Re: Za-tel neinformoval o snížení mzdy
Dle IP není mzdový výměr paltný pokud nebyl předán písemně a tím pádem můžeme požadovat kompenzaci do výše původní mzdy do doby než nám bude MV předán písemně. Na MV by pak měl být uveden datum, kdy jsme jej převzali. Pokud nám zam-tel nevyhoví, tak ho máme upozornit, že ho nahlásíme na IP za porušení zákona. je nás více a za danou mzdu nikdo z nách nechce pracovat...postupně dáváme výpověd+2měs.
Děkuji předem
A na IP nevědí, že o neplatnosti rozhoduje soud? Pokud vám zaměstnavatel nedoplatí, IP mu to nemůže uložit, musíte opět k soudu. A co čekáte, že se stane? Tak to za měsíc zaměstnavatel zúřaduje v souladu se zákonem, vy změnu vezmete na vědomí, ale raději přijdete o zaměstnání, protože za ty peníze nechcete pracovat. Fakt logika.
Taky tomu moc nerozumím, mzdový výměr je platný, to by státní správa celé roky předtím asi musela totálně vyhořet, protože pamatuji, že nařízení vlády, kterým se stanovovaly platové tarify bylo nezřídka ve sbírce zákonů uveřejněno 28.12. s platností od 1.1. , a to si nikdo nemohl ani pomyslet, že by se stačily nejen vydat platové výměry, ale ještě předat zaměstnancům, kteří byli z 99% na dovolených. A nešlo vždy jen o zvýšení, ale i o 10% snížení.
A s IP mám zkušenosti, že na cokoliv jsem se ptala, buď nevěděli, nebo odpověděli špatně. Bohužel. Už se raději radím zde.
Navíc, požadovat předchozí mzdu sice mohou, ale zaměstnavatel ji nevyplatí, takže , jak píše p. VH - jedině k soudu. Hezký den
Nikomu se nelíbí, když mu sníží mzdu. Ale chtěla jsem vědět, jaký je správný postup při snížení MV a povinnosti zam-tele ohledně oznámení. Výsldek je tedy takový, že si zam-tel může snižovat mzdu zamě-ci aniž by mu předložil MV. A ten to bušd zkousne nebo jde jinam. Díky
Ale klidně si můžete stěžovat, v tom vám nikdo nebrání, ale písemné nedodání nezpůsobuje neplatnost, to pouze soud. Vy ty mzdové výměry nemáte vůbec, nebo jste je dostali pozdě ? Co na to zaměstnavatel ? Jak vám zdůvodnil, proč vám nedal včas nové výměry ?
To ano. Ale možná ještě šílenější je, že zaměstnavatel může snížit mzdu, aniž by zaměstnanec mohl cokoliv dělat (legálně). Přitom mzda je součást pracovní smlouvy.
Vlastně je to stejné, jak když Vám dodavatel bude účtovat místo stávajících 100 Kč/ks třeba 120.
Jasně, že se dotaz točí kolem mzdového výměru. A mně připadá docela šílené, že zatímco zaměstnanec má od firmy určené, co a jak musí dělat, tak na druhou stranu mzda je určena jednostranným rozhodnutím zaměstnavatele. A přitom to je to, proč do práce vůbec chodí. Jinými slovy : dobře pracuj a já ti potom něco dám.
Zaměstnavatel nám nové MV nedal ani se k tomu nemíní vyjádřovat ani řešit.... je mu to jedno a to je to co mi vadí. Zaprvé, že se až z vyplatní pásky dozvím, že mi byla snížena mzda a pak jeho přístup. Takto mi může snížit mzdu na minimum, ale množství práce a zodpovědnost je neúměrná. Proto vidím jako jediné řešení najít si novou práci, kde bude ten přístup (možná) jiný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.