Re: sro půjčilo jednateli
To jsem četla, děkuji.
Vím pokud jde o bezúročné půjčky, tak je tam limit u zam-ců 300000,-- a u PO 100000,-- a mě jde o to,
poskytne-li sro peníze jednateli/společníkovi, je tam výnos obvyklý úrok rozpočtený na jednotlivé roky. a půjčka se vede na 355
a ten co si půjčil bude příjem 90000,-- na 249 dejme tomu, tedy nezdanitelný příjem a úrok může jít do daňově unatelných nákladů až po zaplacení.
Chápu to dobře?
Omlouvám se za špatně formulovaný dotaz.
SRO půjčila jednateli/společníkovi/zaměstnanci peníze, v celkové výši 90.000,-- smlouva neexistuje, nezajímá je to, musím si to tady na koleni dělat já.
Ten jednatel/společník/zaměstnanec je podnikající FO a vede účetnictví.
Jde o to, že tam přepláceli zaměstnance/jednatele na mzdě než bylo na mzdách vyúčtováno. Platí si svůj úvěr.
A mě přijde divné 90000,-- strhnout z dalších mezd (vést to jako zálohu)... proto mě napadlo tohle co říkám... ale je mi jasný, že to může být absolutní blbost, proto se ptám :-(
Lenko, asi nemá cenu vám říkat ( a to nemyslím nijak špatně) že byste toto jako účetní neměla řešit.... Společnosti by měl dělat smlouvy právník, ne účetní.
Obvyklý je takový úrok, který by společník dostal standardně v bance, kdyby si tam šel půjčit peníze.
Pokud bude smlouva mezi s.r.o. a podnikající FO, která vede účetnictví, tak bude u společníka daňově uznatelný úrok i nezaplacený, časově rozložený po celou dobu půjčky. Pozor ale, dlužník si nemůže dát do daňově uznatelných nákladů víc, než 4násobek vl.kapitálu
Až to finanční úřad napadne, případně se rozhodne dle okolností to doměřit jako podíl na zisku nebo usoudí, že mělo být zdaněno závislou činností (nevidíme celý případ), pak to jednatel hodí na Vás.
Že vy jste to vytvářela, posoudila a budou mít pravdu.....
Děkuji za tuhle odpověď.
Už tolikrát jste mi otevřeli oči.
Chci, aby vše bylo dobře (protože plno mých klientů neví co znamená mít sro) a zachraňuji co se dá.... ale tomu dávám přítrž.
Chtěli to jako zálohu na mzdě, tak to maj jako zálohu na mzdě.
Díky moc a jsem ráda, že existujete!!
I Mirce díky moc!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.