Re: úroky z úvěru
Dobrý den,prosím tento problém se mě rovněž týká,syn uplatnil úroky na opravu domu-vlastník jeho otec a syn má trvalé bydliště v tomto domě,přesně jak psala tazatelka tohoto dotazu.Vím,že jsem tento problém kdysi řešila a došla jsem k názoru,že uplatnit úroky může.Zrovna včera jsem se lekla,že to máme špatně a hledala jsem v zákonech.Prosím mohli by jste mě utvrdit v tom,že jsme opravdu jednali správně.Bohužel nikde nemohu opravdu najít pro toto v zákoně odpověď ani v uvedeném § 15.Moc děkuji za odpověď.
§15/4 ..."Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) vlastnil" tzn. vlastnit musí jen u písmene a až c a váš případ je písmeno e)
no, já bych také doporučila DAP, ale nepovím vám z jakého důvodu se to doporučuje .. vím jen ze seminářů, kdy i pí Dobešová i tuším ing. Kytler doporučovali v tomto případě podání DAP. Přijde mi, že to nemá opodstatnění v zákoně, možná s tím z-ci nějak kalkulovali a podváděli ..?ale to je jen domněnka: Možná i proto DAP , jelikož FÚ má jiné možnosti zjištování než mzdová ??
Re: úroky z úvěru e)_doklad o trv.pobytu
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1458632
Důvod, proč některé účetní nechtějí zpracovat RZD u úvěru na opravy u bytů či jednotek, které jsou "v užívání" (tj. není výpis z listu vlastnictví ani nájemní smlouva), bych hledala v problematickém prokazování nároku
ZDP § 38l / 1 / e) na konci
... anebo dokladem o trvalém pobytu, jde-li o byt nebo o jednotku, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru, v užívání, .
V ZDP není stanoveno, co je tím dokladem o trvalém pobytu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.