Re: Musím OZP/ČSSZ oznamovat přes datovo
Na zdravotní pojišťovně (OZP) chtěli předložit potvrzení o době trvání účasti na důchodovém pojištění, vystavené ČSSZ
Z hlediska sociálního pojištění se nebude jednat o přerušení činnosti, ale o ukončení činnosti. Formulář "Oznámení OSVČ o ukončení výkonu samostatné výdělečné činnosti"
Z českého zdravotního systému se budete úplně odhlašovat, nebo se z Vás stane OBZP?
Máte pravdu, zůstanu veden jako OBZP.
Ale já právě nechci ukončovat činnost, pouze krátkodobě přerušit. Ale na přerušení jsem právě příslušný formulář nenašel, jen na ukončení, jak odkazujete.
Pošlu tedy dopisem volnou formou a samozřejmě raději doporučeně.
Mimochodem, oznamovat se má do 8 dnů, čili teoreticky za únor je třeba oznámit do 8. února, že? (Nebo dejmetomu za leden do 8. ledna, jestli správně chápu princip.) Ale můžu oznámit i dopředu, tedy už nyní v lednu oznámím přerušení od února?
Pro sociálku se přerušení rovná ukončení. Zkuste se ještě dotázat na své OSSZ, stačí mailem. Mně odpověděli na můj dotaz za 2 dny
Pokud už poštou, tak raději i s dodejkou
Doporučuji je rovnou požádat o vystavení a předání potvrzení o době trvání účasti na důchodovém pojištění a o vyměřovacím základu pro pojistné na sociální zabezpečení
V roce 2012 jsem se ptala na OSSZ a přišla mi odpověď "Přerušení, resp. ukončení samostatné výdělečné činnosti lze provést před datem i po datu přerušení činnosti. Tuto skutečnost lze oznámit prostřednictvím datové schránky."
Zkuste se podívat, zda byste nemohl nahlásit změnu přes portál OZP VITAKARTA ONLINE.
Děkuji. Upřímně jsem se chtěl vyhnout frontám a vše vyřídit poštou nebo možná i přes datovou schránku, protože na "mé" pobočce PSSZ je vždy fronta až na ulici a ze 4 okýnek otevřena 2... je to vždy akce pomalu na celý den. E-mail zkusím napsat.
V OZP to na pobočce bývá volnější.
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.