Re: Účetní a klientovo účetnictví
mám stejný případ, dělám aspoň měsíční inventuru zásob v kuchyni a restauraci, jiné poklady od něj nedostanu, je to jeho odpovědnost....upozorňuji ho pořád na to, že odpovědnost je na něm, já mu zpracuji dle dokladů o nákupu a předloženého soupisu tržeb...to že je dohledatelné.....nic s nimi asi neuděláte...asi nic víc udělat nemůžeme....
Mám podobné problémy v růžovém - ani nevím, kolik jsem zase teď při čtvrtletním DPH dala do nákladů ponožek, slipů, pracích prášků a podobně :-) Pak si budou tito podnikatelé stěžovat zde, co že jim to ta účetní zaúčtovala a kdo za to ručí. Snažím se to brát s humorem, jinak to nejde. J.F.
existuje tzv. obecná odpovědnost, to znamená, že pokud byť i lehce porušujete zákon o účetnictví a postupech tak jste spoluodpovědné. Doporučuji upozorňovat zadavatele-klienty písemně, potom postupujete sice v rozporu se zákonem, ale postupujete na přání či příkaz zadavatele. Teo
Re: Ale V2!
Co takhle být objektivní a nechat stranou osobní antipatie? Samozřejmě že jsem na to klienta několikrát upozorňovala, nejsem zase úplný debil ani zlomyslný kruťas, který se s radostí dívá, jak se někdo žene do maléru. Přeje si to mít výslovně zaúčtované, tak co mám asi podle vás dělat? J.F.
Jano F., v pohodě, z 99% pod každý Váš příspěvek bych "se podepsala", zatímco V2 mi nic neříká, i když už jsem chodím druhý rok... Jen si vzpomínám, že něco bylo kdysi s Vladimírem 2, ale to jsem moc nesledovala, protože to nebyla moje problematika, ale snad V2 není Vladimír 2...
Opravdu to "zvonku naozaj vyzerá" že text smlouvy o vedení
účetnictví (ev. DE) je zde spíše pro srandu než jako závazný dokument:
=I. Poskytovatel se zavazuje pro objednatele vést jeho účetnictví v rozsahu stanoveném zákony a dalšími aplikovatelnými právními předpisy České republiky, zejména dle zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví.
II. Objednatel se zavazuje za vedení účetnictví realizované na základě této smlouvy platit poskytovateli odměnu.=
Čl. II je také na volném uvážení objednavatele?
Také nějakou "pětku" vyhodí (z faktury za účto)
a paní účetní o tom vůbec neříká?
Opravdu sama o své vůli bych si nedovolila vyhodit nic, ono je to totiž relativní. "Řvala" jsem na jednoho diskžokeje, že mi podstrčil v dokladech plavky a on udiveně pravil, že pořádal diskotéku na koupališti - tak jsme je tam nechali :-) Nebo s oblibou říkám, že třeba reklamní firma si může dát do nákladů i zmrzlinu :-) Prostě co obor, to jiná uznatelnost. J.F.
Přesně tak. Ostatně věřím, že podnikatel s IQ vyšším, než aktuální datum, si do smlouvy s účetním dá klauzuli, že poslední slovo např. při daňové klasifikaci nákladů má on a účetní formálně zbaví odpovědnosti (opravdu jen formálně - primárně stejně odpovídá on). Je to o vzájemné komunikaci - já jsem povinnen daňové náklady obhájit před berňákem, ne před účetním/daňovým poradcem. Ten má, jak název napovídá, jen poradní hlas.
Pokud bych si někde troufl vykřikovat, že zákazníkovi něco vyhodím bez jeho vědomí, tak bych se v tomto konkrétním případě proti svým zásadám nepodepsal ani přezdívkou.
No ja bych to tak dramaticky nebral, protoze vzdy zalezi na domluve. Ja delam ucetnictvi pro zname a jsme domluveni, ze do krabice bude davat co on mysli a ja mu to pak vytridim, co je uznatelne. Pri vetsich polozkach volam a dosud nebyl problem. Asi vyse se jednalo o podobny problem. Ja mam zatim vztahy s klienty pratelske. Obema stranam jde o to aby to bylo dobre.
Nekdy se stane, ze tam doklad necham, ale dam jej jako nedanovy naklad. I to se da.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.