Vlákno názorů k dotazu Závodní stravování-DPH od K. - Re: Závodní stravování-DPH Od zaměstnanců vybíráme hotovost, je to...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 2. 2017 14:57

K. (neregistrovaný)

Re: Závodní stravování-DPH
    Od zaměstnanců vybíráme hotovost, je to prosím ovlivněno nějak způsobem platby, myslím vůči EET?

Děkuji mnohokrát.

• 2. 2. 2017 15:22

jjjj (neregistrovaný)

Podle ustanovení § 12 odst. 3 písm. c) ZoET jsou vyňaty případné příjmy zaměstnavatele vyplývající ze vztahu souvisejícího s pracovněprávním vztahem. „Příjmy ze vztahu souvisejícího s pracovněprávním vztahem“ se rozumí příjmy zaměstnavatele ve formě přijetí úplaty za plnění povahy zaměstnaneckých benefitů poskytovaná zaměstnanci (např. platba zaměstnance za podnikovou rekreaci, je-li činěna v hotovosti nebo jiné podobné formě) nebo za plnění poskytovaná zaměstnanci přímo na pracovišti (např. platba zaměstnance za služby závodního stravování a jiné obdobné služby ve formě prodeje potravin a občerstvení na pracovišti nebo v přímé souvislosti s výkonem práce v pracovní době, jsou-li činěny v hotovosti nebo jiné podobné formě), dále příjmy za prodej vyřazeného majetku zaměstnancům, prodej zboží zaměstnancům v podnikových prodejnách určených výhradně pro zaměstnance apod.

• 2. 2. 2017 17:18

K. (neregistrovaný)

Takže s EET závodní stravování nesouvisí. Asi se budu hloupě ptát, ale já myslela, že snížení DPH u stravovacích služeb souvisí právě s tím,kdo má EET. Kde prosím najdu odkaz, že u závodního stravování má být 15%? Kolegyně mě zmátla tím, že stravu zaměstnancům pouze poskytujeme,ale nevaříme.Tak jsem se do toho zamotala.Díky moc.

• 2. 2. 2017 17:32

mirka..p (neregistrovaný)

Ano snížení DPH primárně souvisí s EET, ale (naštěstí) EET nepodléhá stravování zaměstnanců.
    Odkaz přímo na závodní stravování nenajdete, ale v příloze č.2 ZDPH je vypsáno, co ze služeb podléhá snížené sazbě

• 2. 2. 2017 18:42

K. (neregistrovaný)

>>>>>
    >>>>>jakou sazbou zdaňovat poskytování stravování
    >>>>>zaměstnancům? Obědy dovezeme ve várnicích od
    >>>>>dodavatele, který
    >>>>>nám obědy fakturuje s 15% DPH. Zaměstnancům je
    >>>>>podáváme na talířích ve vlastních prostorách, nádobí
    >>>>>poté
    >>>>>umyjeme:-)
    >>>>>Děkuji moc za odpověď.
    >>>>
    >>>>Od zaměstnanců vybíráme hotovost, je to prosím
    >>>>ovlivněno nějak způsobem platby, myslím vůči EET?
    >>>>
    >>>>Děkuji mnohokrát.

>>
    >>
    >Ano snížení DPH primárně souvisí s EET, ale (naštěstí)
    >EET nepodléhá stravování zaměstnanců.
    >Odkaz přímo na závodní stravování nenajdete, ale v
    >příloze č.2 ZDPH je vypsáno, co ze služeb podléhá snížené
    >sazbě

Už mám jasno, mrkla jsem i na kódy CZ-CPA:-))i tak moc děkuji za odpovědi.

Ke stravovacím službám byla dne 28. 11. 2016 na webu Finanční správy zveřejněna Informace GFŘ k uplatňování sazeb DPH u stravovacích služeb od 1. 12. 2016 pod č.j. 169368/16/7100-20116-050484 (dále jen „Informace“).

V Informaci je mimo jiné uvedeno, že aby mohla být aplikována první snížená sazba, je nutné, aby daná služba odpovídala číselnému kódu klasifikace produkce CZ-CPA platné od 1. ledna 2008 a současně musí také splňovat slovní popis k tomuto kódu. Obě podmínky musí být splněny současně.

1. Kritérium zařazení služby do kódu CZ-CPA 56
    Jedná se o služby restaurací, cateringových společností, závodních a školních jídelen a obdobných zařízení spočívajících v poskytování stravovacích služeb a podávání nápojů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).