Re: Převod pen.prostředků z účtu na účet
My teď přijímáme do účetní firmy novou účetní. Uchazečům dáváme jednoduchý test z účetnictví - nákup zboží, prodej zboží, nákup služeb, prodej služeb u plátce DPH, úhrada faktury bankou, úroky z BÚ, bankovní poplatky. Většina není schopna test zvládnout, v životopise mají praxi 10 let jako účetní, ale účetnictví vůbec neumí. Neumím si představit, jak by takový člověk zpracovával třeba účetní závěrky...
Nechápu, proč lidé lžou v životopisu, přece se na to celkem snadno přijde, obzvláště u účetní.
A pokud opravdu po 10 leté praxi neumí zaúčtovat nákup a prodej zboží vč.nebo bez DPH, tak na tu práci prostě nemá.
Ale zase na druhu stranu dokážu pochopit stres u přijímacího testu, člověk věci, které jinak dělá zcela automaticky najednou začne rozvažovat a může napáchat chyby
Ano - je rozdíl účetní a účetní. Jedna umí udělat komplet celé účetnictví firmy včetně účetní závěrky a daňového přiznání, druhá může dělat jen určitý úsek práce (např. přij. faktury materiálové) a tudíž neumí téměř nic - ale je to také účetní ... Mělo by se to poznat z životopisu - na otázku, co člověk na dané pozici dělal a pak také z testu ze znalostí. A hned je jasno ...
Ale aby to nebylo jen takto pesimistické - já naopak jsem před pár lety připravovala jednu slečnu na pohovor na mzdovou účetní. A ona skoro ani přípravu nepotřebovala, i když byla 2 roky po škole a neměla dosud příležitost účetní práci dělat. Vlastně si všechno jen osvěžila jak to měla v hlavě a probraly jsem spolu pár novinek v zákonech.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.