Re:Operativní leasing_soukromé jízdy_DPH
Dle mého nemůžete. Berete to jen z pohledu PHM, ale musíte to brát z pohledu vozidla. Dejme tomu, že po-pá budou jezdit zaměstnanci pouze služebně. So-ne budou jezdit pouze soukromně. Takže stále bude nějaká část z hodnoty vozidla, která nebude použita pro ekonomická plnění firmy.
Pak by to šlo. Jen odvést DPH a daň z příjmů budete muset z částky obvyklé, ne z částky zvýhodněné.
Před lety jsem se setkala s tím, že zaměstnavatel přefakturovat dvě sedminy operativního leasingu vozidla zaměstnancům a moc se s nimi nebavil. Na druhou stranu už zaměstnanci nic nedodaňovali ve mzdě.
Zaměstnanci fakturujeme cenu, která je ve leasingové smlouvě (že za nevyužití nebo přesažení stanovených km ve smlouvě nám budou fakturovat např. 1,5 Kč/km a to mi fakturujeme i zaměstnanci). Ve mzdě to klasicky dodaňujeme 1% z ceny vozu včetně DPH.
Dobře, děkuji moc. Podívám se na to. A myslíte že při kontrole nic nehrozí? Musíme to nějak nastavit, tak s poradím ještě s DP. A ještě prosím, jak je to s náklady? Jsou ty aspoň kompletně daňově uznatelnými nebo ne? Na internetu jsem se dočetl, že náklady si krátit nemusím.
Pokyn GFŘ D 6
K § 24 odst. 1
27. Při využívání motorového vozidla, které je zahrnuto v obchodním majetku poplatníka nebo v pronájmu, jak pro služební, tak i pro soukromé účely zaměstnanců a u kterého tudíž ani nemůže být uplatněn paušální výdaj na dopravu, se neuplatňuje režim poměrné výše nákladů (daňových výdajů), např. podle § 28 odst. 6 zákona, neboť tento režim není uplatňován ani pro poměrnou výši pořizovací ceny motorového vozidla zahrnované podle § 6 odst. 6 zákona do základu daně zaměstnance (společníka), která rovněž není závislá na skutečném fyzickém opotřebení, resp. na počtu ujetých kilometrů. Přitom výdaje (náklady) za pohonné hmoty jsou daňovým výdajem pouze při použití vozidla pro služební účely.
Ještě se podívejte na KOOV 26/26.01.05
DPH u zaměstnaneckých benefitů z pohledu daně z příjmů
I když vychází z již starších znění zákonů a pokynů
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.