Re: ukončení PP v den nástupu
>Dobrý den,
>prosím o radu, máme zaměstnankyni na dohodu o PP,
>která má nastoupit 1.3. do stálého pracovního poměru s
>3-měs. zkušební dobou. Smlouva o nástupu byla podepsána
>již 22.2. Ale ukazuje se, že budoucí zaměstnankyně není
>ta vhodná (neustálé pozdní docházky...), proto jsme se
>rozhodli, že bude lépe, když nenastoupí. Musíme jí dát
>podepsat výpověď ve zkušební době? Musíme ji přihlásit
>na soc. a zdravotní a vzápětí odhlásit? Nebo když
>nepřijde, vůbec pracovní poměr nevznikne? Také je možné,
>že si hned donese neschopenku, je to možné od prvního
>dne v zaměstnání?
>Děkuji moc za případné rady.
Musíme jí dát
>podepsat výpověď ve zkušební době?
ano to bude nejlepší a ještě jí zkraťte osobní hodnocení.
Jeden žasne, jaké odborníky některé firmy zaměstnávají.Pak se někdo diví, že OIP nestíhá.
Pájka to neví, proto se ptá a myslím, že toto fórum je zde proto, abychom si radili a diskutovali, oponovali si apod. A ne proto, abychom si z někoho, kdo se ve věci vůbec nevyzná a v dobré víře se ptá a doufá v radu, dělali šoufky. Pokud hned od prvního dne dodá neschopenku a neodpracuje vůbec nic, tak pracovní poměr sice vznikne, ale nevznikne vůbec pojištění. Takže jí sice budete vést v systému, ale nepřihlásíte. A protože jí nevznikne nemocenské pojištění, nebude dostávat od sociálky ani nemocenskou. A když nenáleží nemocenská, nenáleží ani náhrada mzdy od zaměstnavatele v prvních 14 dnech.
Ale co konkrétně udělat, aby pracovní poměr vůbec nevznikl (jestli je to vůbec možné), nevím, také bych se ráda přiučila.
>>>>>nepřijde, vůbec pracovní poměr nevznikne? Také je
>>>>>možné,
>>>>>že si hned donese neschopenku, je to možné od prvního
>>>>>dne v zaměstnání?
>>>>>Děkuji moc za případné rady.
>>>>
>>>>Musíme jí dát
>>>>>podepsat výpověď ve zkušební době?
>>>>ano to bude nejlepší a ještě jí zkraťte osobní
>>>>hodnocení.
>>>>Jeden žasne, jaké odborníky některé firmy
>>>>zaměstnávají.Pak se někdo diví, že OIP nestíhá.
>>>
>>>A přihlášky a odhlášky jsou možné v jeden den?
>>
>>jasný, ale jedna musí být dopoledne a druhá až po
>>obědě.
>
>Pájka to neví, proto se ptá a myslím, že toto fórum je
>zde proto, abychom si radili a diskutovali, oponovali
>si apod. A ne proto, abychom si z někoho, kdo se ve
>věci vůbec nevyzná a v dobré víře se ptá a doufá v
>radu, dělali šoufky.
tak proč se do toho hrne, když je totálně neznalá problematiky? odpověď, že jí to šéf nařídil, vůbec neberu.
Pokud hned od prvního dne dodá
>neschopenku a neodpracuje vůbec nic, tak pracovní poměr sice
>vznikne, ale nevznikne vůbec pojištění. Takže jí sice
>budete vést v systému, ale nepřihlásíte. A protože jí
>nevznikne nemocenské pojištění, nebude dostávat od
>sociálky ani nemocenskou. A když nenáleží nemocenská,
>nenáleží ani náhrada mzdy od zaměstnavatele v prvních 14
>dnech.
>Ale co konkrétně udělat, aby pracovní poměr vůbec
>nevznikl (jestli je to vůbec možné), nevím, také bych se
>ráda přiučila.
Aby pracovní poměr vůbec nevznikl, zaměstnavatel by musel od PS za podmínek § 34 odst. 4 ZP odstoupit, popř. by musela odstoupit zaměstnankyně za podmínek, které si dohodli (odstoupení od PS zaměstnancem zákoník práce neupravuje). Vyžaduje se písemná forma, není-li dodržena, jedná se o zdánlivé právní jednání.
Re: pro Karu
Také byste byla tak benevolentní kdyby vás se stejnou kvalitou znalostí operoval lékař ? Mě z toho opravdu jímá hrůza. Tuhle práci dělám moře let a stále se dokážu i budit v noci hrůzou, co mám kde špatně, co jsem zapomněla, co nevím. A proto si také myslím, že někdo kdo neví vůbec NIC, to přece nemůže dělat. Musí si na to sjednat někoho, kdo o tom má alespoň ponětí. Nebo jak k tomu ti, kterých se to nějak dotkne, přijdou ?
"jak k tomu ti, kterých se to nějak dotkne, přijdou ?"
Přijdou k tomu bohužel stejně, jako když zákonodárci schvalují zákony o kterých nemají ani ponětí resp. nemají ponětí o tom, jaký dopad jejich rozhodnutí bude mít na většinu populace, je to smutné, ale je to bohužel v dnešní době tak.
>
>>>>>>
>>>>>>>>
jí
>>>nevznikne nemocenské pojištění, nebude dostávat od
>>>sociálky ani nemocenskou. A když nenáleží nemocenská,
>>>nenáleží ani náhrada mzdy od zaměstnavatele v prvních
>>>14
>>>dnech.
>>>Ale co konkrétně udělat, aby pracovní poměr vůbec
>>>nevznikl (jestli je to vůbec možné), nevím, také bych
>>>se
>>>ráda přiučila.
>>
>>Také byste byla tak benevolentní kdyby vás se stejnou
>>kvalitou znalostí operoval lékař ? Mě z toho opravdu
>>jímá hrůza. Tuhle práci dělám moře let a stále se
>>dokážu i budit v noci hrůzou, co mám kde špatně, co
>>jsem
>>zapomněla, co nevím. A proto si také myslím, že někdo
>>kdo neví vůbec NIC, to přece nemůže dělat. Musí si na
>>to
>>sjednat někoho, kdo o tom má alespoň ponětí. Nebo jak
>>k tomu ti, kterých se to nějak dotkne, přijdou ?
>
>"jak k tomu ti, kterých se to nějak dotkne, přijdou
>?"
>Přijdou k tomu bohužel stejně, jako když zákonodárci
>schvalují zákony o kterých nemají ani ponětí resp.
>nemají ponětí o tom, jaký dopad jejich rozhodnutí bude mít
>na většinu populace, je to smutné, ale je to bohužel v
>dnešní době tak.
Ano, ale zákonodárce neomlouváme, kritizujeme je, sice to nic není platné, ale je to tak. Mně tady přišla ta obhajoba Kary trochu nepřiměřená. Chápu tazatele, já se také ptám, stále se tu učím, jsem za to ráda, ale často mě štve, že se opravdu obhajují naprosto základní neznalosti. Nikdo z nás si bez řidičáku netroufne řídit auto. Proč u personalistiky a mzdového účetnictví se klidně toleruje, že to bude dělat někdo, kdo neví, co je výpověď a co je dohoda ? Tohle mě udivuje. Ale asi je to jedno, opravdu v téhle zemi kdokoli může dělat cokoli. Já bych totiž u dotazu tohoto typu za normální a běžnou odpověď považovala něco v tom smyslu - do toho se nepouštějte, sjednejte si odbornou pomoc. Když se pokazí auto, také obrážíte autoservisy tak dlouho, až vás někde přijmou. Neptáte se v diskuzi, jak opravit.
Promiňte, nebyla jsem na netu. Reagovala jsem tak proto, že se mně nelíbí Pájovo posmívání se a matení někoho, kdo potřebuje radu a slušně se zeptá. Může člověk poradit a pak dodat, že by doporučoval buď kurs, samostudium nebo dát vydělat odborné účetní. Také tu práci dělám spoustu let a čím déle ji dělá, tím víc ví, jak je ta oblast složitá. Začátečník neví, kolik toho vlastně neví. Čím míň vím, tím líp spím :-) Ale napsat, aby toto nechala na odborníkovi (konkrétně tedy v tomto uvedeném dotazu), to jí fakt pomůže,když to potřebuje vyřešit hned. Srovnání s lékařem je nepřiměřené. A koneckonců- i začínající lékař potřebuje mnohdy radu od lékaře zkušeného. Totéž servisák. Akorát že ti to nekonzultují na fóru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.