Re: pokladní doklad na 10000
I když se doklad nejmenuje faktura, tak si ho přece můžete mezi faktury zaevidovat a v pokladně zaúčtovat jeho úhradu - pokud to tedy není např. uzoučký paragon z termotiskárny. Já jsem takto postupovala s dokladem s PDP, který jsem pro větší přehlednost chtěla mít raději mezi fakturami než v pokladně.
Re: pokladní doklad na 10000
A co když dostanu fakturu uhrazenou v hotovosti, která je třeba na 30 tis. - to bych ji také musela mít v pokladně? Originál dám mezi faktury a když není ještě navíc doklad o úhradě - i na fakturách někdy bývá jen přímo uvedeno uhrazeno v hotovosti - tak dám do pokladny kopii. Pokladní doklad stejně potvrdí jako příjemce zaměstnanec nebo majitel, který doklad uhradil.
Re: pokladní doklad evidovat do faktur?
Ale zde se psalo o pokladním dokladu. Ne o faktuře u které bylo uvedeno, že má být za plnění zaplaceno v hotovosti.
Pokud by se jednalo o fakturu, kdy by v platebních podmínkách bylo uvedeno, že má být zaplaceno v hotovosti, tak to je jen přání vystavovatele dokladu, aby mu někdo v hotovosti zaplatil. Bez stvrzenky bych platbu do pokladny nedala. Ani kdyby mi na fakturu klient napsal, že ji zaplatil hotově.
Já jsem v jiném postavení - nejsem účetní "firma", ale zaměstnanec. Takže když mi nadřízený - majitel přinese fakturu, že ji hotově zaplatil, tak ho s ní nevyhodím. Ale už je jich jen pár, většinou už dávají firmy doklady o zaplacení.
Už párkrát jsem se v minulosti spálila když majitel tvrdil, že dluh zaplatil. A následně se zjistilo po konci roku, že ne. Nebo hůř - při obsílce ze soudu. A bylo jedno, zda jsem byla interní nebo externí účetní, vždy jsem za zaúčtování neexistujícího dokladu mohla já a také jsem musela nést následky.
Takže nyní, když není k žádosti o zaplacení dluhu přiložena stvrzenka a majitel firmy tvrdí, že zaplatil, tak minimálně požádám druhou stranu o zaslání potvrzení, že můj klient nic nedluží.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.