Re: výše penále
Je to uvedeno v § 369 a 369a Obchodního zákoníku, tam se odvolávají na § 517 Občanského zákoníku a tam je stanoveno, že pokud si výši úroků z prodlení neurčíte sami ve smlouvě (nebo na faktuře), tak výši úroků stanovuje prováděcí předpis, což bylo do 28.4.2005 nařízení vlády č. 142/1994 Sb - výše úroků z prodlení je rovna dvojnásobku diskontní sazby vyhlašované ČNB a tento předpis byl novelizován č. 163/2005 a platí od 28.4.2005, kde je uvedeno, že výše úroků z prodlení je ročně výše repo sazby stanovené ČNB zvýšená o 7 procentních bodů platná vždy k prvnímu dni kalendářního pololetí - každého půl roku se musí přepočítat.
Z toho je jasné, že je lepší si sazbu stanovit sám :-))
Re: výše penále
Kdyz jsem se ptal na vyse sazby penale, mel jsem na mysli sazbu maximalne moznou ve smlouve, jestli to upravuje nejaky zakon nebo ne. Pokud jsem spravne pochopil tak zakon upravuje pripady kdy sazba ve smlouve nebyla stanovena. Ale mne se jednalo jestli existuje nejaka nejvyssi sazba penale pro smluvni vzah. Treba ze pokud ve smlouve bude uvedeno penale treba 100% za 1 hodinu, a odberatel si to podepise a pak nasledne fakturu nezaplati ve stanovene dobe, tak jestli takovou sazbu muze nekdy napadnout. Jestli spravne chapu, je na smluvnich stranach jakou penalizacni sazbu si zvoli, je tomu tak?
Predem dekuji za odpoved.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.