Re: daň bonus a příjmy z pronájmu
Co máte vyšší - dílčí základ podle § 6,
nebo dílčí základ podle § 9 ZDP?
ZDP § 35ca
Uplatní-li poplatník u dílčího základu daně podle § 7 výdaje podle § 7 odst. 7 nebo u dílčího základu daně podle § 9 výdaje podle § 9 odst. 4 a součet dílčích základů, u kterých byly výdaje tímto způsobem uplatněny, je vyšší než 50 % celkového základu daně, nemůže
a) snížit daň podle § 35ba odst. 1 písm. b),
b) uplatnit daňové zvýhodnění.
Dobrý den,
nevím si rady, jak s přiznáním - dostal jsem potvrzení od zaměstnavatele o zdanitelných příjmech, uplatňuji na 2 děti daňové zvýhodnění a mám malý plat, tak mi zaměstnavatel vyplácí měsíčně daňové bonusy, protože všäk mám příjem z pronájmu, tak si musím
udělat sám přiznání. Je pravda, že si nemohu uplatnit výdaje procentem kvůli těm bonusům? Nevím jak z toho, skutečné výdaje
mám malé -tedy z toho pronájmu. Nejde požádat o vyúčtování u zaměstnavatele a podat si sám jen za sebe přiznání s pronájmemem a uplatnit si tam 30% výdaje?
děkuji
Honza
>Co máte vyšší - dílčí základ podle § 6,
>nebo dílčí základ podle § 9 ZDP?
>ZDP § 35ca
A ne, nejde podat DP jen na pronájem a RZD v zaměstnání. Musíte podat DP a uvést tam oboje.
>mám pronájem dvakrát tak vyšší než příjem z práce §6
Pokud máte dílčí základ daně dle § 9 ZDP vyšší jak dílčí základ daně dle § 6 ZDP (a jiné zdanitelné příjmy již nemáte), tak máte dvě možnosti. Buď vrátíte vyplacené bonusy na děti, nebo uplatníte k příjmům dle § 9 ZDP skutečné výdaje. Chce to vše propočítat, zvážit ZDP 23/8/b atd.
Dobrý den,
nevím si rady, jak s přiznáním - dostal jsem potvrzení od zaměstnavatele o zdanitelných příjmech, uplatňuji na 2 děti daňové zvýhodnění a mám malý plat, tak mi zaměstnavatel vyplácí měsíčně daňové bonusy, protože všäk mám příjem z pronájmu, tak si musím
udělat sám přiznání. Je pravda, že si nemohu uplatnit výdaje procentem kvůli těm bonusům? Nevím jak z toho, skutečné výdaje
mám malé -tedy z toho pronájmu. Nejde požádat o vyúčtování u zaměstnavatele a podat si sám jen za sebe přiznání s pronájmemem a uplatnit si tam 30% výdaje?
děkuji
Honza
>jen nevím, jak nebo co to znamená "vrátit daňové
>bonusy"
Že všechno, co jste od státu dostal ke mzdě v roce 2016 jako daňový bonus na děti (prostřednictvím zaměstnavatele), budete muset nyní státu vrátit.
Vyplníte daňové přiznání, tam bude nedoplatek na dani a ten zaplatíte. A bude pravděpodobně vysoký.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.