Re: OSVČ -> s.r.o.
1. Zákaz konkurence (§65 Obch.Z.) sice existuje a plnění z porušení by mohla vyžadovat společnost, tzn. Vy jako jedinný společník - což byste zřejmě neučinil :-))))))
2. Pokud byste jako FO ukončil nebo přerušil činnost, musel byste postupovat dle §23 odst.8 - upravit HV. Což zjednodušeně znamená, že vše, co byste přijal nebo vydal po ukončení činnosti, tak by bylo už zdaněno.
3. Auto můžete ještě před ukončením vyřadit pro osobní potřebu. Jako jednatel ho můžete pro společnost klidně využívat - to chce více informací. A obchodovat se svou společností můžete ale musíte se držet cen obvyklých (jako mezi nezávislými osobami)
A žádné "ach jo" - nebude to tak složité :-))))). Když tak se ještě zeptejte a hlavně vyhledávejte v minulých odpovědích - bylo tady řešeno mnohokrát ***
Dekuji za vstricny pristup :-)
ad 1) znamena to, ze kdyz budu mit treba 1 zakazku na OSVC a druhou na s.r.o., tak mi nejaky urad nemuze dat nejakou pokutu nebo nejake neopravnene podnikani atd? Sam sebe samozrejme postihovat nehodlam :-)
ad 2) Jako laikovi mi neni jasne, co je mineno jako "HV"? Pokud to cca dobre chapu, spocetl bych si predem prijmy + vydaje, ktere s tim budu mit a ty bych rovnou dal do priznani za rok 2005? Pokud by to nejak nevyslo a jeste bych pokracoval jako OSVC i v roce 2006, je nejakym zpusobem mozne snizit zalohy na socialni a zdravotni a zalohu na dan z prijmu od pocatku 2006? I kdyz bych jeste pokracoval, v podstate by se to utlumilo s minimalnim obratem a nechtel bych platit vysoke mesicni zalohy. Mozna by se tak dalo predejit tomu harakiri s ukoncenim.
ad 3) Kdybych chtel to auto prodat do s.r.o., nepotrebuji na to jako jednatel nejaky ten soudni odhad ci co? Auto by vlastne patrilo jednateli, ktery by ho prodal do s.r.o.
Jeste jednou dekuji,
Petr Veit
1. Nemůže - předpokládám, že ŽL jak FO tak SRO má
2. "Není jasné", protože jste nepřečetl 23/8 :-)) Ukončování činnosti na dálku není to nejvhodnější. Výsledek hospodaření (rozdíl mezi příjmy a výdaji) upravíte za podmínek v tomto § o NEUHRAZENÉ pohledávky a závazky ke dni ukončení. Záleží, co tam všechno máte. Třeba tím VH snížíte - to musí říct někdo, kdo k tomu má přístup.
3. Při prodeji auta SRO znalecký posudek mít nemusíte. Ale jako jednatel máte i nárok na cestovní náhrady, aniž by auto bylo v majetku SRO.
Opet dekuji za odpovedi.
Snad jen jste k bodu 1): Mohl(a) byste prosim uvest nejaky pripad, kdy je vubec mozne nejak postihovat ten zakaz konkurence? Pokud by to bylo jen o sporu mezi s.r.o a jednatelem jako FO (tj. zadny urad by to nezajimalo), tak by jednatel v s.r.o. o jedne osobe (muj pripad) mohl vesele dal podnikat jako OSVC ve stejnem oboru a nic by mu nehrozilo, protoze sam proti sobe nepujde? V tom pripade jsem se zbytecne strachoval :-)
*** Zákazem konkurence se vlastně chrání společnost před jednáním svých jednatelů (i společníků). Dejme tomu společnost (v zastoupení svého jednatele) zprostředkovává obchody. Jednatel má na tohle taky živnost jako FO. Společnost zjistí, že obchod, který měl být vlastně její, zprostředkoval jednatel na svůj účet. Pak má společnost právo domáhat se vydání plnění z tohoto obchodu.
Při ukončení činnosti je třeba zvážit všechny okolnosti a správně to načasovat. Můžete to udělat radikálně = ukončit, vypořádat se s FÚ i instutucemi a máte pokoj. Ale teď bude záležet na tom, jak to budete "dělat" v SRO (mám na mysli odměny). Musíte si uvědomit, že třeba zdravotní stejně musíte hradit v minimální výši. Pokud to nepůjde do nákladů SRO, pak bude lepší nechat to v nákladech FO a pozvolna činnost utlumovat. Je to na dlouho a v žádném případě to nedělejte sám. Určitě máte účetní, tak s ní na to sedněte. Taky začněte s Obch.zákoníkem - nutné! :-)) *** (a zas tu mám slohovou práci) ***
Diky, takze pokud s.r.o. nepoda nejaky podnet proti svemu jednateli, tak to nikoho nezajima, ze jeste k tomu podnika.
Co se tyce ukonceni OSVC, ja to v podstate radikalne a rychle ukoncit nechci, ale bojim se dvou veci:
1) Zakaz konkurence, z cehoz snad tedy uz strach mit nemusim.
2) Za OSVC platim vysoke mesicni zalohy na socialku a zdravotni, k tomu zalohu na dan z prijmu. Za tento rok budu mit obrat taky celkem vysoky a platit tedy budu muset cca ty same zalohy i v roce 2006. Kdybych cinnost neukoncil/pozastavil, budu mit minimalni obrat (i zisk), ale zalohy budu platit stale cely rok a vrati mi je az na konci roku 2006 (vlastne az brezen 2007). Kdyby slo nejak zazadat o snizeni zaloh, tak by to bylo super.
No a co se tyce moji ucetni, tak zadnou nemam :-). Jednoduche ucetnictvi a DPh si delam bez problemu v Excelu. K s.r.o. a podvojnemu ucetnictvi jsem prelouskal uz 2 knizky ve snaze vest vse opet v Excelu. Vypada to ale tak slozite, ze jsem si dnes stahnul demoverze Money a Pohody :-)
Jak vidíte, pane, nemáme tady jen čertíky, ale i anděla, Blaničku :-)))
Jen poznámka k tomu ukončení - před časem se tady řešila otázka "Z čeho žije jednatel" - odvody ze mzdy jsou vysoké, lze z podílu na zisku, ale to jsou zase 2x zdaněné peníze. Takže z tohoto důvodu je rozumné činnost hned neukončovat, ale nechat si nějaké příjmy i jako OSVČ a tím možnost pracovat pro s.r.o. zdarma. Při ukončení se sice vyhnete placení sociálního pojištění(zdravotní musíte stejně), ale co zase jednou důchod - to co si platí OSVČ je pořád výhodnější než zaměstnanec. J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.