Re: Služební cesta - návrat po "vlastní
Z toho, co píšete, bych dovodila, že přerušení pracovní cesty nebylo se zaměstnankyní předem dohodnuto (srov. § 160 ZP). Pokud to tak je, z tohoto důvodu bych jí jízdenku neproplatila (nikoliv z důvodu, že použila vlak). Nedodržela podmínky pracovní cesty, pokud jde o dobu ukončení pracovní cesty. Zda měla jet autem nebo vlakem bych tudíž neřešila.
>>>Dobrý den,
>>>
>>>zaměstnankyně byla vyslána na školení, bylo jí
>>>určeno,
>>>že pojede služebním vozem s více zaměstnanci. Po
>>>ukončení školení se rozhodla, že se nevrátí zpět
>>>autem, ale
>>>pojede později vlakem. Zůstávala z osobních důvodů.
>>>Na cestovním příkaze má povolený auto i vlak. Je
>>>povinen ji zaměstnavatel proplatit jízdenku?
>>>
>>>Osobně bych jí to proplatila, zaměstnavatel se brání
>>>tím, že ji poskytl auto (tak proč má platit něco
>>>navíc).
>>>Podle mě je rozhodný souhlas před cestou a ten dal.
>>>V případě, že by souhlas nedal, tak by se jednalo o
>>>porušení a na jízdné nárok nemá.
>>>
>>>
>>>Děkuji za odpověď.
>>Z toho, co píšete, bych dovodila, že přerušení
>>pracovní cesty nebylo se zaměstnankyní předem
>>dohodnuto
>>(srov. § 160 ZP). Pokud to tak je, z tohoto důvodu
>>bych jí
>>jízdenku neproplatila (nikoliv z důvodu, že použila
>>vlak). Nedodržela podmínky pracovní cesty, pokud jde
>>o
>>dobu ukončení pracovní cesty. Zda měla jet autem nebo
>>vlakem bych tudíž neřešila.
>
>
>Před cestou bylo odsouhlaseno vedoucím auto a vlak.
>Ale teď si není jistý, jestli s tím mohl souhlasit. Má
>dojem, že to jsou náklady navíc.
Jak jsem vám psala, nejde o vlak či auto, ale o to, že přerušení PC nebylo se zaměstnavatelem předem dohodnuto a zaměstnankyně nedodržela stanovené podmínky PC.
Zákon o cestovních náhradách, který platil do konce roku 2006, přerušení PC neznal a v důsledku toho FÚ v takových případech neuznávaly výdaje na cestu zpět jako daňově účinné (byť by je zaměstnavatel stejně vynaložil, pokud by zaměstnanec podmínky PC dodržel a vrátil se tak, jak měl). Nový ZP už přerušení PC už zná, ale vychází z toho, že je předem dohodnuto.
Samozřejmě současné určení auta a vlaku, pokud auto jede v každém případě, není ekonomické, ale to je věc jiná.
Před služební cestou se vyplňuje cestovní příkaz (počátek cesty, místo jednání, účel, konec cesty a dopravní prostředek,...).
Tím, že mám účel cesty školení, tak to znamená, že po skončení školení musím neprodleně odjed zpět? Případné prodloužení cesty by se muselo zohlednit v této kolonce?
V dané situaci paní porušila podmínky služební cesty, byla povinna se po školení ihned vrátí.
V případě, že se chce vracet později. Je třeba, aby k tomu měla písemný souhlas (dohoda o přerušení cesty) - jízdné jí může být proplaceno.
Nebo jako konec cesty předem stanovit místo školení - jízdné proplaceno nebude.
V žádném případě bych neproplácela, pokud se rozhodla sama zůstat déle v místě školení a měla určený návrat autem s ostatními. Já jsem takto např. před rokem zůstala v místě školení na nákupech - vůbec by mě ani nenapadlo chtít cestu domů autobusem proplatit. Navíc - takto mě to vyšlo levněji, než potom jiný den jet sama na ty nákupy. Samozřejmě jsem si předem domluvila že zpět pojedu sama později, ale opravdu by mě nenapadlo chtít to proplatit. O stravné se v mém případě nejednalo, na školení byl zajištěný oběd i svačina.
Tak tohle už asi záleží na konkrétním zaměstnavateli. Navíc na tato školení se vždy "svezu" s kamarádkou, která pracuje v jiné firmě a jezdí svým autem, vozí mě jako spolucestujícího se souhlasem svého zaměstnavatele. Nejde tedy o auto placené naší firmou. Takže u nás to stačilo jen domluvit ústně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.