Re: vazba DPH k neplátci
§13, odst. 10, písm. d)
Za dodání zboží se nepovažuje:
... plynu a vody, které plátce pořídil od neplátce, pokud přijatá úhrada nepřevyšuje částku, za kterou plátce plyn pořídil a o této skutečnosti účtuje...(přes 3..)
znamená, nakoupím od neplátce za 5000, musím za 5000 a méně fakturovat dále a účtovat přes 3.., ale nemusím přidanit - v tomto případě se nejedná o zdanit. plnění.
ano, v tomto případě by se nejednalo o zdanit. plnění, takže o DPH ani nemůžete účtovat.
Pokud by Vám fakturovali plátci 100+19 - máte možnost podle tohoto § nenárokovat na vstupu - potom v celé výši 119,- musíte fakturovat dále a zase nemusíte fakturovat DPH na výstupu(ale přes 3..), takže toto ale nemá smysl pro plátce, protože tímpádem nemůže uplatnit na vstupu.
Vždycky pokud toto budete chtít využit, je dobré promyslet tak, aby na tom nebyla žádná strana škodná.
Paní Aňo,to znamená ,že při zaučtování nemužu částku vzpisovat do zákl.daně ,pak už je v programu možnost jen do osv.a tím pádem mi to vyjede na sjetině dokladů pro účel tvorby DPH,v přinání by se to určitě nemělo objevit ,pak to tam mám jako refundaci,čehož se to taky netýká.Děkuji Vám za radu,čtu hodně Vaše příspěvky.Marta
***´
Ještě jsem možnost přeúčtování bez uplatnění DPH nepoužila, ale nejspíš bych přijatou fakturu zapisovala jako od neplátce - t.j. žádná tabulka DPH a na výstupu bych neuvedla DUZP a mi v SW se tímpádem neobjeví daň.tabulka - vystavím vlastně jen fakturu, ne dań.doklad - myslím, že je to tak vpořádku, protože když nejde o zdanit. plnění, není nutno vystavovat daň.doklad dle zákona o DPH. (Nebude vlastně na této fa uveden den ukut.zdanit. plnění). Takto by měla jít vystavit faktura bez uvedení DUZP, nebo Vám to nejde??? Pokud to dáte do osvobozené - tak to musíte zároveň poslat někam do daň.přiznání a tam to vlastně nepatří..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.