Re: Příjem z participace
ze stránek ZONKY:
Ano, příjem z participací (tak se právně označující investice na Zonkym) podlehá zdanění jako ostatní příjem podle § 10, Zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů. Za každý rok vám zašleme přehled vašich investic, které podléhají zdanění.
Tož tak nevím....
Příjmy z investic na P2P se zdaňují jako příjmy z kapitálového majetku podle §8 a ostatní příjmy §10.
Investor musí rozlišit, jestli poskytuje finance přímo do úvěru nebo investuje prostřednictvím platformy, kdy má investice derivátový charakter.
Jak tedy zdaňovat své příjmy na P2P?
Obecně lze říct, a to jsme se také ve většině shodli, že se P2P příjmy daní takto:
§8. - investor investuje přímo do úvěrů, kdy P2P platforma funguje jen jako prostředník
§10. - investor investuje své prostředky na platformě a není přímý účastník úvěrů
Sama přesně nevím.Nechal mě to tady známý.Má příjem jen ze zaměstnání.Na papír mě napsal:příjem z participací podléhá zdanění jako ostatní příjmy dle §10.Toto opsal asi ze Zonky,ale neví jak vyplnit DP.Jen jsem chtěla vědět jestli se s tím už někdo nesetkal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.