Re: ZET a spropitné
Jano,
popsaný případ je poměrně jednoduchý. Hospodský by se měl zeptat hosta, na kolik má vystavit účtenku. Nebo přinese účtenku na cenu jídla a pokud dostane spropitné vystaví další účtenku na spropitné.
Neřešená je situace, pokud spropitné přijímá číšník (zaměstnanec) pro sebe. Potom se host stává plátcem daně a číšník jeho zaměstnancem. Je to absurdní, ale je to podle ZDP. Tuto situaci GFŘ neumí vyřešit, ale pracují na tom. :-))
Hezký den!
Najděte si otázku od FF I. ("Vyúčtování s hostem probíhá diskrétně ....) a přečtěte si odpověď Daniely Hrabětové (metodička EET z ministerstva financí).
http://ekonomika.idnes.cz/poradna-k-eet-s-odborniky-z-ministerstva-financi-a-hospodarske-komory-1e1-/odpovedi.aspx?t=O161130_084513_266_jan
Pokud ze strany MF nebude zpochybňován postup, kdy bude účtenka vystavena bezprostředně po předání hotovosti, tak můžu i spropitné namarkovat až poté, co host ono spropitné předal. Otázka je, co znamená bezprostředně....
Tak fakt asi nechat ty peníze pak "ležet na stole". Jinak fakt nevím jak to udělat, abych mohla nechat obsluze desetikorunu, aniž by musela být zdaněna. :-( A zajímalo by mne, jak se třeba budou řešit výdělky žebráků - budou nám také vystavovat EET doklad po vhození desetikoruny do klobouku???
All,
souhlasím. Uvedl jsem i jiné řešení, že po předložení účtenky v ceně podle jídelního lístku by vystavil účtenku na spropitné.
Tím ale poruší ZET, protože účtenku musí vystavit nejpozději v okamžiku přijetí platby (§ 18 ZET).
Skutečnost, že někteří zaměstnanci FS trousí moudrosti v rozporu se zákonem není relevantní.
Hezký den!
>>>>All,
>>>>
>>>>souhlasím. Uvedl jsem i jiné řešení, že po předložení
>>>>účtenky v ceně podle jídelního lístku by vystavil
>>>>účtenku na spropitné.
>>>>
>>>>Tím ale poruší ZET, protože účtenku musí vystavit
>>>>nejpozději v okamžiku přijetí platby (§ 18 ZET).
>>>>
>>>>Skutečnost, že někteří zaměstnanci FS trousí
>>>>moudrosti
>>>>v rozporu se zákonem není relevantní.
>>>>
>>>>Hezký den!
>>>
>>>Vždy zbývá možnost zapomenout peníze na stole. Přece
>>>mi nikdo nemůže vyčítat, že zapomínám někde
>>>peníze....
>>
>>Ano, zapomenuté peníze tu již byly kdysi zmiňovány.
>>
>>Pouze nebude jasné, zda jsou určeny pro obsluhu či
>>pro
>>podnikatele. Ale s tím si obsluha asi poradí. :-))
>>
>>Hezký den!
>Když dávám peníze do ruky inkasujícímu (což někdy je a
>někdy není obsluhující), tak se mi taky nesvěřuje s
>tím, jak si to dělí.
Katko2,
Vaše chování je vysoce rizikové. :-))
ZET otevřel Pandořinu skříňku se spropitným, které nikdo od roku 1993 neřešil.
Pokud jste poskytla spropitné majiteli restaurace, je to jednodušší.
Pokud jste spropitné poskytla obsluze, stáváte se jeho zaměstnavatelem se všemi povinnostmi. Že je to v praxi neřešitelné vím. Nicméně GFŘ to neumí již několik měsíců vyřešit.
Hezký den!
V roce 2008 nám jeden školitel vyprávěl veselé historky, jak kontroloři=provokatéři poskytnou spropitné, pak si jakože vzpomenou že vlastně ještě chtějí kafe, a po kafi jdou zkontrolovat, jestli bylo spropitné dáno do kasy, aby mohlo být řádně zdaněno. Ale třeba to byl jen takový nekoncepční vyděračský trik.
>
>ZET otevřel Pandořinu skříňku se spropitným, které
>nikdo od roku 1993 neřešil.
a na tom jste byl kde? pokud se podařilo prokázat, že spropitné daněno nebylo (ať už jako §6 u pinkla nebo §7 u podnikatele), tak se běžně doměřovalo. ostrava dokonce i prošla soudem už v minulém století.
>
>Pokud jste poskytla spropitné majiteli restaurace, je
>to jednodušší.
>
>Pokud jste spropitné poskytla obsluze, stáváte se jeho
>zaměstnavatelem se všemi povinnostmi.
proč ten blábol pořád opakujete? MF a GFŘ to takhle nikdy neřeklo! je to buď příjem ze zaměstnání (když to zůstává číšníkovi) nebo podnikatele. ale to ví oni, jak to mají nastaveno, jestli to shrábne majitel nebo to dá zaměstnancům. takže já se jako zákazník o to nemusím starat.
Že je to v praxi
>neřešitelné vím. Nicméně GFŘ to neumí již několik
>měsíců vyřešit. no já bych řekla, že to neřeší, protože je to dávno vyřešeno.
>
>Hezký den!
>
>
Ono je docela tristní samo o sobě, že o tom vůbec někdo na ministerstvu hovoří. Normální by měla být reakce z vrchnosti: "Přiznávat spropitné jako tržbu? Vy si musíte dělat legraci. Dále se o tom nehodlám bavit." Ale to se neděje a to je na tom ta největší ha-i-zlo-vina. Že se o tom vůbec vedou debaty a někdo z vrchnosti tuhle myšlenku pustil dále.
Vy to nechápete proč? To je přesně ta atmosféra, kterou tady AB chce mít. Závist. To je přesně struna, na kterou hraje. Ty peníze z mé výplaty jsou jednou zdaněné a budou se danit ještě kolikrát? Mně je nějaký praštěný stát s takovými pravidly ukradený. Jsou to moje vydělané peníze a mohu si s nimi dělat co chci. Třeba mohu každý večer stovku spláchnout do záchodu. Ale neskutečně mě štve, když tuhle stovku mi někdo vytáhne z kapsy a pak ji spláchne do záchodu místo mě.
Re: babišné
Jsou i větší:
Jako např., že FÚ (i ČOIka) začne zkoumat, zda náhodou neporušili zákon, když účtují tzv. "babišné".
http://pardubice.idnes.cz/pernikova-chaloupka-eet-a-platby-za-uctenku-fee-/pardubice-zpravy.aspx?c=A161201_132837_pardubice-zpravy_jah
---------------
Místo, aby se u nás sledovaly a dodaňovaly miliardové tunely a skutečně se s tím něco dělalo, bude finanční správa a ostatní instituce placené z našich daní postihovat ty, kteří zdaní každou korunu např. i "babišné".
To už není ani absurdistán.
Zřejmě si těch nejméně 500 úředníků musí vysloužit ostruhy na těchto případech.
Hezký den!
stále nechápu problém.
vy dostáváte někdy v klasickým obchodě prvně účtenku a až poté platíte? mě se to teda nikdy nestalo. v hyper ani supermarketu, v tabáku, v papírnictví, prostě nikde, kromě hospod. a "koupě" služeb. tak proč by v tom měl být problém, kdy až po obdržení peněz obratem obdržím účet jako u koupě jakéhokoliv zboží v obchodě?
>>
>>Tím ale poruší ZET, protože účtenku musí vystavit
>>nejpozději v okamžiku přijetí platby (§ 18 ZET).
>>
>>Skutečnost, že někteří zaměstnanci FS trousí
>>moudrosti
>>v rozporu se zákonem není relevantní.
>>
>
>
>Hezký den!
>
>stále nechápu problém.
>
>vy dostáváte někdy v klasickým obchodě prvně účtenku a
>až poté platíte? mě se to teda nikdy nestalo. v hyper
>ani supermarketu, v tabáku, v papírnictví, prostě
>nikde, kromě hospod. a "koupě" služeb. tak proč by v tom
>měl být problém, kdy až po obdržení peněz obratem
>obdržím účet jako u koupě jakéhokoliv zboží v obchodě?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.