Vlákno názorů k dotazu V lednu 2017 doklad z 2016 od T. - Re: V lednu 2017 doklad z 2016 Připadá mi,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 2. 2017 20:54

T. (neregistrovaný)

Re: V lednu 2017 doklad z 2016
    Připadá mi, že celá diskuze se točí kolem dne vzniku závazku vůči šéfovi.

Já bych řekla, že závazek vůči němu snad ani nevznikl, protože přinesl paragony a ty mu byly proplaceny. Proč tedy k 31.12.2016 o tomto závazku účtovat? Náklad časově rozliším a hotovo.

Pokud by paragon donesl účetní 28.12.2016 a ta ho k tomuto dni zaúčtovala, a proplacení proběhlo až 31.1.2017, pak by k 31.12.2016 byl evidován skutečně závazek vůči šéfovi a nic by se časově nerozlišovalo.

Co se týká DPH, tak se také dá účtovat o DPH v jenom období a zachycovat v přiznání DPH v období jiném. Já osobně toto běžně nedělám, protože si měsíčně účty DPH čistím a kontroluji s přiznáním k DPH.

Já sama bych se rozhodla podle toho, jestli mám či nemám uzavřené DPH za 12/2016, nebo jak moc chci výši DPH v daň. přiznání ovlivnit (no ... paragon za naftu asi nehraje tak velkou roli).

Snad nikoho z diskutujících nenaštvu.

• 3. 2. 2017 8:56

jjjj (neregistrovaný)

Ano, je to o dni vzniku závazku. Dle mého názoru vzniká zavázek dnem, kdy vyšlu někoho na nákup (pracovní cestu - zde jde o PHM k služebnímu vozu). Splatnost je po předložení.

• 6. 2. 2017 0:21

JirkaZ (neregistrovaný)

Podle mého názoru je tady podstata celé záležitosti. Není totiž rozhodující, kdy se doklad dostal k účetní, ale kdy se doklad dostal do firmy. V případě nákupu nafty vznikl tedy závazek dnem, kdy šéf provedl nákup - což bylo v prosinci. Ve stejný den vznikla i pohledávka ke státu z titulu DPH, přičemž nezáleží na tom, jestli firma požádá o vratku již za prosinec či někdy později. Proto takové případy účtuji také přes 333.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).