Re: zálohy od nájemníků na energie v DE
Dobrý den, to já samozřejmě vím, že je rozhodující příjetí a výdej peněz, také jsem ani nepsala, že to já dělám ke dni vystavení daňového dokladu. Ale zároveň vím, že platba záloh za zboží, služby, mzdy, jsou zdanitelné hned, ale u těchto energií spojených s nájmem je to asi trošku jinak. Bývalá účetní to např. dělala, až ke dni vyúčtování, tak bych ráda věděla, jak to má opravdu být. A i tady na diskuzi se u záloh na energie někdo na to dotazoval a bylo mu řečeno, že až ke dni vyúčtování. Tak proto hledám další názor...
Ano, vede daňovou evidenci a jeho jediným příjmem jsou pronájmy bytů. Tady je také odkaz na ten cizí dotaz na diskuzi: http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1286266 (je to tedy spleť různých dotazů, ale někde ke konci se to také naťukává). Děkuji za vyjádření.
Omlouvám se, myslela jsem, že stačí, když uvedu jen pronájmy. Každopádně, tyto zálohy tedy neovlivňují základ daně, ale předpokládám, že přeplatky a nedoplatky ovlivňují a to klasicky ke dni zaplacení, že?
Kdybych ještě něco během dne potřebovala, můžu se na vás přes tuto diskuzi obrátit?
Moc děkuji.
Když jste uvedla DE já jsem zase automaticky brala, že se jedná o §7, u §9 to není DE......
ANi doplatky a přeplatky, pokud jen "přefakutrováváte" na nájemníky to, co jste sami zaplatili.
Klidně pokračujte v tomto vlákně, odkaz mi přijde na mail
Jste zlatá, moc děkuju. Jen mám ještě jeden problém... Jak píšete o těch přeplatcích a nedoplatcích, máte určitě pravdu. Ale bohužel jedna účetní v předchozích letech dávala přeplatky a nedoplatky mimo základ a druhá zase do základu, a protože jsme za loňský rok nedoplatky i za předchozí roky všechny obdrželi, tak teď nastává problém v tom, že u jedné mi to účtuje mimo základ a u té druhé do příjmů. Pravdou je to, že asi stačí změnit zaúčtování při úhradě, jako vyúčtování zálohy, protože i přesto, že ta jedna účetní to sice označila jako příjem při vystavení faktury, tak ale by to byl příjem, až při zaplacení, což já už mohu pro 2016 změnit. Ale pokud by se někdo podíval, jak tyto faktury a i přijatké nedoplatky účtovala účetní přede mnou, tak by to dělala úplně jinak než já. Myslíte, že je to nějaký problém?
Dobře, takže přeplatky a nedoplatky budu dávat jen jako vyúčtování záloh, které neovlivňují základ daně, to znamená, že mimo základ a tím pádem je jedno, zda budou uhrazeny hned nebo až po roce.
No a ještě tu je jedna věc, tam jsem se radila i s jedním známým daňovým poradcem....vratné kauce byly v předchozích letech při přijetí dávány do příjmů, no a teď za rok 2016, když nájemníci odešli, byly vráceny. Kauce by také měla jít určitě mimo základ. To znamená, že byste raději dala při vrácení do nedaňových nákladů? Porace říká, že by to dal mínusem do příjmů, aby to nebylo tak okaté, ale když na to někdo přijde, může mi to vyhodit tak jako tak.
Pokud se v minulosti příjem zdanil, nabízelo by se nyní dát to do odčitatelných výdajů. Ale je pravda, že kauce není ani zdanitelný příjem, ani odčitatelný výdej. Těžko říct, co na to kontrola... také bych se obávala toho, že mi to z výdajů vyhodí..... Protože to, že to bylo v minulosti přiznáno je poplatníkova "blbost", ale snižovat tím základ daně by asi neměl.
Díky!!!!!!!!
Vážně vám moc a moc děkuji, moc jste mi pomohla. Na mně teď je to dát do pořádku. Kdybych něco potřebovala, určitě se ozvu a budu moc ráda za každou radu, protože vidíte, že každý to dělá po svém a nedá se spoléhat, že to předchozí účetní budou mít v pořádku. Ještě jedou díky!!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.