Re: Záměrně vypnutý kamerový systém
Dobrý den, děkuji za odezvu. Kamerový systém je bez nahrávání a byl umístěn pouze na salonu, ne v zázemí. Na google jsem četla sálodlouhý příspěvek, kde nebylo nic o tom, že by systém byl nezákonný. Naopak, poukazovalo se tam na ochranu zaměstnavatele před nekalím počínání zaměstnanců atd...
T.S.
Také by mě zajímalo, jaký účel byl pro použití kamerového systému stanoven. Stejně tomu moc nerozumím - záznamy pořizovány nejsou, tak někdo průběžně monitoruje, co se v salonu děje a teď nemá, o čem by referoval? Pokud tazatelka nečerpá dovolenou, tak kamera není zapnuta?
Dobrý den, dne 23.2 byl do našeho kadeřnického salonu
zapojen online kamerový systém kvůli mé týdenní
absence z důvodu dovolené. Zaměstnanci o něm byli
informováni a dne 24.2 ho jedna z kadeřnic odpojila.
Se slovy
hromadně jinak dáváme výpověď a jinými výhružkami byl
po
celou dobu mé dovolené mimo provoz. Co se tam dělo,
ví
jen oni. Chtěla jsem se informovat, zda mohu za
takové
hrubé porušení pracovní kázně tuto zaměstnankyni
okamžitě na hodinu propustit a v rámci zachování
klidu
jí i
na pracoviště zakázat vstup???
Děkuji za info.
T.S.
A co bylo účelem sledování kamerami - hlídání
pracovního výkonu zaměstnanců?
Dobrý den, účelem byla kontrola vydávaní účtů za službu a hlavně kontrola docházky, která již první večer a následné ráno byla na vyhazov! Jen pro představu uvádím že oficiálně zavíráme v 21h. Od 20:30 již na salonu nikdo nebyl a až v 20:55 si zaměstnankyně došla udělat odvod hotovosti a uzavřít směnu. Do té doby seděla na šatně. Ráno otevíráme v 9h. Zaměstnankyně dorazila až v 09.15 a ještě s bundou na sobě, se klientce hrabala ve vlasech. Jsme salon Expert Loreal Profesional a takové chování je absolutně neakceptovatelné. Proto také tato zaměstnankyně kameru odpojila, abych neviděla, co se tam hned po ránu a před zavřením děje. Dokonce mi řekla něco na způsob že když jsou teď dobré výsledky tak proč se starám? V salonu jsem 3 měsíce. Před mým nástupem byl 35% mínus oproti nákladům. Dnes nejenom na náklady každý měsíc vyděláme, ale můžeme si dovolit i nějakou tu reklamu. Vysvětlení??? Nezřízené kradení a nulové nasazení kadeřnic na HPP :_(
Vše se odvíjí od stanoveného účelu a stanoveného způsobu, jakým bude kamerový systém používán. Mají-li být pořizovány a uchovávány záznamy, je nutná registrace u ÚOOÚ. Tazatelka píše, že záznamy pořizovány nejsou, pak někdo musí sedět u monitoru a sledovat, co se v salonu děje. Jinak by zřejmě tazatelka nevěděla, co bylo, když čerpala dovolenou.
Pro tazatelku: pojem pracovní kázeň se už léta nepoužívá a "hrubé" porušení povinností zákon nezná ani jako důvod pro výpověď, ani pro okamžité zrušení PP. Pokud instalace kamer nebyla v souladu s právními předpisy, zaměstnankyně mohla kameru vypnout, aby zabránila škodě hrozící zaměstnavateli. Nebo má být propuštěna za to, že v 9.15 byla v bundě?
Salon Loreal taková hitparáda není, nevím, na co si chce hrát.
>>>Dobrý den, dne 23.2 byl do našeho kadeřnického salonu
>>>zapojen online kamerový systém kvůli mé týdenní
>>>absence z důvodu dovolené. Zaměstnanci o něm byli
>>>informováni a dne 24.2 ho jedna z kadeřnic odpojila.
... Chtěla jsem se informovat, zda mohu za
>>>takové
>>>hrubé porušení pracovní kázně tuto zaměstnankyni
>>>okamžitě na hodinu propustit a v rámci zachování
>>>klidu
>>>jí i
>>>na pracoviště zakázat vstup???
>>>
>>>Děkuji za info.
>>>
>>>T.S.
>>Pokud šlo o kamerový systém bez záznamu, nepodléhá
>>registraci na ÚOOÚ, ale i tak je to porušením
>>soukromí
>>zaměstnanců (zadejte si do Google "kamery na
>>pracovišti").
>>Okamžité zrušení pracovního poměru z uváděného důvodu
>>
>>by pravděpodobně před soudem neobstálo.
>
>
>Dobrý den, děkuji za odezvu. Kamerový systém je bez
>nahrávání a byl umístěn pouze na salonu, ne v zázemí. Na
>google jsem četla sálodlouhý příspěvek, kde nebylo nic
>o tom, že by systém byl nezákonný. Naopak, poukazovalo
>se tam na ochranu zaměstnavatele před nekalím počínání
>zaměstnanců atd...
>
>T.S.
§ 316 ZP: (2) "Zaměstnavatel nesmí bez závažného důvodu spočívajícího ve zvláštní povaze činnosti zaměstnavatele narušovat soukromí zaměstnance na pracovištích a ve společných prostorách zaměstnavatele tím, že podrobuje zaměstnance otevřenému nebo skrytému sledování, ..."
Tou zvláštní povahou činnosti se rozumí např. počítárna peněz v bance.
http://www.suip.cz/otazky-a-odpovedi/pracovnepravni-vztahy/ochrana-majetkovych-zajmu-zamestnavatele-a-ochrana-osobnich-prav-zamestnance/monitorovani-zamestnancu-na-pracovisti-kamerovym-systemem/
http://finance.idnes.cz/kamera-na-pracovisti-a-soukromi-zamestnancu-fmo-/podnikani.aspx?c=A140206_2030847_podnikani_zuk
http://www.sbspartners.cz/kamerovy-system-na-pracovisti
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1462118
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.