Re: Výběr z účtu
Jedná se o poměrně častý problém. Ptá se zaměstnanec či externí účetní. Otázka - jednatel je i majitel?
Kdo má starosti fyzický stav pokladny? Jednatel? či někdo další?
Účtuji jako externí účetní - výběry účtuju jako peníze na cestě a jako příjem do pokladny. Pokud mi na konci roku sedí inventura fyzická s dokladovou, je to OK. Pokud ne, po kvartálech či měsících dávám "své zůstatky" a varuji k dalším podobným akcím, protože peníze s.r.o. nejsou jednatele.
Obvykle je řešeno výpůjčkou ze společnosti, která bývá před koncem roku do pokladny či na účet doplacena, přesně podle smlouvy, kterou jednatel/majitel sepíše.
pracuji ve firmě s.r.o. jako účetní, je tam jako jednatel vlastně jako jediný jednatel. Taky tak účtuji, ale neustále mám vysoký zůstatek na pokladně. Varuji jednatele a tím i zaměstnavatele také, ale nedá si říct a myslí si že mu vše patří. Jsem z něho na nervy. Jenomže on peníze určitě nikdy nevrátí.
Upřímně, za ty roky už si říkám, že mohu max. informovat, co se může stát a co se nemá a proč. Co kdo udělá/dělá ale neovlivním. Za své skutky je odpovědný ten, kdo je činí, ten nese odpovědnost. Pokladnu vedete tak, jaká je skutečnost.
Nenervujte se tím, je to zbytečné. Ničíte tím jen sama sebe.
Pro klid bych to sepsala a poslala mailem, včetně nutnosti dodanění k výplatě ... a pak o tom jen účtovala. Pusťte to z hlavy :-)
S větou "Pokladnu vedete tak, jaká je skutečnost" souhlasím, ale v tom smyslu, že pokud ty peníze jednatel NEDAL do pokladny, tak je tam nemůžete evidovat o své vůli jako účetní. Peníze vybrané z účtu, které nedorazily (fakticky!) do pokladny, bych účtovala jako pohledávku za jednatelem. Následně bych jej požádala, ať se písemně vyjádří, co s tím - zda je to půjčka (úrok, splatnost?), zda má být dodaněno s výplatou, zda je to záloha na něco (vysvětlit a hlavně zúčtovat s konečným dokladem) atd. Snažila bych se mu vysvětlit, že SRO je z právního hlediska někdo jiný než ON osobně. Tudíž není možné, aby považoval peníze sro za svoje.
Snažila bych se mu vysvětlit, že SRO
>>>je
>>>z právního hlediska někdo jiný než ON osobně. Tudíž
>>>není možné, aby považoval peníze sro za svoje.
>>
>>Souhlasím s Vámi, ovšem jako externí účetní z 99%
>>nemáte ke skutečné pokladně společnosti vůbec přístup
>>a
>>absolutně nevíte, kolik je v ní skutečně hotovosti.
>
>To máte pravdu, ale jedním z řešení je vyjet aspoň
>jednou měsíčně firmě pohyby a zůstatky pokladny, ať mi to
>podepíšou - případně pokud je něco jinak, ať dodají
>doklady.
Dokud si bude myslet, že peníze sro jsou jeho peníze a může si s nimi dělat co chce, těžko budete správně účtovat.
Přesně tak, já jsem to u jednoho takového udělala rozdělením pokladny na hlavní (do té si on vnáší své výběry) a druhou, kterou fyzicky spravuje asistentka, kde mám jistotu, že sedí na korunu (na drobné výdaje). Inventarizujeme na konci roku 2 pokladny, 2 zůstatky, které samostatně eviduji. Bohužel pan majitel není schopný ani po 10 letech uznat, že se to tam dělat nesmí.....
Tak to tady čtu - ty rady co a jak říct jednateli, vše si nechat podepsat ...
Já jsem se 2x jako zaměstnanec setkala s tím, že pokladna fungovala tím způsobem, že jednatelé házeli do šuplíku paragony a účetní je zkrátka účtovala. Výběry z účtu zjistila z bankovního výpisu, fyzicky pokladnu nikdo nevedl. S penězi hospodařil jednatel - stylem firemní peníze - moje peníze. Takže já jako účetní - zaměstnanec jsem zúčtovala výběry z běžného účtu a paragony ze šuplíku a víc jsem ani dělat nemohla. Jaké podepisování? Čeho?
No, u nás se vede pokladní kniha, ke každé operaci je pokladní doklad buď příjmový nebo výdajový, který je podepsaný od toho, kdo peníze utratil, od šéfa, že schválil a od pokladní + paragon.
Bohužel, šuplíkový systém má většina podnikatelů. Bohužel jsou i tací, co nemají ani ten. :o(
Paní Mirko, toto je jen to nejmenší, co nás u podnikatelů potkává.
To mě až tak netrápí - vezmu doklady, setřídím, udělám z nich pokladní knihu, zaúčtuju - nikomu to nevadí ...
Paní Mirko, myslím, že nám to stojí za to - člověk si musí vydělávat
a ono to nikde není ideální, co si budeme povídat.
Jsou horší věci - uhájit zaručené mzdy, dodržování DPP, vstupní prohlídky před započetím PP, správné vedení skladové evidence, jízdy služebními vozidly ... Mohla bych pokračovat a jiní určitě taky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.