Re: Text.příloha-závěrka účtující fyz.os
Zpracovávám Přílohu k účetní závěrce i FO, vedoucím účetnictví.
Uvádím podobné informace, jako ostatním účetním jednotkám. Informace o použitých obecných účetních zásadách, doplnění informací, obsažených v rozvaze a výkazu zisku a ztráty, ..
Neměla OSVČ povinnost vést účetnictví podle jiného zákona? Viz. starší znění zákona 458/2000 Sb.. Není členem sdružení, kdy některý ze společníků sdružených ve společnosti se stal účetní jednotkou?
Nechtěli využít § 23 odst. 14) ZDP? Možná byste tohle všechno měla prověřit, než předchozí účetní odsoudíte.
Děkuji za reakci i za náměty. Tu textovou přílohu tedy zpracuju.
Pro předchozího přispěvatele: Tato OSVČ není členem sdružení a nemá ani povinnost vést účetnictví podle jiného zákona. Klient se s předchozí účetní rozešel ve zlém, takže já se už nic nedozvím. Bývalá účetní ho dost poškodila v účetnictví jeho sro, které mu vedla, ač jí za práci řádně zaplatil (šlo o chybu v koeficientu dph). Ale to teď nemusíme řešit.
Sice souhlasím s tím, že se od bývalé účetní občas člověk dozví něco jiného, nicméně to je podle mě poznat už po krátké spolupráci - komu více důvěřovat...
A bohužel jsem se i já setkala s vedení účetnictví FO jen proto, že dotyčná odbornice neuměla DE a neměla na to software... Nějaké posouzení výhodnosti atd - neměla ani snahu a ani vědomosti... Občas to podnikatelům nezávidím, i když alespoň základní věci by si pro jistotu měl každý umět ověřit...
Já bych řekla, že je to na posouzení klienta, sama bych tedy za něj nerozhodovala... Co Vy víte, co bylo na začátku...třeba jim účetní řekla, dělám jen účto, nikoli DE, chceš? nechceš?
Tím se nijak nezastávám špatných účetních, někdy se mi do rukou dostanou strašné věci...
>>>Zpracovávám závěrku a přiznání fyzické osoby, kterému
>>>předchozí účetní vedla 2 roky podvojné účetnictví.
>>>Nevím proč tak činila, je to normální Čech
>>>živnostník.
>>>Asi jeho bývalá účetní neměla SW na daňovou evidenci
>>>:-)
>>>
>Děkuji za reakci i za náměty. Tu textovou přílohu tedy
>zpracuju.
>Pro předchozího přispěvatele: Tato OSVČ není členem
>sdružení a nemá ani povinnost vést účetnictví podle
>jiného zákona. Klient se s předchozí účetní rozešel ve
>zlém, takže já se už nic nedozvím. Bývalá účetní ho dost
>poškodila v účetnictví jeho sro, které mu vedla, ač jí
>za práci řádně zaplatil (šlo o chybu v koeficientu
>dph). Ale to teď nemusíme řešit.
Nechte si raději předložit daňová přiznání pár let zpátky. Kdysi jsem měla klienta, u kterého jsme přešli kvůli vysokým pohledávkám, které nechtěl danit při přijetí najednou a tak je "tlačil" před sebou, na účetnictví. S tím, že se zdanění pohledávek rozloží do následujících 9 let. Pak mu někdo řekl, že je blbost vést účetnictví když daňová evidence je tak jednoduchá a levná. Skončilo to tak, že předal zakázku jinému účetnímu. Neřekl mu ale, proč se z DE na účetnictví přešlo. Ani to, že by měl v DPFO "dodaňovat" pohledávky z doby přechodu z DE na účetnictví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.