Re: Uplatněný pouze poloviční odpis
Rovnoměrné odpisy, co se týče daňových odpisů - nemáme účetní odpisy neuplatnujeme měsíčně(zaúčtují se jednorázově ve výši daňových odpisů) , účetní mi řekla, že to takhle běžně dělá, ačkoliv jsem pro když jsou účetní odpisy už jen z hlediska přehlednosti a jistoty, že opravdu byli odpisy vyčísleny v účetnictví ve výši v jaké mají být.
>>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>>
>>>>>>>>snažila jsem se dohledat možnosti, ale moc jsem jich
>>>>>>>>nenašla.
>>>>>>>>zjistila jsem, že předchozí účetní uplatnila pouze
>>>>>>>>polovičku odpisů místo celých. Firma má jen daňové
>>>>>>>>odpisy. Jak se dá tohle vyřešit, dejme tomu že první
>>>>>>>>rok
>>>>>>>>2014 je odpis 27000 kč a další rok 2015 - 54000 a rok
>>>>>>>>2016 54000.....v roce 2015 ale uplatnila jen 27000
>>>>>>>>místo
>>>>>>>>54000. Zjistila jsem že mohu to douplatnit v jiném
>>>>>>>>roce ale o ten rok se mi prodlouží odpisování.
>>>>>>>>Problém
>>>>>>>>je, zda ten zbytek jde uplatnit treba az v posledni
>>>>>>>>roce
>>>>>>>>odpisování, jelikož ted bych potrebovala uplatnit
>>>>>>>>vyšší odpisy (netýká se to bohužel jen jedné věci).
>>>>>>>>Prosím
>>>>>>>>o radu. Děkuji
>>>>>>>
>>>>>
>>>>>A jak myslíte větu, že má firma jen daňové odpisy?
>>>>
>>>>Doplním dotaz Mirky - jedná se o rovnoměrné nebo
>>>>zrychlené odpisy?
>>>>
>>>Rovnoměrné odpisy, co se týče daňových odpisů -
>>>nemáme
>>>účetní odpisy neuplatnujeme měsíčně(zaúčtují se
>>>jednorázově ve výši daňových odpisů) , účetní mi
>>>řekla, že
>>>to takhle běžně dělá, ačkoliv jsem pro když jsou
>>>účetní
>>>odpisy už jen z hlediska přehlednosti a jistoty, že
>>>opravdu byli odpisy vyčísleny v účetnictví ve výši v
>>>jaké mají být.
>>
>>Já tomu nerozumím, máte ve vnitřní směrnici stanoveno
>>že účetní = daňové odpisy a účtujete tedy o daňových
>>odpisech, je to tak?
>
>ano, přesně tak. omlouvám se za složité vysvětlování.
V tom případě se domnívám, že to nemáte dobře. Měli jste účtovat o celých, nekrácených daňových odpisech a v daňovém přiznání pokrátit dle potřeby.
Jinak co se týče daňových odpisů, můžete letos odepsat celý odpis připadající na letošní rok.
1) Daňové odpisy, které nebyly uplatněny, "douplatníte" v roce, který bude následovat po roce, ve kterém naposledy uplatníte poslední "řádný" odpis. Docela krkolomné. Jak píšete, o rok si daňové odpisy prodloužíte.
2) Účetní = daňové odpisy neznamená, že když přerušíte daňové odpisy, tak přerušíte i účetní odpisy. Jen je to vodítko, jak si stanovíte odpisy (tj. že budete třeba odepisovat 5 let a rozložení účetních odpisů v roce bude stejné, jako daňových odpisů). I účetní odpisy mohou být účtovány ročně, nemusí to být jen měsíčně.
Teď s tím budete mít práci navíc. Musíte od sebe oddělit daňové a účetní odpisy. Uvidíte, jak si s tím poradí Váš účetní SW, pravděpodobně budete muset ručně přepsat údaje.
3) Musíte doúčtovat chybějící účetní odpisy. A protože patřily do roku 2015 a ten již nemůžete po odsouhlasení účetní závěrky k 31.12.2015 otevřít, tak musíte opravit nyní. Jako opravu chyb minulých období. Rozvahový účet 426, popsání v příloze k účetní závěrce, nezapomenout na srovnatelnost údajů minulých období ve výkazu rozvahy.
Pánii, děkuji za vyčerpávající odpověď mám z toho obrovskou radost, že budu mít víc práce než mám :D
takže jestli ještě dobře chápu takže každý odpis co nebyl účtován zaúčtuju 426/082 ke každému majetku zvlášt? a na té 426 mi to bude viset další roky. Začíná být pro mě víc a víc zapeklité to účetnictví...
Doporučuji prostudovat problematiku oprav chyb minulých období, protože účtováním na účet 426 to nekončí. Musíte upravit hodnoty ve výkazech roku 2015 ve sloupci minulá období, dále popsat provedené opravy, které se týkají účtu 426 v příloze k účetní závěrce roku 2015. Příští rok by mělo o tom, co se stavem na účtu 426 rozhodnout valná hromada (podobně jako rozhoduje o účtu 431)
Seminář k této problematice, podle mě stojí za to si ho poslechnout
http://www.ucetni-portal.cz/chyby-minulych-let-18-V.html
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.