Re: Dovolená 111 dní - co s tím? paní V
Tohle všechno je možné, ale v těchto případech obzvláště si mzdová účetní dohodne s ředitelem, jak to tedy bude v podkladech pro výplatu mzdy. Ona přece nebude kontrolovat kdy a kde je pan ředitel a zda něco porušuje. Ona jen dohlédne na to, aby pan ředitel měl v daném roce dovolenou ve výkazech pro výplatu v pořádku.
Ano, tak by to mělo vypadat, jsou ovšem společnosti, kde pan ředitel toto odmítá řešit jako blbosti a neslyší na to, jaké mu za to hrozí sankce.... Já vím, že je to špatně, že má zaměstnanec možnost odejít, aby v takové společnosti nepracoval, jen říkám, že to tak prostě chodí. I když je to úplně blbě.
Ano, chápu to, já takové případy řeším buď písemným upozorněním nebo při poradách nechám dát do zápisu. Je to čistě jejich věc, tady jde jen o to, aby zodpovědnost za chybu nebyla na mzdové účetní. Oni pak totiž rychle zapomínají, že jim něco takového říkala.
Zatím, naštěstí, klepu na hlavu, tohle vždy stačilo a následoval pokyn - tak to udělej, ať je to v podkladech v pořádku. Jestli jde "na tenis, nebo do pojišťovny", to fakt neřeším. Ale každý rok má dovolenou vyčerpanou, převádí nejvýše 1-2 dny. Myslím, že tyto zkušenosti v nějaké míře, máme všichni. Ředitelé jsou ředitelé, s tím fakt nic nenaděláme.
Mě spíš na té odpovědi p. VH mate ta poznámka, že zbytek se proplatí při skončení PP. Z toho mi nějak plyne, že nemůže celých 111 dní čerpat ?
All, tazatelka reaguje na včerejší příspěvek Johany. Ta ji napsala: U nás to vedení někdy řeší tak, že má dovolenou a chodí při tom do práce.
Ono to tak opravdu v některých firmách chodí, že se v docházce vykáže dovolená, tu dostane ve výplatě zplacenou a na ruku dostane zaplacené odpracované hodiny, které odpracoval v době dovolené.
Ale myslím si, že od toho toto fórum není, abychom nabádali tázající k nějaké černotě.
Ano, já to taky ve svém příspěvku v podstatě píši taky tak. Průběh a skutečnost mzdová nekontroluje, ta dbá pouze na to, aby ředitel měl v podkladech pro výplatu dovolenou řádně vykázanou. Osobně ho, zda porušuje nebo neporušuje, přece nekontroluje. A ve vámi popsaném případě , kdyby to tak bylo, tak by nemohl být zůstatek 111 dní. Takže tam to tak evidentně neprobíhalo.
Já bych chtěla objasnit od p. VH jestli opravdu může vyčerpat pouze letošní a loňskou a ten zbytek bude někde ležet, převádět se a dostane ho proplacen až při skončení PP. O tom jak toto vzniklo se už můžu pouze domnívat, a hlavně hledám jak z toho s co nejmenšími škodami ven.
Ano, v rámci Vašeho dnešního dotazu je citovaná má odpověď z včerejška. Také nechápu, jak by mu mohla dovolená propadnout, resp., že by mohl čerpat jen loňskou a letošní a co s tím zbytkem? Co mě ale zaráží nejvíc je to, že se nikdo (mzdová účetní, personalista) nepozastavil nad tím, že má někdo ve firmě k čerpání 111 dnů dovolené. To je přece nesmysl. I kdyby se jednalo o nejvyššího, kterému těžko může mzdová úč. nařídit kdy má čerpat dovolenou, ale upozornit ho na to, že je to průšvih, když nebude mít vyčerpanou (zaplacenou, vyúčovanou) dovolenou ve mzdě. Jinak pochybuji, že si volno (dovolenou) během roku nevezme. Jen to měl možná jinak vykázané (což je samozřejmě špatně). Ale jak jsem již psasla, mzdová úč. by měla kontrolovat zůstatky dovolené a dodržovat Zákoník práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.