Re: Péče o dítě a OSVČ
Takže dítě je ve školce? Otec podníká a matka je v zaměstnání.
Dítě ve školce i spí po obědě?
z pokynů k přehledu ZP:
OSVČ celodenně osobně a řádně pečovala alespoň o jedno dítě do 7 let nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku
(doložit rodný list dítěte (dětí), čestné prohlášení o celodenním,
osobním a řádném pečování o dítě (děti) ve smyslu zákona)
.
Za celodenní péči není považována péče u OSVČ, která umístila dítě předškolního věku do školského zařízení na dobu
přesahující 4 hodiny denně, nebo dítě školou povinné do školského zařízení na dobu přesahující vyučování, nebo dítě umístila
do zařízení s celotýdenním nebo celoročním provozem.
Aha,tak to nic... Ale Vám moc děkuji za informaci!!! Dítě bude ve školce sice 4 hodiny, ale "papírově" na 8 hodin... Jsem ale ráda, že jsem to díky Vám pochopila... Když je ale matka na RD, tak otec také nemůže ne? Přeci se nestará celý den, když je k tomu ta matka... Díky ještě jednou
nebo celoročním provozem
>>
>>Aha,tak to nic... Ale Vám moc děkuji za informaci!!!
>>Dítě bude ve školce sice 4 hodiny, ale "papírově" na
>>8
>>hodin... Jsem ale ráda, že jsem to díky Vám
>>pochopila... Když je ale matka na RD, tak otec také
>>nemůže ne?
>>Přeci se nestará celý den, když je k tomu ta matka...
>>Díky ještě jednou
>
>Nevím, co znamená "bude 4 hod, ale papírově 8".
>Pokud by měla matka rodičák, tak bych toto pravidlo na
>otce neuplatnila.
Super, máte pravdu. Omlouvám se, ale je to složitější - holčička není zcela zdravá, takže je to přes asistentku a trošku složitější proces, ale fakt je, že bych to také neuplatnila, jak píšete. Ještě jednou moc děkuji -- jste zlatá!
Ptáte se na to, zda když matka pobírá rodičovský příspěvek, tak zda může otec - OSVČ - být veden v kategorii osob, za které platí zdravotní pojištění stát? Resp. v kategorii osob, pro které neplatí minimální vyměřovací základ?
Zákon č. 592/1992 Sb. o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění
§ 3
(8) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu: ..
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-592
Zákon č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
§ 7
(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce: ...
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-48#cast2
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.