Re: Zaúčtování zálohy.
Mnoho otázek málo informací ... :-)
Když Vám řeknu, že jsou možné obě varianty, asi se budete zlobit.
Nicméně, ano, úschova kupní ceny, může a měla by jít mimo Vaše daně, ale musí to být dobře smluvně ošetřeno. Jinak si zaděláváte na problémy.
+
Pozor na Zákon o omezení plateb v hotovosti.
Nejde o platbu (úschovu) kupní ceny, ale o zálohu cca 20 000.- Která je zároveň naší provizí kterou poté hradí prodávající nám. Jde o to, že tuhle zálohu přebíráme my jako zprostředkovatel a poté ji převádíme na prodávajícího, jelikož s ním máme smlouvu na služby. On ji následně předá nám jako platbu provize, která je uvedena ve smlouvě. Jak ji teda účetně zavést do deníku. Aby nevznikly 2 příjmy a jeden výdaj?
Chápu to tak, že pro kupujího jde o platbu/zálohu na kupní cenu (ve výši cca 20 tis. Kč).
A tuto zálohu zúčtováváte s prodávajícím.
On Vám platí za služby a vy mu předáváte část platby/zálohy na kupní cenu.
A takto musíte zasmluvnit a zanést do účetnictví/evidence.
Pak platí, že platba kupující->prodávající jde mimo daně.
Fyzická osoba. Jednoduché účetnictví. S kupujícím smlouvu nemám. Tu mám s prodávajícím. Záloha je na koupi bytu. Tu zálohu pak předávám prodávajícímu, protože smlouvu na zprostředkování mám s ním ne s kupujícím. On mi pak vlastně "zálohu "vrací jelikož je ve stejné výši jako dohodnutá provize. Zálohu předávám na základě toho že provizi hradí prodávající. V případě převzetí zálohy kupujícím funguji jako "prostředník" který předá zálohu. Ale přijmpvým dokladem potvrzuji kupci převzetí. Následně výdaj. doklad pro prodávajícího.
*** Omlouvám se, ale asi mi to bude trvat, než to pochopím :-))))) Takže Vy nemáte s kupujícím žádnou smlouvu, Vy dokonce nemáte ani ten byt, a přesto přijmete zálohu na koupi bytu? A s prodávajícím máte smlouvu o zprostředkování prodeje jeho bytu - správně? ***
Přesně tak. Jsme pouze zprostředkovatelé. A tím že máme smlouvu s prodávajícím tak musíme předanou zálohu od kupujícího předat prodávajícímu aby nám následně vyplatil provizi. Jde o to jak tyto položky zapsat konkrétně do peněžního deníku. A jestli se tyto transakc ezapočítavají všechny do obratu. Myslím ten "dvojitý příjem". Ohledně toho DPH. Jelikož pak by nám asi vznkla povinnost jej platit.
Prokazujeme hlavně tím, že u jednání o koupi jsou přítomny obě strany včetně nás. A pak smlouvou o zprostředkování. Ta dohoda o složení zálohy je mezi oběma stranami. A my ji pouze převezmeme. Jde o to, že pokud by kupující složil zálohu přímo prodávajícímu, mohlo by dojít k tomu že by nám prodáv. nakonec provizi nevyplatil, jelikož se jedná o smlouvy nevýhradního zastoupení. Je to jakási pojistka proti tomu aby nás klient obešel.
Myslím že se mýlíte. Já uvedl variantu platby a žádal o radu jak konkrétně tuhle transakci zaúčtovat. Neptal jsem se na to jak to provést jinak(to mě taky napadlo). Pokud je takhle položena otázka nedostačující tak pak nezbývá než vsadit na "náhodný tip". :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.