Re: propustá chyba DPFO
Jde o přílohu č.1- převedení příjmů a výdajů na spolupracující osobu. Manžel OSVČ - výdaje paušálem v %, omezeny stropem. Já spolupracující osoba. Při dodat. přizn. došlo ke změně přijmů a výdajů a já nechala částku na svém přiznání stejnou - jen došlo ke změně procent převodu - konkrétně 11%. Akorát, že výdaje na mém přiznání neodpovídají 11 % z manželových výdajů. Takto mě to daňový portál pustil s propustnou chybou.....
Prostě jsem to riskla, protože jsem nechtěla ještě předělávat své DPFO,OSSZ a zdravotní.....no a teď po měsíci, když už jsem vše poslala, tak se ozvali....
To sedí.Jsou vykázány (a zdaněny) všechny příjmy-výd. z manželovy činnosti.
Tzn. skutečný "zisk" je rozdělen mezi manželovo a mé přiznání.
Jen převedený příjem ... 11 % Kč XXX
převedený výdaj ..... 11 % Kč YYY(ale částka neodpovídá 11 % z manželových výdajů)
Je to složité na vysvětlení....vlastně, když má výdaj 80% omezený stropem, tak mu ve skutečnosti ten výdaj vyjde třeba 75 %..... no a pak jsem poměrem převedla výdaj na mě (měla jsem to už v řádném přiznání a tam to prošlo).
Jenom jde o to přerozdělení, daň je stejná, jakoby nepřerozděloval.
Děkuji
Ano, ale tohle se asi tazatelka snaží obejít.
Změní se mi příjmy a výdaje - mám jiný rozdíl ke zdanění - tím se mi změní i rozdělení na spolupracující osobu.
Doplatky na daních, SP, ZP můžou, ale nemusí být, záleží na výši a dalších okolnostech.
Pokud se změnily příjmy, ke kterým byly zastropované výdaje, tak už to na žádné procento nenapasuje (aby nemusela předělávat i spolupracující osobu).
Ano,podle zákona má být podíl na příjmech a výdajích stejný.
Takže rozdíl, že výdaje nedělají 80% příjmů (kvůli stropu) má zůstat u manžela.
Já to s tím špatným poměrem /bylo to 9% v příjmech a výdajích, ale částka výdajů byla 80% příjmů- tzn. né 9% manželových výdajů/
měla už v řádném přiznání a prošlo mi to.
Teď u dodatečného to neprošlo, je tam jiná paní.
Jen mě zaráží, že portálem to projde - přípustná chyba - a u paní ne....
Děkuji za odpovědi a přeji hezké Velikonoce !
Ještě tedy dodávám,
mají nám vracet. Udělala jsem dodatečné DPFO, čekala téměř měsíc.
Nikdo se neozýval, takže jsem podala opravné OSSZ, zdravotní za manžela a dodatečné DPFO moje jen na procenta převedené částky.....no a teď volá paní z FÚ.
Všechno špatně, znovu + moje.
Je to papírová válka
Zkuste úplně zapomenout na to, že má manžel výdaje % z příjmů.
Vemte jeho příjmy a výdaje (ty, co skutečně může uplatnit, i když to není stanovené procento, kvůli stopu). Tyto 2 čísla pak rozdělujete.
Žádné procenta výdajů z příjmů už nikde nekontrolujete, nepočítáte.
Přesně se řiďte řádky v příloze č. 1 přiznání. rozdělujete číslo z ř. 101 a 102 poměrem, který si zvolíte (obě čísla stejně).
Takto nebylo vypočteno řádné?
Převedené příjmy xxx, z toho vykázány převedené výdaje 80%, což neodpovídá 9% z manželových výdajů.
Mě šlo hlavně o to, jestli někdo nemá zkušenost, zda je povinnost dávat nové podání, když mi prošlo s propustnou chybou a ještě k tomu na telefonát z FÚ, který ani nechce dát oficiální výzvu.
ještě jednou děkuji za všechny odpovědi.
>>>Ano mám, ale propustně špatně.
>>>
>>
>>Váže tato hláška opravdu k tomu, že máte špatně
>>přerozdělené příjmy a výdaje?
>>Portál přece nemůže vědět, kolik na Vás manžel
>>přerozdělil. Bere každé přiznání zvlášť.
>
>Může, tato informace se tam uvádí.
>
>Já ještě jednou moc děkuji, ale bohužel, už musím
>odejít, takže nebudu dále reagovat.
>propustná chyba znamená pouze to, že i s ní můžete přiznání podat přes EPO- nastaveno IT pracovníky- pokud je to ovšem z pohledu FÚ chyba, která má vliv na vaši nebo manželovu daňovou povinnost, máte ho špatně a je nutno ho opravit, i vše co navazuje, bez ohledu na "rychlost" zpracování FS
Myslím si, že i při při podání, pokud portál hlásí chybu, je tam i hláška, že i když jde o chybu propustnou, může vést k zahájení postupu k odstranění pochybností.
Kromě toho pokud bylo na dodatečném přiznání datum, kdy byly zjištěny důvody např. únorové, pak do konce března můžete podat dodatečné opravné, takže FÚ s přiznáním začíná pracovat až po lhůtě pro podání, tedy v dubnu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.