Re: Silniční daň - nejezdí celý rok
Tak buď právnická osoba, která to auto 2 měsíce nepoužívá - vůbec s ním nejezdí. Nebo fyzická osoba, která teď nepoužívá auto k příjmům ze samostatné činnosti - 2 měsíce. Prosím mohu dostat odpověď na oba příklady? Měsíce jsem si tam vymyslela záměrně... Děkuji
Moc děkuji, právě že zákon vím, ale nevím, jak si to správně přebrat - je tam, že předmětem daně je vozidlo, které se používá a teď je to rozděleno na právnické a fyzické. No právě to slovo "používá" - znamená to, že je předmětem daně u PO tehdy, když se používá - ale tady se 2 měsíce nepoužívalo... Tak proto se ptám... Moc moc děkuji!
Vím, že odkaz je starý, ale právě jsem nenašla od té doby žádnou změnu, prosím podívejte se na to:
http://archiv.ihned.cz/c1-17247430-silnicni-dan-uz-se-plati-jen-za-ta-auta-ktera-k-podnikani-pouzivate
Takže jestli jsem to správně pochopila, tak původní odpověď, "jestli jde o fyzickou nebo právnickou osobu" nehraje žádnou roli. Také otázka jestli jsem zoufalý podnikatel ne snad účetní - proč jsou lidé na sebe zlí? Jsem účetní a jsem člověk - občas se samozřejmě zmýlím. Nejsem dokonalá (mrzí mě to, ale bohužel to nemůžu nijak napravit)
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>
>>>>>>prosím nezměnilo se letos, že pokud auto třeba 2
>>>>>>měsíce nejezdí, tak se za něj neplatí silniční daň
>>>>>>(jen za
>>>>>>ty 2 měsíce)?
>>>>>>
>>>>>>Děkuji.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>Chybí naprosto základní údaje k dotazu
>>>>>
>>>>>Právnická osoba x fyzická osoba podnikající ?
>>>>>
>>>>>Doufám, že se ptá zoufalý podnikatel, ne účetní ....
>>>>>O
>>>>
>>>>Tak buď právnická osoba, která to auto 2 měsíce
>>>>nepoužívá - vůbec s ním nejezdí. Nebo fyzická osoba,
>>>>která
>>>>teď nepoužívá auto k příjmům ze samostatné činnosti -
>>>>2
>>>>měsíce. Prosím mohu dostat odpověď na oba příklady?
>>>>Měsíce jsem si tam vymyslela záměrně... Děkuji
>>>
>>>§ 2/1/c zákona o dani silniční.
>>>FO jen v měsících kdy používá pro podnikání, PO celý
>>>rok.
>>
,
>>které se používá a teď je to rozděleno na právnické a
>>fyzické. No právě to slovo "používá" - znamená to, že
>>je předmětem daně u PO tehdy, když se používá - ale
>>tady se 2 měsíce nepoužívalo... Tak proto se ptám...
>>Moc
>>moc děkuji!
>Vím, že odkaz je starý, ale právě jsem nenašla od té
>doby žádnou změnu, prosím podívejte se na
>to:
>http://archiv.ihned.cz/c1-17247430-silnicni-dan-uz-se-plati-jen-za-ta-auta-ktera-k-podnikani-pouzivate
>Takže jestli jsem to správně pochopila, tak původní
>odpověď, "jestli jde o fyzickou nebo právnickou osobu"
>nehraje žádnou roli. Také otázka jestli jsem zoufalý
>podnikatel ne snad účetní - proč jsou lidé na sebe zlí?
>Jsem účetní a jsem člověk - občas se samozřejmě
>zmýlím. Nejsem dokonalá (mrzí mě to, ale bohužel to nemůžu
>nijak napravit)
Kdyz uz jste dala odkaz na 11 let stary clanek, tak si i najdete zakon o dani silnicni z te doby a porovnejte zneni par.2) se soucasnym znenim. Slovo od slova. Pak snad pochopite Vas omyl v tom, ze je jedno, zda se jedna o PO nebo FO podnikajici.
A ze jsem na Vas zla? Na ostatni jsem mnohem prisnejsi.
Preji dobrou noc
Tecka
344/2013 Sb.
Zákonné opatření Senátu o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů
Účinnost od 01.01.2014
ČÁST ČTVRTÁ Změna zákona o dani silniční Čl. VII
1. V § 2 odstavec 1 zní:
„(1) Předmětem daně silniční jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla (dále jen „vozidla“)
a) registrovaná v České republice,
b) provozovaná v České republice a
c) používaná
1. poplatníkem daně z příjmů právnických osob s výjimkou používání k činnosti veřejně prospěšného poplatníka daně z příjmů právnických osob, pokud příjmy z této jeho činnosti nejsou předmětem daně z příjmů, nebo ...
-------------
OT: Re: Silniční daň - nejezdí celý rok
Moc děkuji za odpověď.
Jen nerozumím:
PO používaná
FO používaná na příjmové činnosti
Ale pokud má PO auto celý rok v garáži, tak ho přece také nepoužívá nebo jaký je tam rozdíl, není to jen o slovíčkaření. Moc předem děkuji, jestli někdo ještě odpoví.
Re: OT: Re: Silniční daň - nejezdí celý
Rozsudek by byl samozřejmě the best, ale já myslím, že rozdíl v textu "vozidlo používané právnickou osobou" a "vozidlo používané fyzickou osobou k podnikání" je evidentní. No a pokud vozidlo, které vlastní PO, stojí celý rok v garáži, pak ať si dá značky do depozitu.
Mimochodem, pokud bude auto stát rok v garáži, tak ztráta (nejen) na hodnotě vozidla je mnohonásobně vyšší, než zaplacená SD...
Dobrý den,
konečný verdikt - vzhledem ke školení a také jsem volala na 3 nezávislé FÚ ohledně silniční daně - paní mě zpražila, že jestli neumím číst - používá - platí, takže nepoužívá - neplatí. Znatelně nesmí používat, pokud nebude platit. A abych si to ověřila, tak jsem si zaplatila dotaz daňovému poradci - nepoužívá, neplatí - FO i PO!!! Nejde o takzvaného poradce, ale pana daňového poradce!!! Uznávaného!
(1) Předmětem daně silniční jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla (dále jen "vozidla")
a) registrovaná v České republice,
b) provozovaná v České republice a
c) používaná
1. poplatníkem daně z příjmů právnických osob ...
Jasně dané - C) používaná - pokud nemá žádnou jízdu, žádné PHM, vůbec nic, tak se nepoužívá, tudíž neplatí! Prosím, pokud mi opět budete něco vyvracet, tak mi vysvětlete pojem, že PO auto používá.
Vysvětlení dávám pouze pro lidi, kteří byli na vážkách stejně jako já... S.r.o. nevykonává činnost a auto stojí v garáži - proč by měli platit, když auto se viditelně nepoužívá a nač do depozitu, kdyby se rozhodli používat, tak zbytečná práce navíc, když nemusí...
>>Rozsudek by byl samozřejmě the best, ale já myslím,
>>že
>>rozdíl v textu "vozidlo používané právnickou osobou"
>>a
>>"vozidlo používané fyzickou osobou k podnikání" je
>>evidentní. No a pokud vozidlo, které vlastní PO,>>stojí
>>celý rok v garáži, pak ať si dá značky do depozitu.
>>Mimochodem, pokud bude auto stát rok v garáži, tak
>>ztráta (nejen) na hodnotě vozidla je mnohonásobně
>>vyšší,>>než zaplacená SD...
>Dobrý den,
>konečný verdikt - vzhledem ke školení a také jsem
>volala na 3 nezávislé FÚ ohledně silniční daně - paní mě
>zpražila, že jestli neumím číst - používá - platí,
>takže nepoužívá - neplatí. Znatelně nesmí používat, pokud
>nebude platit. A abych si to ověřila, tak jsem si
>zaplatila dotaz daňovému poradci - nepoužívá, neplatí - FO
>i PO!!! Nejde o takzvaného poradce, ale pana daňového
>poradce!!! Uznávaného!
>(1) Předmětem daně silniční jsou silniční motorová
>vozidla a jejich přípojná vozidla (dále jen "vozidla")
>a) registrovaná v České republice,
>b) provozovaná v České republice a
>c) používaná
>1. poplatníkem daně z příjmů právnických osob ...
>
>Jasně dané - C) používaná - pokud nemá žádnou jízdu,
>žádné PHM, vůbec nic, tak se nepoužívá, tudíž neplatí!
>Prosím, pokud mi opět budete něco vyvracet, tak mi
>vysvětlete pojem, že PO auto používá.
>
>Vysvětlení dávám pouze pro lidi, kteří byli na vážkách
>stejně jako já... S.r.o. nevykonává činnost a auto
>stojí v garáži - proč by měli platit, když auto se
>viditelně nepoužívá a nač do depozitu, kdyby se rozhodli
>používat, tak zbytečná práce navíc, když nemusí...
Vynikající !! Ještě chybí jméno a kontakt na daň. poradce,
abychom se na něho mohli obracet v těchto případech se žádostí, aby podal DP za nás. Samozřejmě za úplatu a samozřejmě
se svojí zodpovědností. Takhle to vypadá, že stará Blažková
z Blažkova povídala .....
Dobrý den pane Vladimíre. Máte pravdu, ale prosím Vy mi dejte vysvětlení, co znamená věta, že právnická osoba má platit silniční daň, pokud auto POUŽÍVÁ - prosím nevytýkejte, ale vysvětlete mi to - s.r.o. prokazatelně auto NEVYUŽÍVÁ (NEJEZDÍ, NETANKUJE...). I když je tady v diskuzi jasná otázka, proč nemůže právnická osoba auto nepoužívat, tak ten, kdo odepíše, tak nakopíruje zákon. Neodpoví pro obyčejného člověka... Opravdu se nechci hádat - chci to pochopit! A často lidé místo odpovědí začnou větami: to je špatný daňový poradce, to se nesmíte ptát na FÚ, to jste špatně pochopila (ale nedají vysvětlení), tak nač diskuze? Chci dát odpověď těm, kteří občas se ztratí jako já, nikoliv diskuze, proč jsem tak blbá, že to nevím (evidentně to neví spousta lidí a ti, co odpovídají arogantně, tak to vědí špatně)
Ano, přesně tak.
Nicméně já asi chápu, co jancu00 vede k jejímu názoru. Ona bere, že když auto celý měsíc nejezdí, tak není používané. Já to ale vidím tak, že i když vozidlo u PO celý měsíc nejezdí, tak to neznamená, že PO auto nepoužívá. Můj názor je ten, že PO auto používá už jen tím, že ho vlastní.
Teď to hodně přitáhnu za vlasy - když bude auto stát někde na parkovišti, tak používá silnici, když bude stát v garáži, tak tu garáž využívá, nájem příp. odpisy vlastní garáže, vytápění, atd. atd. atd.
Ale co spíš nechápu, proč se ptá ostatních, když už dopředu ví, že její názor je ten správný. Pak se nemusí ptát a brát to tak, jak myslí. Jméno a kontakt na daňového poradce nám sem stejně nedá...
Teď nevím, proč přesně řešíte tuto věc, musíte řešit rozdíl zákona před a po roce 2014. Předtím tam ve zkratce bylo, že FO i PO platí SD jen za vozidla "používaná k podnikání". Od roku 2014 je text pro FO stejný, ale u PO zmizelo podnikání.
>>>když je
>>>tady v diskuzi jasná otázka, proč nemůže právnická
>>>osoba
>>>auto nepoužívat, tak ten, kdo odepíše, tak nakopíruje
>>>zákon. Neodpoví pro obyčejného člověka... Opravdu se
>>>nechci hádat - chci to pochopit! A často lidé místo
>>>odpovědí začnou větami: to je špatný daňový poradce,
>>>to
>>>se nesmíte ptát na FÚ, to jste špatně pochopila (ale
>>>nedají vysvětlení), tak nač diskuze? Chci dát odpověď
>>>těm, kteří občas se ztratí jako já, nikoliv diskuze,
>>>proč jsem tak blbá, že to nevím (evidentně to neví
>>>spousta lidí a ti, co odpovídají arogantně, tak to
>>>vědí
>>>špatně)
>>
>>Zkuste se podívat znění zákona 2013 a 2015, kde jaké
>>slovíčko
>>vypadlo
>>
>>http://zakony.kurzy.cz/16-1993-zakon-o-dani-silnicni/paragraf-2/zmeny-120401/
>
>Ano, přesně! Písmeno C - používaná...
Chci dát odpověď>>>těm, kteří občas se ztratí jako já,
.... a co vám říká §2/3:
(3) Předmětem daně silniční jsou vždy vozidla s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
K části: (evidentně to neví>>>spousta lidí a ti, co odpovídají arogantně, tak to>>>vědí>>>špatně). Podle vás to vědí špatně
ale bohužel je to podle zákona (viz text jak se píše výše)
Co vás vede k závěru že = evidentně to neví>>>spousta lidí=?
Zřejmě to vědí, proto se nedotazují jako vy, to je zase můj závěr.
Jinak na doplnění dotaz: jak je to s odpisy uvedeného auta?
Proč se ptáte zde, když vám odpověděl daň. poradce (uznávaný)
dokonce jako placenou odpověď? Pak se neďyfte, že je diskuze,
>>>proč jsem tak blbá, že to nevím. Argumentujte prosím
argumentama (nebo argumenty), OVĚŘITELNÝMA. Jinak jsem
na úrovni JPP i když se pokoušíte "argumentovat" slovy DP.
Díky za info.
>Chci dát odpověď>>>těm, kteří občas se ztratí jako já,
>.... a co vám říká §2/3:
>(3) Předmětem daně silniční jsou vždy vozidla s
>největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k
>přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
>
>K části: (evidentně to neví>>>spousta lidí a ti, co
>>>>odpovídají arogantně, tak to>>>vědí>>>špatně). Podle vás to
>>>>>>vědí špatně
>ale bohužel je to podle zákona (viz text jak se píše
>výše)
>Co vás vede k závěru že = evidentně to neví>>>spousta
>>>>lidí=?
>Zřejmě to vědí, proto se nedotazují jako vy, to je
>zase můj závěr.
>Jinak na doplnění dotaz: jak je to s odpisy uvedeného
>auta?
>Proč se ptáte zde, když vám odpověděl daň. poradce
>(uznávaný)
>dokonce jako placenou odpověď? Pak se neďyfte, že je
>diskuze,
>>>>proč jsem tak blbá, že to nevím. Argumentujte prosím
>argumentama (nebo argumenty), OVĚŘITELNÝMA. Jinak
>jsem
>na úrovni JPP i když se pokoušíte "argumentovat" slovy
>DP.
>Díky za info.
Nepsala jsem, že jde o auto nad 3,5 tuny, takže odpověď tohoto typu není vůbec k diskuzi:
>(3) Předmětem daně silniční jsou vždy vozidla s
>největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně k
>přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
Víte co? Ptala jsem se, protože jsem to si nebyla jistá. Pak po Vašich názorech jsem si zaplatila školení a pátrala jsem dále. Pak jsem vložila odpověď, kterou mi všichni dali stejnou (ne za anonymními diskuzemi). Chtěla jsem pomoct, nic víc. Prosím nechci se hádat, už pan Drbal napsal, jak to myslíte, nicméně na FÚ mi řekli, že doslovně jde o slovo "Používat" ...
OT: Ponaučení ohledně názorů DP a FÚ
Můžete se tady ohánět tím, že DP a na FÚ Vám to řekli, tak jak řekli.
Ale zkuste se podívat na následující odkaz:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1015817
V té diskuzi se diskutující hádal (ještě v době, kdy za nepoužívané auto neplatili FO ani PO) přesně v opačném smyslu, než Vy. Tvrdil/a, že i za nepoužívané auto se platí SD vždy. No a měl to potvrzené z FÚ a od daňového poradce.
A teď si sáhněte do svědomí a vysvětlete mi, že té paní/pánovi na FÚ a daňový poradce říkali přesný opak, že Vám.
Děkuji.
Re: OT: Ponaučení ohledně názorů DP a FÚ
Tak to je mi líto. Já opravdu volala na 3 nezávislé FÚ... Chápu, co jste mi napsal, že PO ačkoliv nepoužívá auto, tak již používá tím, že auto vlastní... Opravdu jsem nahlodaná, jak postupovat, ale mám i zaplacené školení: http://www.videolektor.cz/user/login.
Kdo jej má, jistě potvrdí, že je tam vysvětleno přesně to, co jsem napsala...
V tom případě ale školení je k ničemu...
Já Vás rozhodně nechci nijak osočovat nebo urážet... A doufám, že jste příspěvky ode mne tak nebrala. Jen si prosím uvědomte, že Vám tady radí Tečka, Mirka a Vladimír, kteří dávají obecně opravdu cenné rady, taky by bylo škoda jejich rady ignorovat a věřit více pracovnicím FÚ, které Vám ale v téže větě řeknou, že jejich výklad rozhodně není závazný a za radu neručí...
Popravdě, zrovna Vy nejste arogantní ani nepříjemný, proto jsem si to tak nebrala. S Vámi bych klidně ráda "pokecala" i osobně.
Asi máte pravdu, promyslím si to. Fakt je ten, že hlavně paní Mirka radí hooodně dobře (ta píše velice pohotově a pravdivě). Ale co si budeme nalhávat - i ti nejlepší jsou omylní a zde mi to přišlo, že se spletli. To se může stát přeci každému...
Fakt je ale ten, že pan poradce mi za to ale ručí, když si naúčtuje službu (jen jestli uvede do faktury přesný dotaz, za který mi bude ručit).
I to školení, které mám zaplaceno, by měli mít nějakou zodpovědnost, ne? To je asi jen tužba, ale bylo by to spravedlivé...
No fakt je ten, že pokud bych odepisovala, tak bych dala na sto procent i silničku. To, co řeším, tak je firma, která má dávno odpisy za sebou a tento rok "utlumil" majitel firmy práci kvůli zdravotnímu problému. Také proto nedal značky do depozitu a nyní řeším, zda platit nebo neplatit SD. Jde pořád o PO....
Jméno daňového poradce opravdu sdělit nemohu - umíte si představit, jak by reagovali lidé, kteří to mají zadarmo? Tato diskuze by byla opět proti někomu. Což nedovolím a už vůbec ne proti člověku, který je opravdu uznávaný a jak jsem psala - také je to člověk (i on by měl právo na to, aby se spletl).
Máte někdo školení, které jsem uvedla? Nemáte jej prosím také někdo?
http://www.videolektor.cz/user/login
zde je odpověď stejná, jako mi dal pan poradce...
Máte pravdu! Už Vás tedy raději nebudu otravovat otázkami. Omlouvám se Vám za odebrání Vašeho času. Měla jsem za to, že je to diskuze hodně velkých odborníků (samozřejmě ne vždy jsou zde odborníci - já sama jsem zdárným příkladem). Nebudu Vás již otravovat a omlouvám se, že jsem s vámi diskutovala o svém názoru a o svých zkušenostech se zmíněnými úřady - opravdu jsem měla za to, že někomu pomůžu (nestalo se, omlouvám se)
OT: Z rozsudku NSS
Z rozusdku NSS, kdy byla v zákoně o SD ještě větná konstrukce "předmět daně jsou vozidla používána k podnikání":
Pro závěry o zařazení předmětné daně do skupiny přímých a majetkových daní svědčí hned několik argumentačních pozic. Předně samotné gramatické znění zákona č. 16/1993 (o
něž se především opíraly finanční úřady i krajský soud v odůvodnění vydaných rozhodnutí) je založeno na zásadě, že předmětem daně jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla registrovaná a provozovaná v ČR, používaná k podnikání [§ 2 odst. 1 zákona č. 16/1993 Sb.]. Daňovým poplatníkem je fyzická nebo právnická osoba, která je provozovatelem vozidla registrovaného v České republice v registru vozidel a je zapsána v
technickém průkazu [§ 4 odst. 1 písm. a) cit. zákona]. Konstrukce sazby daně je založena na odstupňování u jednotlivých vozidel podle jejich technických parametrů (§ 6 cit. zákona). Z
uvedeného tedy přesvědčivě vyplývá, že silniční daň je skutečně konstruována jako daň majetková, kdy pro stanovení její výše není rozhodující faktické využívání pozemních komunikací. Tento názor ostatně koresponduje i s doktrínou finančního práva (viz např. L. Grúň, Finanční právo a jeho instituty,
Linde, 2004, str. 131; M. Bakeš a kol., Finanční právo, 3. vyd., str. 307 a násl.).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.