Re: vypořádací koeficient,jak postupovat
Moc děkuji za příspěvek. Přesně to jsem chtěla slyšet, takhle si to taky myslím..... Jediné, v čem by mohl nastat problém jsou pronájmy bytových a nebytových prostor a spotřeby energií. Ale tam si myslím, že je to takhle: nebytové prostory pronajímáme jednou měsíční částkou jinému s.r.o s DPH a v ceně jsou i energie, u bytových prostor nám každý měsíc zase chodí zálohy, které mi zdaníme, odvedeme DPH (na konci roku bytům uděláme vyúčtování, ze kterého se odvede DPH a tím pádem se vše srovná). V tomto případě také můžeme v průběhu roku uplatňovat DPH z přijatých faktur souvisejících s energií, plynem, vodou atd. Myslím si to správně?
Paní Mirko, mohla bych Vás ještě poprosit o radu? Při tom krácení je ten koeficient stejný po celou dobu jednoho roku, a to i přesto, že v průběhu roku dojde k mnohem většímu poměru osvobozených plnění. Toto se již nějak formou dodatečných přiznání neřeší a nechává se to tak, jak to vyšlo?....Pro další rok pak vypočtu nový koeficient a tak to jde pořád dále. Je to tak? Moc děkuji.
Ano, je to tak. V průběhu roku používáte koeficient vypočtený z minulého roku, na konci roku se přepočte dle skutečnosti, dodaní nebo se DPH vrátí a ten vyúčtovací koeficient funguje jako zálohový pro další rok a tak furt dokolečka...
Moc děkuji za odpověď. Kdyby se to mělo zpětně řešit formou dodatečných přiznání, to by bylo šílené.
Co se týče daňového přiznání, tak tam se každý měsíc na řádku 40 případně 41 uvede ve sloupci "krácený odpočet" hodnota celého DPH z daňových dokladů, u kterých dojde ke krácení a následně na řádku 52 hodnota koeficientu a hodnota DPH, které bude moci být uplatněno po snížení tím koeficientem. V kontrolním hlášení se krácení nepromítne. To je doufám k celé problematice ve stručnosti vše.
Můžete mi moc prosím ještě zkontrolovat, zda je to takhle v přiznání a v KH v pořádku?
Ani nevím, jak vám za cenné rady poděkovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.