Re: OSVČ - vedlejší činnost
Měla 61tis daňový základ. Nemůžu najít kolik je ten limit, dříve bývalo kolem 62tis. Ale ono se jí vypočte minimální vyměřovací základ za prvních 6 měsíců roku 2016, kdy čerpala PPM i kdyby měla příjem nula.
Jde mi spíš o to, jestli někdo řešil, proč je při čerpání PPM vedena jako OSVČ na hlavní činnost.
Pokud tomu dobře rozumím, tak pobírala PPM jako OSVČ a po tu dobu podnikala prostřednictvím svých zaměstnanců.
"(6) Samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší ....
c) měla nárok... na peněžitou pomoc v mateřství ....pokud tyto dávky náleží z nemocenského pojištění zaměstnanců... "
>>>>Pokud tomu dobře rozumím, tak pobírala PPM jako OSVČ
>>>>a
>>>>po tu dobu podnikala prostřednictvím svých
>>>>zaměstnanců.
>>>>
>>>>"(6) Samostatná výdělečná činnost se považuje za
>>>>vedlejší ....
>>>>
>>>>c) měla nárok... na peněžitou pomoc v mateřství
>>>>....pokud tyto dávky náleží z nemocenského pojištění
>>>>zaměstnanců... "
>>>
>>>Já se obávám, že měla oficiálně přerušit činnost,
>>>jinak ji asi berou jako hlavní
>>
>>Vyplnila správně přehled?
>>Pokud ano, tak je to nějaká blbost, nebo ten její
>>přehled někdo špatně zpracoval.
>>
>>Opravdu pobírala dávky z PPM? Z nemocenského
>>pojištění
>>OSVČ?
>
>limit pro
>vedlejší
>http://www.cssz.cz/NR/rdonlyres/439BDBD9-9D61-4B60-80CB-B0F637264909/0/pokyny_prehled_2016.pdf
>
>Doplatek 7000 Kč za (předpokládám) 6 měsíců hlavní
>činnosti je málo. Minimum je skoro 2 tis/měsíc, takže
>jako hlavní ji asi nevedou.
>
Také mi to je divné.. Přehled jsem zpracovávala osobně. Od 2/2016 pobírala PPM. Tudíž jsem jí do přehledu napsala 1 měsíc hlavní činnost, 11 měsíců vedlejší. Doplatek vyšel 1972, který na zálohách zaplatila. Na OSSZ jí to přeškrtali s tím, že během doby pobírání PPM měla hlavní činnost a vypočítali jí za 1-6/2016 minimální vyměřovací základ. Zbytek roku čerpala RP a posoudili jí jako vedlejší činnost.
Opravdu PPM z nem. pojištění.
Jak uváděla paní výše zák. 155/1995, par. 9, odst.
"(6) SVČ se považuje za
>>>vedlejší ....
>>>
>>>c) měla nárok... na PPM
>>>....pokud tyto dávky náleží z nemocenského pojištění
>>>zaměstnanců... "
Ano, tomu rozumím v případě, že by jí v lednu 2016 neřekly, aby přestala platit zálohy, že nemá povinnost platit během PPM a RD.
Navíc na inventuře za rok 2016 má předpis min. zálohy jen v lednu, pak už nuly. Mohla to platit průběžně a ne teď takový doplatek, který těžko sežene, když nepracuje.
Bohužel jen jí řekli částku, jakou má uhradit.
Když jsem sestavovala Přehled 2016, tak jsem měla Inventuru pohledávek, kde měla předpis min. DP za leden a zbytek nuly. V lednu 2016 jí před porodem řekli, že nemá min. zálohy platit.. teď je chtějí a ani ne v celé výši?
Pominu dnešní rozhovory s OSSZ, kdy mi paní řekla, že paragraf mi neřekne, ale takhle to prostě je, takové jsou pravidla :-D Až paní vedoucí mi po 15 minutách, co někde diskutovala řekla, že hlavní činnost během PPM OSVČ je na základě toho odstavce 6, že by musela mít nárok na PPM, pokud by tato dávka byla z nem. poj. zaměstnanců.. To je přece nesmysl.. oni jí dají 3500,-/měs, aby zaplatila zálohu na OSSZ??
Z dobrovolného nemocenského poj.
To vyúčtování od ní zjistím.
Její podnikání.. Má pronajatý kadeřnický salon, celý rok nepracovala, jen přijala nájem od kadeřnic, který zaplatila dál. Něco jí tedy zbylo.
Ale jde o tu hlavní činnost, protože i když dám do přehledu daňový základ 0, tak stejně za 1-6/2016 zaplatí pojistné z min. vyměřovacího základu. :-(
Aby byla brána samostatná činnost jako vedlejší při pobírání PPM, musela by PPM být vyplácena z nem. pojištění zaměstnanců. Což nebylo. Takže se vedlejší bere až od pobírání RP. Ale protože si nemocenské jako OSVČ platila, je osvobozena od placení záloh (proto máte v přehledu 0 za 2-12). Takže do měsíce, než se hlavní stala vedlejší, pro ni platil minimální vym. základ. V přehledu musíte rozdělit, kolik měsíců bylo hlavní, kolik vedlejší.
OK, asi se špatně vyjadřuju.
I když je ale hlavní, tak nemá povinnost platit zálohy. Tomu odpovídá i předpis záloh z vyúčtování.
Kde se vzal doplatek 7 tis musí tazatel vyčíst z toho vyúčtování. Je to tam vždy přesně vypsané - nedoplatek záloh za..., nedoplatek z přehledu za ...., penále z .....
Máte pravdu! - správným vyplněním měsíců to tak opravdu vychází.
Limit pro vedlejší překročila, protože vedlejší byla jen 6 měsíců, takže musí zaplatit "z výdělku" a to dělá právě těch zhruba 7 tis.
Děkuji všem za rozšíření obzorů při správném vyplnění měsíců u PPM z nemocenského OSVČ.
Pořád mi přijde, že si nerozumíme.. Za 1/2016 zaplatila OSVČ min. zálohu, jelikož měla hlavní činnost, od 2/2016 čerpala PPM z dobrovolného nem. poj.. - neměla dle sdělení OSSZ platit min. zálohy, od 6/2016 RP.
Teď OSSZ chce za 2-5/2016 doplatek cca 7tis., jelikož měla PPM - hlavní činnost, od 6/2016 RP - vedlejší činnost.
Nebavíme se o příjmu - měla ho teda cca 61tis., což nepřekročila přece limit?! Ale i kdyby měla příjem 0, tak dle OSSZ za 1-5/2016 měla hlavní činnost a musí zaplatit minimální SP.
Mě pořád nejde především do hlavy, proč je při čerpání PPM brána jako OSVČ na hlavní činnost, když při RP je brána jako vedlejší činnost.
Vzniklo to, že jí vyplatí PPM 3500/měsíc a SP zaplatí 1900/měsíc. Kde je logika??
Sháním někoho, kdo řešil a zda to tak skutečně je.. pořád mi to příjde postavené na hlavu a hledám řešení. Moc děkuji za reakce a rady.
Ale my vám rozumíme. Podívejte se do zákona 155/1995 §9 odst.6 tam je vyjmenováno, kdy je samostatná činnost považována za vedlejší. A OSVČ pobírající PPM tam nenajdete. Až osobu pobírající RP. Takže paní je 1 - 5 považována za osobu, kde podnikání je hlavní, takže pro ni platí minimální vyměřovací základ. Takže i kdyby měla příjem 0,- musí zaplatit minimální soc. pojištění. Až od 6/2016 je považována za vedlejší. Já to právě už řešila, logiku v zákonech nehledejte!
Precetla jste si pozorne pokyny k vyplneni radku 27 a 28?
Limit praveze prekrocila (limit je rocni, ona neni cely rok vedlejsi, takze ho prekrocila).
Analogicky priklad - OSVC hlavni jen jeden mesic. Za ten 1 mesic ma zaklad dane 61 tis. Zbytek roku neni OSVC. Kolik zaplati na socialnim?
Maxx - VY jste dokonalá! A já truhlík, že nečtu pozorně pokyny a nezamýšlím se nad nimi pořádně!
Z toho vyplývá, že i přes to, že je za 1-5/2016 považována za OSVČ na hlavní činnost, v řádku 28 to u hl. činnosti odečtu.
To mi už přijde logické a spravedlivé! To mi na OSSZ nesdělili, tvrdili mi, že zaplatí minimální pojistné za 1-5/2016, i přes to, že za 2-5/2016 pobírala PPM.
MNOHOKRÁT DĚKUJI!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.