Vlákno názorů k dotazu Lékařské posudky-rozsudek NS od all - Re: prosím o názor VH,p.Jasnou, xJ Není mi totiž...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 3. 2017 12:39

all (neregistrovaný)

Re: prosím o názor VH,p.Jasnou, xJ
    Není mi totiž jasné, jesli tedy vždy, když by si zaměstnanec donesl třeba i od obvoďáka, že nemá tu práci konat - bude platit to co je uvedené v závěru článku ??? Nějak si to moc nedovedu představit v praxi.

díky

• 2. 3. 2017 12:53

xJ (neregistrovaný)

Nevím, jestli jsem četla pečlivě, ale zaměstnavatel, když mu paní doložila rozhodnutí o přiznání invalidity, měl poslat paní k lékaři závodní preventivní péče a do doby rozhodnutí ji měl převést (pokud bylo kam ) a nebo vyhovět její žádosti o neplacené volno, protože neměl doklad o tom, že ona na tuto práci stačí obzvlášť pokud ho na to upozorňovala.

• 2. 3. 2017 13:45

all (neregistrovaný)

No já bych to udělala taky takhle, ale zaráží mne to, že v podstatě jsem to pochopila tak, že bude pracovník, který sice marodil, ale běžně, má platný lékařský posudek a přinese si od svého lékaře, že by neměl tuto práci konat nebo různé úlevy apod. a vy byste už v tomto okamžiku ho měli nechat doma s náhradou mzdy, a to až do doby než budete mít posudek od závodního lékaře ? Vždyť to je tak zneužitelné, to se z toho může zaměstnavatel opupínkovat, když si uvědomíte kolik je takových vykuků, kteří toho budou využívat, když se jim nebude chtít pracovat. Tím nemyslím, samozřejmě paní z toho článku, tam byla ta invalidita, takže se dalo předpokládat, že problém opravdu má.
    Já totiž pořád nevím, jak postupovat když my třeba máme pracovníka, který je řidič náklaďáku s přívěsem , marodil půl roku, teď je uschopněn, poslali jsme ho na mimořádnou prohlídku, ale jak budem postupovat, když posudek bude, jak lékaři většinou píší, schopen s podmínkou a ty podmínky jsou takové, že by v podstatě měl ležet v nemocnici . Minule mi přinesl, že je schopen s vyloučením zátěže kyčelního kloubu. A zaměstnavatel útočí na mě, co s tím. Na výpověď to není - nepozbyl dlouhodobě, jinou práci nemáme, takže on bude doma a my ho budem platit náhradou ? To asi zaměstnavatel nepřežije. Co vy na to ? Jak byste postupovala? Já pořád hledám různé výklady apod., ale stejně , buď jsem tak blbá, nebo je mi to furt nejasné. díky

• 2. 3. 2017 13:45

VH

>>>Dobrý den, dostal se mi ke
    >>>>čtení
    >>>>tento
    >>>>článek
    >>>
    >>>http://www.pravniprostor.cz/clanky/pracovni-pravo/muze-zamestnavatel-posoudit-odmitnuti-vykonu-prace-ze-zdravotnich-duvodu-jako-poruseni-povinnosti

>Nevím, jestli jsem četla pečlivě, ale zaměstnavatel,
    >když mu paní doložila rozhodnutí o přiznání invalidity,
    >měl poslat paní k lékaři závodní preventivní péče a do
    >doby rozhodnutí ji měl převést (pokud bylo kam ) a
    >nebo vyhovět její žádosti o neplacené volno, protože
    >neměl doklad o tom, že ona na tuto práci stačí obzvlášť
    >pokud ho na to upozorňovala.
    Lepší je přečíst si přímo rozsudek 21 Cdo 451/2015, o kterém ten článek pojednává. NS (senát 21 Cdo jako i v jiných případech) vyslovil, že není rozhodnující formálně právní stránka (zde existence nebo neexistence lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařské péče nebo orgánu, který ho přezkoumává), ale faktický stav, tj. zdravotní nezpůsobilost, kterou v tomto případě konstatovalo rozhodnutí o přiznání invalidity 3. stupně (pokles pracovní způsobilosti o více než 66 %). Tento závěr koresponduje s jiným rozhodnutím NS (nemám ho u ruky), v němž se říká, že zaměstnanec se nestává zdravotně nezpůsobilým na základě příslušného lékařského posudku, ale jeho zdravotní nezpůsobilost je dána objektivně a lékařský posudek ji jenom deklaruje. Navíc zaměstnavatel měl postupovat dle § 103 odst. 5 ZP, což se také nestalo.
    Nedokážu posoudit, zda se tyto postupy dají vztáhnout i např. na doporučení obvodního lékaře - zde se nejedná o lékařský posudek nebo rozhodnutí, jako je tomu u přiznání invalidity, tudíž síla jeho doporučení není taková. Každému zaměstnavateli říkám, že musí chránit i sám sebe (a nevymýšlet blbosti, proč něco nejde), resp. i to doporučení obvoďáka by mělo být podkladem pro vyslání zaměstnance na mim. lékařskou prohlídku.

• 2. 3. 2017 13:50

all (neregistrovaný)

), ale
    >faktický stav, tj. zdravotní nezpůsobilost, kterou v tomto
    >případě konstatovalo rozhodnutí o přiznání invalidity
    >3. stupně (pokles pracovní způsobilosti o více než 66
    >%). Tento závěr koresponduje s jiným rozhodnutím NS
    >(nemám ho u ruky), v němž se říká, že zaměstnanec se
    >nestává zdravotně nezpůsobilým na základě příslušného
    >lékařského posudku, ale jeho zdravotní nezpůsobilost je
    >dána objektivně a lékařský posudek ji jenom deklaruje.
    >Navíc zaměstnavatel měl postupovat dle § 103 odst. 5
    >ZP, což se také nestalo.
    >Nedokážu posoudit, zda se tyto postupy dají vztáhnout
    >i např. na doporučení obvodního lékaře - zde se
    >nejedná o lékařský posudek nebo rozhodnutí, jako je tomu u
    >přiznání invalidity, tudíž síla jeho doporučení není
    >taková. Každému zaměstnavateli říkám, že musí chránit i
    >sám sebe (a nevymýšlet blbosti, proč něco nejde),
    >resp. i to doporučení obvoďáka by mělo být podkladem pro
    >vyslání zaměstnance na mim. lékařskou prohlídku.

díky moc, už si to tisknu. I když to bude se zaměstnavatelem docela fuška, protože ten nic jiného, než posudek našeho "závodního" lékaře neuznává. Na mimořádky sice posíláme, ale stejně si nikdy nejsem jistá, zda to děláme správně, protože ve většině případů je verdikt - schopen s podmínkou a teď je na půl strany vypsáno, co nesmí. Už jsme měli - "s vyloučení zátěže kyčelního kloubu" nebo u skladníka " s vyloučením zvedání břemen". A to pak fakt nevím, jak dál postupovat.

• 2. 3. 2017 14:22

VH

Na tom, co píšete, je jasně vidět, jak není ZP provázán se zákonem o spec. zdr. službách (SZS).
    SZS zná posudkové závěry: -osoba zdravotně způsobilá, -zdravotně nezpůsobilá, -zdravotně způsobilá s podmínkou, -pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost, -zdravotní stav splňuje předpoklady nebo požadavky, ke kterým byla daná osoba posuzována.
    ZP zná posudkové závěry: - zaměstnanec pozbyl dlouhodobě způsobilost konat dosavadní práci, -nesmí konat dosavadní práci pro PÚ, nemoc z povolání ...., - nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví, - pozbyl dlouhodobě způsobilost konat dosavadní práci pro PÚ, nemoc z povolání ...
    Takže se vůbec netrapte.

• 2. 3. 2017 14:39

all (neregistrovaný)

Ještě jednou díky a hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).