OT. Bazinga, nejsou ....
>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>
>>>>>>>prosím o radu. Přišla nám faktura za služby roku 2016
>>>>>>>(platba proběhla v roce 2017), faktura vystavena s
>>>>>>>lednovým DUZP, je to v pořádku? Navést tuto fakturu
>>>>>>>až
>>>>>>>do
>>>>>>>ledna?
>>>>>>>
>>>>>>>Děkuji za odpověď.
>>>>>>
>>>>>>Doporučuji se podívat do historie na tomto foru,
>>>>>>stačí
>>>>>>tento týden.
>>>>>Pokud to byla služba roku 2016 a už celá byla
>>>>>ukončena, tak bych to jistě nedala do roku 2017. Oni
>>>>>sami měli
>>>>>vystavit fakturu s DUZP 2016
>>>>
>>>>Tazatel neuvedl, o jakou službu se jednalo. Neuvedl,
>>>>kdy bylo poskytnutí služby odsouhlaseno.
>>>>
>>>>Nelze paušalizovat.
>>>>
>>>
>>>Mám za to, že se ptá tatáž tazatelka, která uvedla,
>>>že
>>>se jedná o službu aktualizace účetního
>>SW.
>>
>>
>>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1459591
>
>Už si vzpomínám, tam byla zaplacena v plné výši záloha
>v 12/2016 a bez daňového dokladu k zaplacené záloze to
>prostě odběratel nedá. ...
>A teď to zkouší, zda o vikendu nejsou v éteru jiní
>odpovídající ...
>
Re: OT. Bazinga, nejsou ....
Ano, stejná tazatelka. Jenom jsem se spletla a záloha byla uhrazena v lednu, psala jsem paní, ale odpověděla, že má fakturu vystavenou správně podle data uhrazené zálohy. Jedná se o jeden modul účetního SW na rok 2016. Omlouvám se za znovu vznesený dotaz, hezký zbytek večera.
Re: OT. Bazinga, nejsou ....
Ano, stejná tazatelka. Jenom jsem se spletla a záloha byla uhrazena v lednu, psala jsem paní, ale odpověděla, že má fakturu vystavenou správně podle data uhrazené zálohy. Jedná se o jeden modul účetního SW na rok 2016. Omlouvám se za znovu vznesený dotaz, hezký zbytek večera.
Re: Záloha+fa+2017, plnění 2016
O jakou částku se jedná?
Pokud o malou částku, tak bych náklad na služby - SW roku 2016 zaúčtovala do roku 2016 a odpočet DPH bych uplatnila v lednu 2017
I kdyby se zjistilo, že na druhé straně měli odvést DPH z plnění v roce 2016, tak stejně byste si nemohli vzhledem k datu obdržení daňového dokladu nárokovat odpočet DPH dříve.
Přesto bych alespoň mailem vznesla dotaz na dodavatele k tomu, zda nemá DUZP uvedeno na daňovém dokladu chybně vzhledem k tomu, že se jedná o plnění roku 2016.
Ale jak jsem již psala, nelze správně radit bez znalosti uzavřené smlouvy.
Ano, to je mi jasné, že si tak jako tak uplatním DPH až v lednu a jak jsem psala výše, paní odpověděla, že to má správně podle data úhrady zálohy. Částka je necelé tři tisíce, smlouvu nemáme. Jelikož je to menší než 10 tis., s KH nebude problém, takže já bych to dala do prosince.
Zkusím to rekapitulovat
Služba poskytnuta během roku 2016 - SW služby - resp. podle toho, co bylo v původním dotazu, se jednalo o doplňky k účetnímu programu od 1.1. do 31.12.
V roce 2017 přišla zálohová faktura na celé výše uvedené plnění - OPRAVDU ROKU 2016 ? Nemohli se v textu faktury splést? Opravdu celý rok 2016 Vám poskytovali službu bez jakékoliv zálohy?
Po zaplacení zálohy (na kterou není daňový doklad k zaplacené záloze) přišla vyúčtovací faktura.
Otázka - celý rok 2016 Vám dodavatel poskytoval služby zcela bez plateb s tím, že pak poslali následující rok "jen" zálohovou fakturu? Co by se stalo, kdybyste zálohu na již poskytnutou službu nezaplatili? Vzali by si již celý rok 2016 používané SW doplňky zpátky?
Celé to na mně dělá dojem, jako kdyby poslali v roce 2017 zálohovou fakturu na služby pro rok 2017. To by odpovídalo i tomu, že jako DPPD uvedli do faktury datum, kdy platbu zálohy přijali.
Podívejte se na § 21 ZDPH a zkuste posoudit podle Vám dostupných informací, který den by měl být datem zdanitelného plnění / ne datum povinnosti přiznat daň
To, že nemáte k dispozici uzavřenou smlouvu neznamená, že žádná není. Co obchodní podmínky dodavatele? Co je tam uvedeno k DPPD?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.