Re: přehled pojištění
Žádný minmální základ už několk let neexistuje, chudák,ať to dá raději někomu, kdo ví o co go. Nezlobte se, ale proč to chcete dělat, nedá se zde všechno vypisovat bez Vašich základních znalostí věci.Účelem mé poznámky nebylo žádné shazování tazatelky.
A ja to snad nekde v tom dotazu tvrdim? Mne by zajimalo kolik mesicu v tom roce se jedná o hlavní , kolik o vedlejší svc a jestli měl pojištění platit od ledna, což podle mne měl a kolik toho tedy má doplácet. Snažila jsem se ten přehled vyplnit, ale když dám šest měsíců hlavní a šest vedlejší, tak se ten daňový základ rozdělil na dvě části a to je asi taky špatně, když vlastně v době , kdy byl zaměstnán, tak nefakturoval, jen si "pozapomněl" přerušit zivnost.
>>>>>Dobrý den, kamarád má živnostenský list od 1.1.2016,
>>>>>leden a únor měl 3x DPP do 10 tis. odvedena srážková
>>>>>daň-celkem 29970 Kč-sražena daň 4494 Kč, 2-7/2016
>>>>>zaměstnanec na HPP-příjem 140147, pojištění 47652,
>>>>>zálohová
>>>>>daň 15780. Pouze 8-12/2016 faktury, svářečské práce,
>>>>>celkem 82850 Kč
>>>>>Daňové přiznání udělat zvládnu (dala jsem 60%
>>>>>paušál),
>>>>>ale vůbec nevím, jak vyplnit přehled pro OSSZ a ZP.
>>>>>Které měsíce jsou hlavní, které vedlejší? kdy pro něj
>>>>>platí minimální základ?
>>>>>Nejsem schopna spočítat kolik bude doplácet zdrav. a
>>>>>soc. pojištění za 2016. Samozřejmě mimo pojištění ze
>>>>>zaměstnání, tzn. měsíce 2-7, nemá zaplaceno pojištění
>>>>>žádné.
>>>>>Děkuji předem za jakoukoliv radu všem :o)
>A ja to snad nekde v tom dotazu tvrdim? Mne by
>zajimalo kolik mesicu v tom roce se jedná o hlavní , kolik o
>vedlejší svc a jestli měl pojištění platit od ledna,
>což podle mne měl a kolik toho tedy má doplácet.
>Snažila jsem se ten přehled vyplnit, ale když dám šest
>měsíců hlavní a šest vedlejší, tak se ten daňový základ
>rozdělil na dvě části a to je asi taky špatně, když
>vlastně v době , kdy byl zaměstnán, tak nefakturoval, jen
>si "pozapomněl" přerušit zivnost.
Zdravím Vás.
moje rada je: 12 měsíců má hlavní činnost (to, že "pozapomněl", je chyba). Přehled se dělá podle toho, co je pravda a pravda je: od 1.1.2016 má "aktivní" ŽL, předpokládám, že je nahlášen na úřadech.
Píšete, že je to kamarád, tak zkuste se domluvit na OSSZ a ZP.
Synovi se stalo něco podobného (přerušil podnikání, je v zaměstnání a po 2 letech mu ŽL "ožil"). Přišel na to samozřejmě pozdě, ale na OSSZ i ZP byli vstřícní.
Nemá hlavní činnost v případě, kdy měl souběžně pracovní poměr, ze kterého bylo odvedeno pojištění
SP - vedlejší činnost v měsících, kdy byť jeden den byl souběh ("sociálně pojištěného") zaměstnání a podnikání
ZP - vedlejší činnost v měsících, po které celý měsíc byl souběh ("zdravotně pojištěného") zaměstnání a podnikání
Od toho se také odvíjí i placení záloh pojištění.
PS. Ožití živnosti ještě neznamená, že také ožila podnikatelská činnost a že opět začala "samo" sociální a zdravotní pojištění podnikatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.