potom, až bude na vše PDP, a bylo by bez limitu? J
inak máte pravdu, současný stav hlavně u el. komunikací a energií je hrůza.
Také jsem četla, ale stále nevím... Už jsem z toho zmatená, máme zaměstnance na DPP, druhý částečný úvazek má u jiné společnosti a.s. stále ovšem využívá tel. číslo, které je pod našim firemním tarifem - tzn. jeho náklady na volání přeúčtuji druhé společnosti (u které máme nájem) a vždy se udělá zápočet s nájmem... (pro naši činnost tel. využívá minimálně). Tak mi prosím někdo poraďtě, zda spadáme pod PDP... Každý měsíc se jedná max o 500 Kč s dph.
Děkuji
já myslím, že situace s nájmem by se nás týkala, pokud bychom my poskytovali někomu nájem společně například s pevnou linkou ne? My jsme pro vodafone koncovým zákazníkem, máme pod tarifem tři čísla a jedno z toho je tedy toho zaměstnance, jehož druhému zaměstnavateli přeúčtovávám náklady... Nevím, zda jsme se dobře pochopili, jeho druhý zaměstnvatel nám pronajímá prostor na kancelář a z fakturovaného nájmu odečte zápočtem námi přeúčtované náklady na tel.
Děkuji za názory, potřebovala bych říjnovou fakturu už pořešit vůči KH za 10/2016 :(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.