Re: Zákonné úrazové pojištění-je v platn
Pojištění se platí stále stejně. Jedná se o to, že nový zákon, který ani nezačal platit zrušili, tuším, že v něm bylo, že by měla pojistné vybírat sociálka, platí stále stará vyhláška:
Zákon o úrazovém pojištění
Již v roce 2006 byl schválen a vydán zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců (číslo 266/2006 Sb.), který měl nahradit platnou vyhlášku MF (číslo 125/1993 Sb.). Účinnost byla několikrát posunuta, naposledy na rok 2017. S účinností od 1. 10. 2015 byl zákon zrušen.
Nicku hanka123 - přečtěte si po sobě, co vlastně píšete
Který zákon jste s Vaším právníkem konzultovali?
Zákon 266/2006 Sb.? Nebo Vyhlášku 125/1993 Sb.?
Na mně to dělá dojem, že jste konzultovali Zákon 266/2006 Sb.
Ne Vyhlášku 125/1993 Sb. A pokud to tak bylo, tak není proč na právníka házet bobky.
tečko čárko, na nikoho nic nehážu. Nevím z čeho tak usuzujete. Potřebovala jsem se ujistit, zda má zaměstnavatel povinnost platit úrazové pojištění ze zákona. Právníka jsem odkázala na vyhlášku 125/1993Sb., právník mi řekl, že vyhláška nic nenařizuje a že je potřeba zákon. Zákon si našel sám tedy 266/2006Sb. a konečné stanovisko mi řekl, že zákon je naplatný - tedy do r. 2015 platný ale neúčinný a od r.2015 neplatný, tedy že kdo platí, platit nemá a má smůlu.
Neřeším právníka, ale zda zaměstnavatel má povinnost platit úrazové pojištění a na jakém základě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.