Re: Zálohy a DPH
Ano, "jednoduché účetnictví" bylo zrušeno a je nahrazeno "daňovou evidencí". Neřídí se tedy (až na vyjímky uvedené v § 7b ZDP) zákonem o účetnictví. Pokud se hovoří o "účetnictví", tak dříve se užíval pojem "podvojné účetnictví"
Plátce DPH , který nevede účetnictví , nesmí od 1.10. 2005 vystavit daňový doklad na přijatou platbu, ale tato povinnost mu vznikne až uskutečněním zdanitelného plnění. Pokud by přesto daňový doklad vystavil, pak ten kdo zaplatil zálohu, nemá nárok na uplatnění DPH na vstupu, jelikož příjemci zálohy nevznikla povinnost odvodu DPH (§ 72/1). Toto platí tedy pro všechny, kteří neúčtují (vedou DE). Pro ty co účtují i ty co vedou DE platí, že nesmí vystavit DD k přijaté platbě (záloze) za přeúčtovávané služby (§ 14/3g) a zboží (§13/4h) souvisejících s nájmem nemovitostí (§21/2 + § 26/1). Pokud by DD vystavili, opět platí prro ty, co zálohu zaplatili, že nemají nárok ma odpočet DPH (§ 72/1). Ten, kdo zálohu zaplatí, nemá nárok na uplatnění DPH na vstupu u záloh zaplacených plátci který neúčtuje za cokoliv a u zaplacených za přeúčtovávané služby a zboží související s nájmem nemovitosti a je jedno, zda ten, komu jste zaplatili, vede účetnictví nebo DE.
Re: Zálohy a DPH
Tak to je vyčerpávající, děkuji. Naše firma pořádá v dubnu výstavu a již před koncem roku začíná vydávat zálohy přihlášeným vystavovatelům. Jedná se o pronájmy místa se zařízením a služeb (budeme se bavit o krátkodobém pronájmu). Mohu jim vydávat DD k přijaté platbě? Já si myslím, že ano, protože já mám povinnost, když dostanu zaplacenou tu zálohu částku DPH odvést ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.