Re: ukončení PP - "kombinace způsobů"
>Dobrý den.
>Prosím o radu, vysvětlení, zkušenost.
> Ukončení PP dohodou znamená, že se se zaměstnancem
>dohodneme na konkrétním datu, ke kterému odejde. Tzn. ze
>zákona nevyplývá ani odstupné ani výpovědní doba, že?
Odstupné může náležet i případě dohody, pokud bude uvedeno, že PP se ukončuje dohodou z důvodu např. z nadbytečnosti (důvod, kdy náleží zákonné odstupné).
> Naopak pokud dá zaměstnavatel výpověď zaměstnanci
>(např. pro nadbytečnost), tak mu (zaměstnanci) běží 2měs.
>výpovědní lhůta a dle délky zaměstnání má nárok na
>odpovídající částku odstupného, je to tak?
Ano.
>… a šéf teď navrhuje takový „hybrid“. Ukončení PP
>dohodou k 31. 10., bez odstupného, ale s 2 měs. výpovědní
> lhůtou. Tzn., že PP bude de facto ukončen k 31.12.
>Může to takto být? A jak v tom případě formulovat
>Dohodu o ukončení PP?
>Děkuji.
Do dohody napíšete, že PP končí 31.12.2016. Vy můžete napsat libovolné datum, na kterém se obě strany dohodly, třeba že PP skončí až za rok.
Tedy pokud to dobře chápu: Mohu uzavřít Dohodu o ukončení PP dne 31.10. s tím, že v textu bude uvedeno, že PP končí k 31.12.? Vzhledem k tomu, že půjde o Dohodu, nemusím uvádět důvody ukončení PP (pokud to nebude zaměstnanec vyžadovat).
Na odstupné ze zákona nárok nebude. Zaměstnanec tedy bude u nás nadále normálně pracovat. Dostane mzdu za 11-12/2016 a k datu 31.12.2016 prostě skončí jeho PP. Je to tak?
Díky za trpělivost.
Ne každý, kdo se takto dohodne na ukončení, přestože ví, že jeho zaměstnavatel např. ruší pracoviště, musí být nutně hloupý a nevědět, že by mu náleželo odstupné. Může k tomu, aby na odstupném netrval, mít různé důvody. Může to být rodinná firma a zaměstnanec je rodinný příslušník. Nebo je cizí člověk, který chce zaměstnavateli vyjít vstříc, třeba na oplátku za něco, co pro něj ten zaměstnavatel udělal dřív. Nejsou všichni zaměstnavatelé velká nebo nadnárodní firma s velkými zisky, zaměstnavatelem může být malé s.r.o. nebo malý živnostník, který svými zakázkami dosud jakž takž živil sebe i toho zaměstnance a teď mu kšefty nejdou. Já nejsem moc velkým příznivcem zákonem šmahem pro všechny nařízeného odstupného.
To jsem ráda, že jsem vás pobavila. A nejen vás, ale i kolegyně se mohla počůrat smíchy.... ona je "moravanda", a tak mi to dala sežrat.... prý na Moravě se to neřeší, oni říkají:
Si hlópé jak vidle podavky.
U nás je krásně - sluníčko svítí a "počítače" zatím nepadají....:-)))) hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.