Re: OT: ZET a zdražování
Já být hospodský a smířit se s ZET, tak taky zdražím. Přece bych se z toho nehodlal zbláznit. Hromada kolegů skončí, štamgasti budou hledat místo k spočinutí a zaparkují u mně. Kdyby jich bylo moc, začnou se o místečka prát. To já nepotřebuji. Radši zdražím a smířím se s tím, že budu mít pořád stejný počet zákazníků... :)
Přitom např. můj manžel má příjmy celkem slušné, po odečtu SP a ZP to odpovídá příjmu okolo průměrné mzdy. Daně ale neplatí, při výpočtu nákladů %. Takže to není jen o extrémně nízkých příjmech. Jako zaměstnanec by v naší oblasti ve svém oboru nenašel uplatnění, tak jak by se asi živil, když by neměl podnikat? Nějak nechápu logiku těch kdo prohlašují, že při takovémto zdanění - umožněném zákonem - nemá člověk podnikat.
Lenko a na tom je postavené to záměrné dělení lidí ve společnosti na zaměstnance a podnikatele. Zaměstnanec z takové mzdy by odvedl při neuplatnění dětí měsíčně daň necelé tři tisíce t.j. za rok kolem 35000,- a podnikatel neodvede nic. Řekne se A, ale už se neřekne B- nemá nárok na dovolenou, mnohdy nemá soboty neděle, starostí až nad hlavu, shánění zakázek, nezná nemocenské dávky ani OČR a pod., často tím trpí celá rodina, protože tady neplatí konec pracovní doby a padla a pod. , tohle už nikdo nevidí, tedy hlavně ten, kdo to nikdy nezkusil.
Tohle nás na tom taky štve, nejvíc manžela vytáčí řeči p.
Středuly. Naštěstí manžel i když byl k podnikání donucen, tak si tím vlastně polepšil. U posledního zaměstnavatele ke konci pobíral minimální plat - při zodpovědné práci a SŠ odborném vzdělání. Teď dělá to samé za svoje smlouvy, prac. dobu má podle své potřeby - jedno z mála negativ je to, že mu kdokoliv volá pracovně třeba v neděli večer nebo když jsme na dovolené. Také se jeho příjmů netýká inflace, smlouvy má už několik let zn stejné částky (dělá pravidelné služby za paušální částky). Na rozdíl od zaměstnanců, kterým se pravidelně zvedají minimální tarify.
Tak tady bych si dovolila oponovat - manžel poslední roky také skoro nemá dovolenou (polovinu mu jí budou proplácet), víkendy také chodí do práce a když ne, tak je na telefonu a ntb. Pracuje jak v práci, tak po brzkých ránech a pozdních večerech, je k dispozici i na těch pár dní dovolené co má... Naopak švagr podnikatel dělá od 9. do max.15.hod., dovolená, víkendy volné (oba pracují s počítačem). Švagr čerpá daňové bonusy, manžel odvádí velké peníze státu... Tím si nestěžuji, jen chci říct, že jaké si to uděláš, takové to máš...
No nevím - znám víc takových lidí v mém okolí. Majíc třeba 2 zaměstnání, nebo jsou neustále k dispozici a pracují z domova, byť jsou zaměstnanci. S tou dovolenou - dle zákona ano, realita je však jiná. Jako s tím maroděním - i většina zaměstnanců raději nemoce přechází, nemocenskou nevyužívá...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.