Re: PP + DPP a roční zúčotání daně
>>>>Prosím o radu. Zaměstnankyně se vrátila po RD na
>>>>poloviční úvazek. Přišla mi podepsat prohlášení na r.
>>>>2017
>>>>a řešily jsme RZD. Donesla prohlášení, že od 01/16 do
>>>>5/16 neměla žádný zdanitelný příjem (rodičovská
>>>>dovolená). Dále dodala potvrzení o příjmech jiného
>>>>zaměstnavatele, kde od 6/16 do 9/16 měla zadanitelný
>>>>příjem s
>>>>podepsaným prohlášením, takže zálohová daň. od 10/16
>>>>se
>>>>vracela k nám, podepsáno prohlášení. Dále má
>>>>potvrzení
>>>>o příjmech z DPP se srážkovou daní. Tato dohoda byla
>>>>souběžně s PP u nás. Mohu jí udělat RZD nebo si musí
>>>>podat DP? Nevím, zda jsem to napsala srozumitelně,
>>>>když
>>>>tak se omlouvám. Děkuji
>>>Můžete udělat RZD, kam dáte vše kromě té srážkové.
>>>Nebo si ona podá DP, kam tu srážkovou může a nemusí
>>>dát.
>>>Nebo nemusíte dělat nic, povinnost není.
>>
>>Ale povinnost to JE, pokud o to zaměstnanec požádá.
>To máte pravdu. Myslela jsem to tak, že paní nemusí
>ani dělat DP ani žádat o RZD.
Asi jsem to napsala ostře, jsem na toto tvrzení trochu alergická, každý rok za mnou přichází dost lidí, kterým jejich mzdová účetní odmítla udělat RZD, že to není její povinnost, ať si udělají sami DP.
Vy jim to DP děláte? Buď jim ho děláte z kamarádství nebo za poplatek. Pokud se není Váš klient, tak to přece dělat nemusíte. Pokud jí DP udělat nechcete, tak jí ho nedělejte. Jinak je pravděpodobné, že se paní vyplatí podat daň. př. a dostane peníze za srážkovou daň zpět. V RZD by o tyto peníze přišla. Nevím, jaký měla kde příjem, ale ptže byla část roku bez příjmů a pak pracovala na zkrác. úvazek, tak se jí ta srážková daň možná vrátí celá.
Samozřejmě jim DP udělám. Za poplatek, to je to, proč mě to vadí. Mzdová jim to měla udělat zadarmo. Peníze z kapsy musí vytáhnout dotyčný zaměstnanec a přitom mzdová je za to placená. A těch případů, kdy jim mzdová neudělá RZD oprávněně je opravdu mizivá část.
Nevím, kolik si za to řeknete, ale toto je případ, který by si mohla udělat sama (to je na pár minut vyplnění - předpokládám, že nemá nic složitého navíc). A třeba se jí vyplatí vrátit srážkovou daň, nebo ne? Pokud ne, pak by měla trvat na tom, aby jí RZD udělala MÚ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.