Re: Pár otázek k DPP
DP myslíte dohodu o provedení práce? Pokud ano, pak do 10 000,- nejde o sociálně ani zdravotně pojištěnou činnost, nejste tedy pojištěna pro případ onemocnění a zdravotní pojištění si musíte platit sama, jako osoba bez příjmů. Růžové prohlášení, pokud ho nemáte podepsáno jinde, můžete podepsat, do 10 000,- nebudete platit žádnou daň a hrubá mzda se bude rovnat čisté.
Děkuji za rychlou odpověď. Ano, samozřejmě se jedná o dohodu o provedení práce (uteklo mi písmenko). Ještě jsem nenapsala, že jsem stále evidována na Úřadu práce, ale nepobírám žádné příspěvky od státu. I v tomto případě si musím platit zdravotní pojištění ?
Pokud jste na ÚP, jste pojištěna státem, takže ZP doplácet nemusíte. Ale abyste mohla zůstat v evidenci ÚP, musíte uzavření DPP nebo jiné pracovní smlouvy nahlásit před zahájením práce na ÚP a celkový měsíční výdělek může být maximálně 5500 hrubého, o čemž každý měsíc po zpracování mezd doložíte ÚP potvrzení. Pokud nesplníte podmínky, vyřadí Vás zpětně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.