Re: OČR - nemoc manželky
Na tohle OČR není, dítě není nemocné, takže není koho ošetřovat. Vypravení dítěte a vaření si musí obstarat jinak. Lékař by mu ošetřovačku vystavil pouze v případě, že by dítě bylo nemocné. 8 leté dítě už musí chodit do školy , tudíž neplatí ani to, že osoba, která o dítě jinak pečuje, onemocněla.
Taky mne to v první chvíli napadlo, ale nemyslím, že by v zákoně byla podmínka, že by nesmělo dítě chodit do školy.
§ 39
(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
b) péče o dítě mladší 10 let, protože
....nebo
3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, ...., a proto nemůže o dítě pečovat.
Ano, to v případě, že paní by byla v domácnosti. Ale paní též normálně pracuje. Jaký je rozdíl mezi tím, že ona vypravuje dítě do školy a pak jde do práce a teď to bude dělat manžel ? On může jedině požádat o úpravu pracovní doby a zaměstnavatel má povinnost mu vyhovět, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Ale mít ošetřování na zdravé dítě, které chodí do školy, to už je fakt mazec.
také se domnívám, že v případě manželčiny hospitalizace nebude mít na OČR nárok - doporučila jsem mu si vybrat starou dovolenou (má skoro dva týdny) a až manželku propustí, tak by mohl mít OČR na ní, pokud to bude její stav vyžadovat. Děkuji všem za názory.
Vím že dnes je jiná doba, ale za našeho dětství toto nikdo neřešil - prac. doba byla skoro pro všechny od 6 hodin, škola od 8 a děti musely ráno všechno zvládat samy. Je pravda, že to podle toho někdy taky dopadlo, občas jsem např. přišla do školy pozdě. Maminka byla na všechno sama, do práce dojížděla, takže jinak to nešlo.
No jen bude pán v práci chybět, že. Ale vám přijde normální, že paní chodí do práce a dítě zvládá a pán by na to měl mít očr a platit mu to stát ? Mně teda to nepřijde normální. Ano, zaměstnavatel by mu měl po dobu manželčiny hospitalizace vyjít vstříct s úpravou pracovní doby, jak tady bylo výše zmíněno, ale ošetřovačka na odvedení dítěte do školy ???
Nepřísluší mi posuzovat manželovu schopnost starat se o dítě, aniž bych věděla podrobnosti. Např. jakou má on nebo jeho manželka pracovní dobu, jak by se k tomuto problému stavěl zaměstnavatel otce, jak vyspělé je to dítě, zda netrpí nějakou nemocí, jak daleko od bydliště je škola, zda existuje někdo, kdo po dobu nepřítomnosti otce dítěti pomůže a pod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.