Re: nemocenská po skončení PP ve zk.době
Na ÚP vás zaregistrují až po ukončení neschopnosti. Neschopenku odevzdáte bývalému zaměstnavateli a budete mu nosit (nebo posílat) i lístky na peníze. Na nemocenskou máte nárok až od 15. dne neschopnosti. Jestli nemoc neskončí během měsíce, budete muset nahlásit na své zdravotní pojišťovně, že máte neschopenku, aby po vás nechtěli zaplatit minimální ZP.
Re: nemocenská po skončení PP ve zk.době
PP skončil ve zkušební době, tak že tady asi bude platit zákon o nemocenském pojištění § 15
(1) Nemocenské náleží též, jestliže ke vzniku dočasné pracovní neschopnosti došlo po zániku pojištění v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; pokud však pojištění trvalo kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik kalendářních dnů, kolik dnů pojištění trvalo.
Re: pro xJ
Děkuji všem za reakce....nemocenský lístek jsem odevzdal zaměstnavateli, bylo mi sděleno, že po dobu 14 dní budu bez nemocenských dávek a pak bude následovat výplata nemocenských dávek. Můžu se tedy zeptat, jak píše xJ - podle toho bych měl nárok nějakou nemocenskou pobírat i za těch 14 dní?
Zaměstnán jsem byl od 1.11.2016, a k 31.3.2017 mi byl ukončen PP ve zkušební době. Od 1.4.2017 mám vypsánu nemocenskou , tzn. ochrannou lhůtu bych stihl, ale dál tomu moc nerozumím....děkuji moc
Re: pro smolare
Zaměstnavatel Vás informoval správně.
Prvních 14 dnů byste dostával náhradu, ale jen pokud by pracovní poměr trval. Váš prac. poměr netrvá, takže máte nárok až na nemocenské dávky, ty vyplácí OSSZ, od 15. dne nemoci.
(pokud by se Vám úraz stal až po ochranné lhůtě 7 dnů, tak byste nedostal už nic - žádná nemocenská, žádné dávky od OSSZ)
Re: pro xJ
To, co píše xJ by se týkalo situace, kdy by pracovní poměr trval např. jen 3 dny a nemoc začala 7 dnů po skončení PP. Pak by nárok nebyl. To není váš případ, protože nemoc vznikla hned následující den po skončení PP a PP trval delší dobu. Vy jste byl už dřív delší dobu nemocný, že vám zkušební doba trvala 5 měsíců?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.