Re: minimální mzda od 1.1.2017
Tak to nevím, jak by to dělala celá státní správa, protože tam např. v první platové třídě, prvním platovém stupni (v příloze č. 4) je plat 8.240,-. Zpočátku se doplácí do zaručené mzdy, později, když je přiznán osobní příplatek a dosáhne tak zaručené mzdy, tak se už nic nedoplácí. Takhle by to znamenalo, že doplatek by musel být vždy ? Nevím, přijde mi to divné, protože zaručená mzda je snad celková částka, kterou má zaměstnanec na výplatě a ta buď dosahuje zaručené mzdy nebo se musí doplatit. To už by pak nikdo žádné osobko a premie nedostal. Nějak tomu teda nerozumím.
Re: minimální mzda od 1.1.2017
V návrhu novely 262/2006 jsem takovou změnu, že by nešlo kombinovat základ + prémie, nenašla. Ale je pravda, že jsem neprocházela pozměňovací návrhy.
§ 112
(3) Nedosáhne-li mzda nebo plat bez mzdy nebo platu za práci přesčas, příplatku za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli nebo odměna z dohody příslušné nejnižší úrovně zaručené mzdy podle
odstavce 2, je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout doplatek
a) ke mzdě ve výši rozdílu mezi mzdou dosaženou v kalendářním měsíci a příslušnou nejnižší úrovní zaručené měsíční mzdy, nebo ve výši rozdílu mezi mzdou připadající na 1 odpracovanou hodinu a příslušnou hodinovou sazbou nejnižší úrovně zaručené mzdy; pro účely doplatku se použije nejnižší úroveň hodinové mzdy, jestliže se předem nesjedná, nestanoví nebo neurčí použití nejnižší úrovně zaručené měsíční mzdy, nebo
b) k platu ve výši rozdílu mezi platem dosaženým v kalendářním měsíci a příslušnou nejnižší úrovní zaručené měsíční mzdy., nebo
c) k odměně z dohody ve výši rozdílu mezi výší této odměny připadající na 1 odpracovanou hodinu a příslušnou hodinovou sazbou nejnižší úrovně zaručené mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.