Re: Úroky z úvěru a RZD
Ano to jsem mu řekla, donese prý zítra.
A ještě mám jeden dotaz, ale nevím, zda budete vědět. Na školení RZD nám lektorka říkala, že pokud je ve smlouvě u zajištění úvěru napsáno, že se dlužník zavazuje zajistit zástavní právo, není úvěr uznatelný pro slevu na dani. Prý tam musí být přímo napsáno, že uvěr musí být zajištěn zástavním právem. Je to takové slovíčkaření, ale zaměstnanec tam má právě uvedeno, že se zavazuje...tak jsem na vážkách.
ZDP 38l / 1
.. mimo jiné ..
členský podíl
f) v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v § 15 odst. 3 písm. d) a g), potvrzením právnické osoby, že je jejím členem,
rekonstrukce
e) v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v § 15 odst. 3 písm. e) výpisem z listu vlastnictví, jde-li o bytový dům, rodinný dům nebo jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, ve vlastnictví, anebo nájemní smlouvou, jde-li o byt nebo o jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, v nájmu, anebo dokladem o trvalém pobytu, jde-li o byt nebo o jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, v užívání,
>>>>>>>úroky z hypotečního úvěru, který si vzal na
>>>>>>>rekonstrukci nemovitosi a úhradu členského podílu.
>>>>>>>Doložil mi k
>>>>>>>ní výpis z katastru nemovitostí, smlouvu o úvěru a
>>>>>>>potvrzení o zaplacených úrocích. Stačí mi toto na
>>>>>>>uznání
>>>>>>>odečtu úroků nebo potřebuji ještě něco. Dělám to
>>>>>>>poprvé. Děkuji
>>>Omlouvám se, že ještě otravuji, ale teď zamnou byl
>>>ten
>>>zaměstnanec, že si myslel, že byt je v jeho
>>>vlastnictví, ale prý ještě není až od červena 2017.
>>>Co
>>>mi tedy
>>>musí donést? Děkuji
>>
>>ZDP 38l / 1
>>
>> .. mimo jiné ..
>>
>> členský podíl
>>f) v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v §
>>15 odst. 3 písm. d) a g), potvrzením právnické osoby,
>>že je jejím členem,
>>
>> rekonstrukce
>>e) v případě úvěru poskytnutého na účely uvedené v §
>>15 odst. 3 písm. e) výpisem z listu vlastnictví,
>>jde-li
>>o bytový dům, rodinný dům nebo jednotku, která
>>nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep
>>nebo
>>komoru, ve vlastnictví, anebo nájemní smlouvou, jde-li
>>o byt
>>nebo o jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor
>>jiný než garáž, sklep nebo komoru, v nájmu, anebo
>>dokladem o trvalém pobytu, jde-li o byt nebo o
>>jednotku,
>>která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž,
>>sklep
>>nebo komoru, v užívání,
>>
>
>Podmínkou uznání úroků u hypotečního úvěru je prý
>zástavní právo ve prospěch banky vložené do katastru
>nemovitosí, jenže když se dívám na katastr, tak u této
>bytové jednotky není žádné zástavní právo ani další jiné
>záznamy. Takže mu to uznat nemohu?
Zaměstnanec nemá hypotéku na pořízení bytové potřeby. Takže ani není důvod, aby měl na byt zástavní právo. Nemůžete chtít po zaměstnanci, aby měl zástavní právo na byt, který nemá ve vlastnictví.
Musíte si prostudovat, co se dokládá při kterém druhu úvěru. Viz. § uvedený výše.
Hezký den, trochu se Vám do toho vložím, dle našeho auditora - při uplatnění úroků doporučuje vypracovat zaměstnanci řádné DP zdarma a ať si zaměstnanec žádá vrácení daní přímo na FÚ. Předejde se tím zbytečným zmatkům a popřípadě při pozdější kontrole pokutám i penále.
Nápovědu máte. Musíte vždy zjistit, na co přesně byl úvěr poskytnut. A podle toho požadovat doklady. Nemůžete požadovat list vlastnictví a zápis zástavního práva např. u úvěru na údržba a změnu stavby bytového domu v případě nájemního bydlení nebo u úvěru na úhradu za převod podílu v obchodní korporaci jejím členem uskutečněná v souvislosti s převodem práva nájmu nebo jiného užívání bytu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.